Global Hack: Ένα διεθνές ψηφιακό κίνημα βρίσκει λύσεις για την πανδημία

Το ΕΚΤ υποστηρίζει δυναμικά πρωτοβουλίες που ενεργοποιούν κοινότητες γνώσης και καινοτομίας απέναντι στη νόσο COVID-19.

Οι κοινότητες της καινοτομίας, της έρευνας και της γνώσης σε ολόκληρο τον πλανήτη, επικεντρώνονται στην εύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), με εξειδικευμένο προσωπικό στους τομείς της ψηφιακής υγείας, των αναδυόμενων τεχνολογιών και της καινοτομίας, συμμετέχει σε σημαντικά σχήματα και πρωτοβουλίες που ενεργοποιούν κοινότητες γνώσης και καινοτομίας σε όλο τον συνδεδεμένο κόσμο απέναντι στη νόσο COVID-19. Μέσω του ευρωπαϊκού έργου STARTUP3, υποστηρίζει ενεργά το κίνημα Global Hack, το οποίο στηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Global Hack είναι ένα online hackathon, μια διεθνής πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ανάπτυξη νέων ψηφιακών εφαρμογών και μεθοδολογιών, που να απαντούν στις επιπτώσεις της πανδημίας. Διοργανώνεται από τους Accelerate Estonia, Garage48, Guaana με την υποστήριξη του Devpost. Μέσω της διαδικτυακής συνάντησης ειδικών εγνωσμένου κύρους και ταλαντούχων ομάδων, μπορούν να αναδειχτούν πρότυπες λύσεις για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Στόχος είναι η διασύνδεση και συνεργασία ανθρώπων από όλο τον κόσμο, η ανταλλαγή ιδεών, τεχνογνωσίας, βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση κρίσεων, μέσω νέων καινοτόμων δημιουργικών λύσεων προς όφελος της κοινωνίας.

Το Global Hack θα λάβει χώρα αποκλειστικά και μόνον διαδικτυακά από τις 9 έως τις 12 Απριλίου 2020. Στο νέο αυτό κάλεσμα, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν. Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στην ιστοσελίδα της Guaana. Επίσης, στην ιστοσελίδα του reddit μπορεί οποιοσδήποτε επιθυμεί να αναρτήσει ιδέες για την εύρεση συνεργασιών και τους κανόνες του hackathon.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Global Hack εδώ.

Το ΕΚΤ στο οικοσύστημα καινοτομίας

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία.

Συμμετέχει ως συντονιστής στην κοινοπραξία Enterprise Europe Network - Hellas, τον ελληνικό κόμβο του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο.

Το ΕΚΤ είναι επίσης, ο ελληνικός κόμβος του ΕΙΤ Health, της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Το EIT Health αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτούμενες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας. Είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, ινστιτούτων και μονάδων υγείας. Yποστηρίζει επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και νέους εξερευνητές της ψηφιακής υγείας να εξελίξουν τις ιδέες τους και να δημιουργήσουν καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που βελτιώνουν τη ζωή και την υγεία των πολιτών της Ευρώπης.