COVID-19: Επιστημονική πληροφόρηση

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) δημιούργησε αυτή την ιστοσελίδα με σκοπό να προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση στην ερευνητική κοινότητα και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Ο νέος κορονοϊός μπήκε βίαια στη ζωή μας και έχει αλλάξει την καθημερινότητα όλων μας. Και σε αυτές τις συνθήκες, η αποστολή μας είναι να ενισχύσουμε την κοινότητα της γνώσης, να συμβάλουμε ώστε να αναδειχθούν έγκυρες επιστημονικές απόψεις και δεδομένα που προσφέρουν στον δημόσιο διάλογο και θωρακίζουν την κοινωνία απέναντι στον ανορθολογισμό και τον φόβο.

φωτογραφία: Mick De Paola

Επιστημονικές Δημοσιεύσεις Ανοικτής Πρόσβασης

Οι επιστήμονες πληροφόρησης του ΕΚΤ επιλέγουν άρθρα από έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης και από περιοδικά των οποίων οι εκδότες αποφάσισαν να ανοίξουν το περιεχόμενο χωρίς περιορισμούς.

Janet Sasso, Information Scientist at CAS
MAY 6, 2022
Οι θεραπείες που βασίζονται στην τεχνολογία RNA αποτελούν μια ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία φαρμάκων που αναμένεται να αλλάξουν το πρότυπο θεραπείας για πολλές ασθένειες με πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά φάρμακα, οικονομικά αποδοτικά, σχετικά απλά στην παρασκευή και ικανά να στοχεύουν σε περιοχές που προηγουμένως δεν ήταν δυνατόν να θεραπευτούν.
Elizabeth Ashby, Claire Biffl, and Megan Snair, Rapporteurs
National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine; Health and Medicine Division; Board on Global Health; Forum on Microbial Threats
Για την αποτίμηση των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από την COVID-19 οι εμπειρογνώμονες συζήτησαν τις δυνατότητες για έναν κόσμο μετά την πανδημία και μια στρατηγική αντιμετώπισης για τους ενδιαφερόμενους φορείς που θα διασφαλίζει βιώσιμες κοινοτικές συνεργασίες και προτεραιότητα στην ισότητα της υγείας, σε εργαστήριο που διοργανώθηκε από το Forum on Microbial Threats.
Emily R Pfaff, Andrew T Girvin, et al.
The Lancet Digital Health, 2022, https://doi.org/10.1016/S2589-7500(22)00048-6.
Available online 16 May 2022
Χρησιμοποιώντας το αποθετήριο ηλεκτρονικών αρχείων υγείας του National COVID Cohort Collaborative (N3C), αναπτύχθηκαν μοντέλα μηχανικής μάθησης XGBoost για τον εντοπισμό πιθανών ασθενών με μακρά COVID

Pages

Δημοσιεύσεις Ελλήνων Ερευνητών

Fradelos, Evangelos C., Stylianos Boutlas, Eleni Tsimitrea, Alexandra Sistou, Konstantinos Tourlakopoulos, Ioanna V. Papathanasiou, and Konstantinos I. Gourgoulianis. 
Journal of Personalized Medicine 12, no. 5: 728. https://doi.org/10.3390/jpm12050728
Published: 30 April 2022
Efstathiou, V., Stefanou, M. I., Demetriou, M., Siafakas, N., Makris, M., Tsivgoulis, G., Zoumpourlis, V., Kympouropoulos, S. P., Tsoporis, J. N., Spandidos, D. A., Smyrnis, N., & Rizos, E. (2022).
Experimental and therapeutic medicine, 23(5), 363. https://doi.org/10.3892/etm.2022.11290
Published online 2022 Apr 1
Peripheral Neuropathy Evaluations of Patients With Prolonged Long COVID
Anne Louise Oaklander, Alexander J. Mills, Mary Kelley, Lisa S. Toran, Bryan Smith, Marinos C. Dalakas, Avindra Nath
Neurol Neuroimmunol Neuroinflamm May 2022, 9 (3) e1146; DOI: 10.1212/NXI.0000000000001146
May 2022

Pages

Videos - Podcasts

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι Επιστημονική Υποδομή Εθνικής Χρήσης και Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Ως ηλεκτρονική και φυσική υποδομή εθνικής εμβέλειας, έχει ως θεσμικό ρόλο τη συλλογή, συσσώρευση, οργάνωση, τεκμηρίωση, διάχυση εντός και εκτός της Χώρας και την ψηφιακή διατήρηση της επιστημονικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής πληροφορίας, περιεχομένου και δεδομένων, που παράγεται στην Ελλάδα.