Αλγόριθμος EVA με ελληνική υπογραφή βοηθάει στον έλεγχο της πανδημίας

Με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων ο αλγόριθμος EVA υποστηρίζει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και το άνοιγμα του τουρισμού μετά την πανδημία.

Ο αλγόριθμός EVA, ένα σύνθετο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, έχει αναπτυχθεί από μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών για να διασφαλιστεί ότι το άνοιγμα του τουρισμού δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και εισερχομένων στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.

O αλγόριθμος EVA, ο οποίος χρησιμοποιείται από την ελληνική πολιτεία, έχει σχεδιαστεί εθελοντικά από μια εξαιρετική ομάδα επιστημόνων, η οποία αποτελείται από τους Κίμωνα Δρακόπουλο, Vishal Gupta (University of Southern California), Hamsa Bastani (Wharton University of Pennsylvania) και Γιάννη Βλαχογιάννη (ιδρυτή της AgentRisk).

O αλγόριθμος, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό τεστ ανά σημείο εισόδου, χρησιμοποιεί την επιδημιολογική εικόνα από τα δημόσια δεδομένα κάθε περιοχής, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των τεστ στις πύλες εισόδου, για να αξιολογήσει το προφίλ ρίσκου κάθε ταξιδιώτη με βάση τα στοιχεία του PLF (Passenger Locator Form).

Στόχος του EVA είναι τόσο να εντοπίζει τους επιβάτες που έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς του ιού, όσο και να δειγματοληπτεί αποσκοπώντας την παρακολούθηση όλων των χωρών και περιοχών για τον γρήγορο εντοπισμό νέων επιδημιολογικά βεβαρημένων προφίλ.

Ειδική μνεία στο σύστημα EVA έκανε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την εβδομαδιαία τακτική ενημέρωση για την πορεία εξάπλωσης του ιού στη χώρα.

«Για να διασφαλίσουμε ότι το άνοιγμα του τουρισμού δεν θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχουμε δημιουργήσει τον αλγόριθμο EVA» ανέφερε αρχικά.

Σύμφωνα με τις «υποδείξεις», λοιπόν, του EVA, από την 1η έως και τις 26 Ιουλίου 2020 διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 171.138 έλεγχοι σε σύνολο 1.294.798 εισερχομένων στη χώρα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 344. Από αυτά, 70 είναι ακόμα ενεργά, 213 έχουν επιστρέψει στη χώρα προέλευσης και 61 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στη χώρα μας.

Μάθετε περισσότερα για τη λειτουργία του EVA στο σχετικό Δελτίο Τύπου.

 

www.ekt.gr, με πληροφορίες από University of Southern California