COVID-19: Επιστημονική πληροφόρηση

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) δημιούργησε αυτή την ιστοσελίδα με σκοπό να προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση στην ερευνητική κοινότητα και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Ο νέος κορονοϊός μπήκε βίαια στη ζωή μας και έχει αλλάξει την καθημερινότητα όλων μας. Και σε αυτές τις συνθήκες, η αποστολή μας είναι να ενισχύσουμε την κοινότητα της γνώσης, να συμβάλουμε ώστε να αναδειχθούν έγκυρες επιστημονικές απόψεις και δεδομένα που προσφέρουν στον δημόσιο διάλογο και θωρακίζουν την κοινωνία απέναντι στον ανορθολογισμό και τον φόβο.

φωτογραφία: Mick De Paola

Επιστημονικές Δημοσιεύσεις Ανοικτής Πρόσβασης

Οι επιστήμονες πληροφόρησης του ΕΚΤ επιλέγουν άρθρα από έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης και από περιοδικά των οποίων οι εκδότες αποφάσισαν να ανοίξουν το περιεχόμενο χωρίς περιορισμούς.

Merit Bartels, Eric Sala Solé , Lotte M. Sauerschnig and Ger T. Rijkers
Microorganisms 2024, 12(3), 617, https://doi.org/10.3390/microorganisms12030617
Published: 19 March 2024
Πριν από την εμφάνιση του SARS-CoV-1, του MERS-CoV και πιο πρόσφατα του SARS-CoV-2, τέσσερις άλλοι κορονοϊοί (οι άλφα κορονοϊοί NL63 και 229E και οι βήτα κορονοϊοί OC43 και HKU1) κυκλοφορούσαν ήδη στον ανθρώπινο πληθυσμό. Αυτοί οι κυκλοφορούντες κορονοϊοί προκαλούν ήπια αναπνευστική νόσο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη μολυνθεί από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Θα μπορούσαν τα αντισώματα και/ή τα Τ κύτταρα, ειδικά κατά των βήτα κορονοϊών, να προσφέρουν κάποια μορφή προστασίας έναντι της (σοβαρής) COVID-19 που προκαλείται από μόλυνση με SARS-CoV-2; Σχετικό είναι το ερώτημα εάν οι επιζώντες του SARS-CoV-1 ή του MERS-CoV θα προστατεύονται σχετικά από τον SARS-CoV-2. Και πιο σημαντικό ερώτημα, η χυμική και κυτταρική ανοσολογική μνήμη που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του SARS-CoV-2, είτε με μόλυνση είτε με εμβολιασμό, θα προσφέρει προστασία από μελλοντικούς κορονοϊούς; Ή, ανίθετα, θα μπορούσε να συμβεί ενίσχυση λόγω των αντισωμάτων, ένας μηχανισμός με τον οποίο τα κυκλοφορούντα αντισώματα κορονοϊού ενισχύουν τη σοβαρότητα της COVID-19;
Christian Montag, Halley M. Pontes, Christopher Kannen, Dmitri Rozgonjuk, Dominique Brandt, Anja Bischof, Harriet Salbach, Thomas M¨oßle, Klaus W¨olfling, Hans-Jürgen Rumpf
Comprehensive Psychiatry, Volume 130, April 2024, 152452, https://doi.org/10.1016/j.comppsych.2024.152452
Available online 14 January 2024
Η παρούσα μελέτη διερεύνησε τους πιθανούς δεσμούς μεταξύ της Διαταραχής Χρήσης του Διαδικτύου, της ευημερίας και της επίδρασης της COVID-19 στα πρότυπα χρήσης του Διαδικτύου.
Jessica E. Beetch, Amanda Janitz, Laura A. Beebe, Mary Gowin, Chao Xu, Shari Clifton and Katrin Gaardbo Kuhn
Microorganisms 2024, 12(3), 573, https://doi.org/10.3390/microorganisms12030573
Published: 13 March 2024
Η πανδημία COVID-19 εμπόδισε την πρόοδο στην παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη και διέκοψε τους συνήθεις παιδικούς εμβολιασμούς παγκοσμίως. Αν και υπάρχουν άφθονα στοιχεία για την πτώση των εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι λιγότερο σαφές πώς επηρεάστηκαν ειδικά οι χώρες χαμηλού εισοδήματος. Η παρούσα συστηματική ανασκόπηση είχε ως στόχο τη σύνθεση της τρέχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με τις επιπτώσεις στους τακτικούς παιδικούς εμβολιασμούς, σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2023.

Pages

Videos - Podcasts

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι Επιστημονική Υποδομή Εθνικής Χρήσης και Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Ως ηλεκτρονική και φυσική υποδομή εθνικής εμβέλειας, έχει ως θεσμικό ρόλο τη συλλογή, συσσώρευση, οργάνωση, τεκμηρίωση, διάχυση εντός και εκτός της Χώρας και την ψηφιακή διατήρηση της επιστημονικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής πληροφορίας, περιεχομένου και δεδομένων, που παράγεται στην Ελλάδα.