Πρωτοβουλίες αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας κατά της πανδημίας από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Την ώρα που γιατροί και νοσηλευτές δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, η πολιτεία απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συστράτευσης στα καινοτόμα μυαλά της ελληνικής κοινωνίας για να συνδράμουν, αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία, προκειμένου να υποστηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε δύο νέες πρωτοβουλίες με στόχο την ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων και την ταχεία υλοποίηση ώριμων ψηφιακών λύσεων που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Πρόκειται για μια ανοικτή πρόσκληση συστράτευσης στα καινοτόμα μυαλά της ελληνικής κοινωνίας για να συνδράμουν, αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία, προκειμένου να υποστηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μάλιστα οι δύο αυτές πρωτοβουλίες θα συνδεθούν με τον Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής #EUvsVirus ο οποίος θα υλοποιηθεί 24-26 Απριλίου, ως μια ενιαία εθνική συμμετοχή, με τον τίτλο #GreeceVsVirus.

Το ΕΚΤ συμμετέχει σε αυτή την εθνική και ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και υποστηρίζει ενεργά τις δράσεις αυτές στο πλαίσιο του ρόλου του ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020, ως συντονιστής στην κοινοπραξία Enterprise Europe Network - Hellas, τον ελληνικό κόμβο του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, και ως ο ελληνικός κόμβος του ΕΙΤ Health, της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας για την καινοτομία στον τομέα της υγείας.

Αναλυτικά οι δυο εθνικές πρωτοβουλίες είναι:

Διαγωνισμός Ανάδειξης Καινοτόμων Ιδεών – #COVIDhackGR

Ο διαγωνισμός έχει στόχο να αναδείξει νέες ιδέες και προτάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν και από αυτές θα αναδειχθούν όσες τεκμηριωμένα οδηγούν σε άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις.

Δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό, έχουν: επιχειρήσεις, νεοφυείς και υφιστάμενες, ερευνητικές ομάδες, ερευνητές της Υγείας και της Πληροφορικής, στελέχη του χώρου της τεχνολογίας, και όσοι θέλουν να συμβάλλουν στην υλοποίηση των προτάσεων που θα παρουσιαστούν.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε την Τρίτη 14 Απριλίου, ενώ οι προτάσεις μπορούν να υποβληθούν έως την Κυριακή 26 Απριλίου εδώ . Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής από προγραμματιστές, μέντορες, έμπειρους επιστήμονες και επαγγελματίες και άλλους υποστηρικτές οι οποίοι επιθυμούν να συμβάλλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, κάθε ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζεται από αυτούς τους υποστηρικτές επαγγελματίες του χώρου της τεχνολογίας, ώστε να αξιοποιήσει στο μέγιστο όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και τη συμβουλευτική καθοδήγηση, για να ωριμάσει και να μεταμορφώσει την ιδέα της σε πρακτική και χρήσιμη λύση.

Δράση Άμεσης Εφαρμογής Ώριμων Ψηφιακών Λύσεων

Η δράση έχει στόχο να επιταχύνει την υλοποίηση ώριμων καινοτόμων ψηφιακών λύσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε διαδικασία αξιολόγησης μπορούν να υποβάλλονται προτάσεις τεχνολογικών εφαρμογών που είτε έχουν αναδειχθεί μέσα από άλλες διαγωνιστικές δράσεις (π.χ. hackathons), για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, είτε αποτελούν ήδη ώριμες λύσεις με εξαιρετική τεκμηρίωση της δυνατότητας άμεσης ολοκλήρωσης, κλιμάκωσης και διάθεσης από ήδη υφιστάμενες παραγωγικές δομές.

Η υποβολή προτάσεων ξεκίνησε την Τρίτη 14 Απριλίου εδώ . Οι προτάσεις πρόκειται να αξιολογηθούν από επιτροπή υψηλού κύρους και όσες προκριθούν θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση μέσω του διαδικτύου. Στη συνέχεια, με στόχο την άμεση εφαρμογή των επιλεγμένων λύσεων, αυτές θα ενισχυθούν με την παροχή πόρων, χρηματικών και τεχνογνωσιακών, καθώς και τεχνολογικής υποδομής που θα διατεθούν από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και τους υποστηρικτές της δράσης.

Tην πρωτοβουλία #COVIDhackGR του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστηρίζουν τα σημαντικότερα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας και συλλογικοί φορείς της υγείας και της τεχνολογίας. Η πρωτοβουλία Επιτάχυνσης και Άμεσης Εφαρμογής Καινοτόμων Ψηφιακών Λύσεων υποστηρίζεται από το Υπουργείο Υγείας, και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Η αναλυτική περιγραφή των πρωτοβουλιών, καθώς και η παρουσίαση της διαδικασίας για την υποβολή και αξιολόγηση των σχετικών προτάσεων, είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση covidhackgr.gov.gr.

Το ΕΚΤ στηρίζει τις ψηφιακές δράσεις κατά της πανδημίας

Η πανδημία COVID-19 που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός, έχει πλήξει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε. Ανταποκρινόμενο στις νέες συνθήκες, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) δημιούργησε μια ιστοσελίδα με στόχο να προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση στην ερευνητική κοινότητα και στον καθένα που ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης προσφέρει συνεχή υποστήριξη σε επιχειρήσεις, άτομα και οργανισμούς, και πιο συγκεκριμένα :
- Ενημέρωση για χρηματοδοτικές ευκαιρίες σε σχέση με ψηφιακές λύσεις ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 για το ICT κάνοντας online έλεγχο προτάσεων πριν την υποβολή.
- Καθοδήγηση στη χρήση διαδικτυακών εργαλείων επικοινωνίας συμπεριλαμβανομένης της διάχυσης μιας λίστας με τα συχνότερα εργαλεία τηλεδιασκέψεων και διαχείρησης έργων.
- Ενίσχυση της συνεργασίας και της δικτύωσης μέσω υποστήριξης στη συμμετοχή σε ψηφιακές ευρωπαϊκές πλατφόρμες, εικονικές συναντήσεις B2B και παγκόσμιους διαγωνισμούς όπως οι παρακάτω:
- Care & Industry together against CORONA
- COVID-19: EIT Health connecting innovators
- Global Hack: Ένα διεθνές ψηφιακό κίνημα βρίσκει λύσεις για την πανδημία
- Διαδικτυακό Συνέδριο Εφαρμοσμένης Τεχνητής Νοημοσύνης
- Συνδιοργάνωση και υποστήριξη των εξής εθνικών πρωτοβουλιών:
- Antivirus Crowdhackathon, 2-5 Απριλίου 2020 (ο πρώτος μαραθώνιος καινοτομίας για ψηφιακές εφαρμογές και μεθοδολογίες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της παvδημίας που υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Αττικής),
- #HackCoronaGreece, 7-13 Απριλίου 2020 (hackathon με στόχο την εξεύρεση έξυπνων και άμεσα εφαρμόσιμων λύσεων αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα),
- COVID19 Response Greece, (ανοιχτή κοινότητα εθελοντών με επιστημονικό και τεχνολογικό υπόβαθρο).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ΕΚΤ