COVID-19: Επιστημονική πληροφόρηση

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) δημιούργησε αυτή την ιστοσελίδα με σκοπό να προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση στην ερευνητική κοινότητα και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Ο νέος κορονοϊός μπήκε βίαια στη ζωή μας και έχει αλλάξει την καθημερινότητα όλων μας. Και σε αυτές τις συνθήκες, η αποστολή μας είναι να ενισχύσουμε την κοινότητα της γνώσης, να συμβάλουμε ώστε να αναδειχθούν έγκυρες επιστημονικές απόψεις και δεδομένα που προσφέρουν στον δημόσιο διάλογο και θωρακίζουν την κοινωνία απέναντι στον ανορθολογισμό και τον φόβο.

φωτογραφία: Mick De Paola

Επιστημονικές Δημοσιεύσεις Ανοικτής Πρόσβασης

Οι επιστήμονες πληροφόρησης του ΕΚΤ επιλέγουν άρθρα από έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης και από περιοδικά των οποίων οι εκδότες αποφάσισαν να ανοίξουν το περιεχόμενο χωρίς περιορισμούς.

NEJM Catalyst eBook: Digital Technology’s Promise for Better Health Care Delivery
How emerging technologies will drive the transformation
NEJM Catalyst Insights Council
Οι υπεύθυνοι διαμόρφωσης πολιτικών της υγειονομικής περίθαλψης και οι κλινικοί ιατροί πήραν μια γεύση από τις ευκαιρίες της ψηφιακής τεχνολογίας όταν η τηλε-υγεία βοήθησε να καλυφθεί το κενό στη φροντίδα των ασθενών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, αλλά είναι αυτά τα κέρδη εδώ για να μείνουν και είναι αρκετά;
Charis E. Kubrin, Bradley Bartos and Richard McCleary
Social Science Quarterly, 2022, Working Paper Series, Number of pages: 34 
Posted: 26 May 2022
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πολιτικές λιτότητας αντιστοιχούν σε αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα για το σύνολο του πληθυσμού και για τους άνδρες και τις γυναίκες. Εδώ, συζητώνται οι συνέπειες των ευρημάτων για την τρέχουσα οικονομική κρίση που συνδέεται με την πανδημία COVID-19.
Melissa J Bloomer, Kristen Ranse
Intensive and Critical Care Nursing, 2022, 103259, ISSN 0964-3397, https://doi.org/10.1016/j.iccn.2022.103259.
20 April 2022
Η κρίση της COVID-19 ανέδειξε ως επείγουσα την ανάγκη για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση των συστημάτων υποστήριξη της φροντίδας στο τέλος της ζωής. Τώρα, δύο χρόνια μετά, πρέπει να επανεξεταστεί τι είναι σημαντικό στο τέλος της ζωής για τους ασθενείς, τις οικογένειες και τους νοσηλευτές, τώρα και στο μέλλον.

Pages

Δημοσιεύσεις Ελλήνων Ερευνητών

Gkirtsou C, Konstantinidis T, Cassimos D, Konstantinidou EI, Kontekaki EG, Rekari V, Bezirtzoglou E, Martinis G, Stergiannis P, for Thrace Study Group on Blood Donors’
International Journal of Environmental Research and Public Health. 2022; 19(9):4963. https://doi.org/10.3390/ijerph19094963
Psychosocial predictors of COVID-19 vaccine uptake among pregnant women: a cross-sectional study in Greece
Petros A Galanis; Irene Vraka; Aglaia Katsiroumpa; Olympia Konstantakopoulou; Olga Siskou; Eleftheria Zogaki; Daphne Kaitelidou.
Preprint in English | medRxiv | ID: ppmedrxiv-22273526
Posted April 10, 2022.

Pages

Videos - Podcasts

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι Επιστημονική Υποδομή Εθνικής Χρήσης και Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Ως ηλεκτρονική και φυσική υποδομή εθνικής εμβέλειας, έχει ως θεσμικό ρόλο τη συλλογή, συσσώρευση, οργάνωση, τεκμηρίωση, διάχυση εντός και εκτός της Χώρας και την ψηφιακή διατήρηση της επιστημονικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής πληροφορίας, περιεχομένου και δεδομένων, που παράγεται στην Ελλάδα.