Μεγάλη ανταπόκριση στη δικτύωση καινοτόμων οργανισμών από το EIT Health για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Αναπνευστήρες εντατικής, λογισμικό ανίχνευσης ασθενών με COVID-19 και εφαρμογές παρακολούθησης της εξάπλωσης της νόσου είναι μερικές μόνο από τις καινοτόμες λύσεις που προτείνονται στη πλατφόρμα του EIT Health με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το EIT Health, με την πρωτοβουλία “Fighting COVID-19”, στοχεύει στη δικτύωση αυτών που «χρειάζονται» βοήθεια και εκείνων που «μπορούν» να προσφέρουν, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι συνεργασίες με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Μάρτιο 2020 και συνεχίζεται ακόμα, με μεγάλη ανταπόκριση από οργανισμούς και άτομα που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή. Αναπνευστήρες εντατικής, δωρεάν συσκευές βιοαπολύμανσης, λογισμικό ανίχνευσης ασθενών με COVID-19 και εφαρμογές παρακολούθησης της εξάπλωσης της νόσου είναι μερικές μόνο από τις καινοτόμες λύσεις που προτείνονται από οργανισμούς, επιστήμονες και επαγγελματίες στην πλατφόρμα του EIT Health που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτό τον σκοπό.

Συμπληρώστε αυτή τη φόρμα και ενημερώστε μας αν ψάχνετε βοήθεια για την καταπολέμηση της COVID-19 ή εάν έχετε κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει άλλους οργανισμούς ή άτομα που εργάζονται στην πρώτη γραμμή. Αυτοί θα μπορούσαν να είναι οργανισμοί που χρειάζονται ή που προσφέρουν εξοπλισμό, υπηρεσίες, συμβουλές, γνώσεις, δυνατότητες συνεργασίας, κ.λπ.

Οι αιτήσεις ή οι προσφορές που υποβάλλονται αξιολογούνται από τους Περιφερειακούς Κόμβους Καινοτομίας (επίσης γνωστούς ως Co-Location Centers ή CLC) και, μετά από μια διαδικασία συντονισμού και ελέγχου, θα εντοπίσουμε πού μπορούν να γίνουν επαφές και δικτυώσεις και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Στη συνέχεια, μπορούμε να τις μοιραστούμε στον ιστότοπο του EIT Health ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να ενημερώσουμε  όλους για δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα αργότερα.

Δείτε το βίντεο με το ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για τις δράσεις του EIT Health και τη συνεισφορά του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου ενάντια στη πανδημία COVID-19.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), κόμβο του EIT Health για την Ελλάδα και να επικοινωνείτε με τον Γεώργιο Μέγα, EIT Health Hub Greece Coordinator στο megas@ekt.gr, 6982612266.

Ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου

Το ΕΚΤ είναι ο ελληνικός κόμβος του ΕΙΤ Health, της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας (European Institute of Innovation & Technology, ΕΙΤ) για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Το EIT Health αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτούμενες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας. Είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, ινστιτούτων και μονάδων υγείας.Yποστηρίζει επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και νέους εξερευνητές της ψηφιακής υγείας να εξελίξουν τις ιδέες τους και να δημιουργήσουν καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που βελτιώνουν τη ζωή και την υγεία των πολιτών της Ευρώπης.

Το 2019 το ΕΚΤ υποστήριξε περισσότερες από 20 νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του EIT Health. Περισσότεροι από 60 σπουδαστές στον τομέα της Υγείας ενημερώθηκαν για προγράμματα του EIT Health και 12 από αυτούς επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν σε θερινά σχολεία και εκπαιδευτικά προγράμματα.