COVID-19: Επιστημονική πληροφόρηση

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) δημιούργησε αυτή την ιστοσελίδα με σκοπό να προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση στην ερευνητική κοινότητα και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Ο νέος κορονοϊός μπήκε βίαια στη ζωή μας και έχει αλλάξει την καθημερινότητα όλων μας. Και σε αυτές τις συνθήκες, η αποστολή μας είναι να ενισχύσουμε την κοινότητα της γνώσης, να συμβάλουμε ώστε να αναδειχθούν έγκυρες επιστημονικές απόψεις και δεδομένα που προσφέρουν στον δημόσιο διάλογο και θωρακίζουν την κοινωνία απέναντι στον ανορθολογισμό και τον φόβο.

φωτογραφία: Mick De Paola

Επιστημονικές Δημοσιεύσεις Ανοικτής Πρόσβασης

Οι επιστήμονες πληροφόρησης του ΕΚΤ επιλέγουν άρθρα από έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης και από περιοδικά των οποίων οι εκδότες αποφάσισαν να ανοίξουν το περιεχόμενο χωρίς περιορισμούς.

Graziella Bertocchi, Arcangelo Dimico
Journal of Urban Economics, Volume 141, May 2024, 103484, https://doi.org/10.1016/j.jue.2022.103484
Available online 11 July 2022, Version of Record 4 April 2024
Τα δημογραφικά στοιχεία των θανάτων από COVID-19 δείχνουν υπερεκπροσώπηση των μειονοτήτων και υποεκπροσώπηση των γυναικών. Στην παρούσα μελέτη διερευνάται η κοινή επίδραση της φυλής και του φύλου, χρησιμοποιώντας γεωγραφικά δεδομένα θανάτων σε ατομικό επίπεδο, σε μία περιοχή των ΗΠΑ.
Chiara Marcotullio, Marina Attanasi, Annamaria Porreca, Paola Di Filippo, Sara Matricardi, Annamaria Venanzi, Marco Schiavo, Antonio Paone, Nadia Rossi, Francesco Chiarelli and Giovanni Prezioso
Children 2024, 11(5), 532, https://doi.org/10.3390/children11050532
Published: 28 April 2024
Η πανδημία που προκλήθηκε από τον ιό SARS-CoV-2 επηρέασε σημαντικά τον παιδιατρικό πληθυσμό. Τα μακροπρόθεσμα επακόλουθα (Long COVID-19) μπορεί να αφορούν ιδιαίτερα το κεντρικό νευρικό σύστημα, με πιθανές επιπτώσεις στην ψυχολογική ευεξία και την ποιότητα ζωής, τομείς που έχουν ήδη επηρεαστεί από τα περιοριστικά μέτρα και τις γενικές κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η παρούσα έρευνα στοχεύει στη διερεύνηση των νευροψυχολογικών επιπτώσεων και της έκπτωσης της ποιότητας ζωής λόγω του ιού SARS-CoV-2 σε μια ομάδα παιδιών και εφήβων στην περιοχή του Abruzzo, στην Ιταλία.
Sara Reardon
Nature 2024, https://doi.org/10.1038/d41586-024-01333-9
Published: 08 May 2024
Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι το στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών θα γίνει ενδημικό στα βοοειδή, κάτι που θα βοηθούσε την εξάπλωσή του στους ανθρώπους. Οι ανησυχίες ότι το παστεριωμένο γάλα στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίθει από τον ιό της γρίπης των πτηνών H5N1 αποσοβήθηκαν. Ωστόσο, η επιδημία στις αγελάδες συνεχίζει και οι επιστήμονες ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι τα βοοειδή θα γίνουν μόνιμη δεξαμενή για αυτόν τον προσαρμόσιμο ιό - δίνοντάς του περισσότερες πιθανότητες να μεταλλαχθεί και να μεταπηδήσει στους ανθρώπους.

Pages

Δημοσιεύσεις Ελλήνων Ερευνητών

Pages

Videos - Podcasts

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι Επιστημονική Υποδομή Εθνικής Χρήσης και Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Ως ηλεκτρονική και φυσική υποδομή εθνικής εμβέλειας, έχει ως θεσμικό ρόλο τη συλλογή, συσσώρευση, οργάνωση, τεκμηρίωση, διάχυση εντός και εκτός της Χώρας και την ψηφιακή διατήρηση της επιστημονικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής πληροφορίας, περιεχομένου και δεδομένων, που παράγεται στην Ελλάδα.