Η συνεργατική δημιουργία καινοτόμων οικοσυστημάτων υγείας σε εκδήλωση του ΕΚΤ και του EIT Health

Στο Morning Health Talks συμμετείχαν εκπρόσωποι νοσοκομείων, ερευνητικών ιδρυμάτων, startups και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για διεθνή παραδείγματα, να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να εμπλακούν ενεργά στη διαμόρφωση συνεργατικών σχημάτων και προσεγγίσεων.

H εκδήλωση δικτύωσης Morning Health Talks, με τίτλο «Co-Creating Health Innovation Ecosystems: Empowering Providers and Citizens Beyond Financial Incentives» πραγματοποιήθηκε με επιτυχια, στις 2 Ιουνίου 2025. Η εκδήλωση συγκέντρωσε πληθώρα εξειδικευμένων επαγγελματιών του τομέα της υγείας, με στόχο την ανάδειξη της αξίας της συνεργατικής δημιουργίας καινοτόμων οικοσυστημάτων υγείας.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), το οποίο λειτουργεί ως Εθνικός Εκπρόσωπος του EIT Health στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στη συστηματική ενίσχυση της καινοτομίας στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΚΤ στο Παλαιό Φάληρο, προσελκύοντας εκπροσώπους από φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης, ερευνητικά ιδρύματα, καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις και επαγγελματίες υγείας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για διεθνή παραδείγματα, να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να εμπλακούν ενεργά στη διαμόρφωση συνεργατικών σχημάτων και προσεγγίσεων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν η Δρ. Σοφία Ξεσφίγγη και η κα Μαγδαληνή Χάρδα, Εθνικές Εκπρόσωποι του EIT Health στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Κατά την έναρξη των εργασιών, υπογράμμισαν τον στρατηγικό ρόλο του ΕΚΤ στην ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας στον τομέα της υγείας, καθώς και στη διαμόρφωση γόνιμου εδάφους για συνέργειες μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων και παρόχων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό, εκ μέρους του EIT Health InnoStars, από την Beáta Kurucz, RIS Collaboration Lead. Ακολούθησαν εισηγήσεις διακεκριμένων ομιλητών με διεθνή και εθνική παρουσία:

 Η Christina Dolianidi, εκπρόσωπος του EIT Community Officer για την Ελλάδα, υπογράμμισε τη σημασία των συνεργασιών για την ελληνική καινοτομία.

Η Dr. Michela Bertero, Strategy Director στο August Pi.i Sunyer Biomedical Research Institute (IDIBAPS), παρουσίασε την ομιλία με τίτλο Unlocking Health Research & Innovation through Co-Creationthe IDIBAPS Perspective,” υπογραμμίζοντας τον καίριο ρόλο της διεπιστημονικής συνδημιουργίας, της στρατηγικής εμπλοκής των ενδιαφερομένων μερών και των δράσεων ευαισθητοποίησης στο οικοσύστημα της υγείας.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα και αναλύθηκαν οι απαιτούμενες εξελίξεις για τη δημιουργία ενός πλαισίου εντός του οποίου επαγγελματίες υγείας, πολίτες, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς μπορούν να συνδημιουργούν λύσεις που προάγουν την υγεία και τις υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας. Έμφαση δόθηκε στη σημασία της ενδυνάμωσης τόσο των παρόχων υπηρεσιών υγείας όσο και των πολιτών, ενθαρρύνοντάς τους να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτομιών, με κίνητρα πέραν των χρηματοδοτικών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναδείχθηκαν οι υπάρχουσες υποδομές της χώρας που ακολουθούν ασθενοκεντρική προσέγγιση. Συγκεκριμένα:

  • Ο Ευδόκιμος Κωνσταντινίδης παρουσίασε την ομιλία Engaging the Value of Living Labs to Innovate Care and Regulatory Environments, εστιάζοντας στον ρόλο των Living Labs ως ανοιχτών, συμμετοχικών περιβαλλόντων συνδημιουργίας ανάμεσα σε πολίτες, ερευνητές και παρόχους υγειονομικής φροντίδας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ThessAHALLThessaloniki Active and Healthy Ageing Living Lab.
  • Ο Γεώργιος Νταφούλας, εκπρόσωπος του Health Hub, παρουσίασε την ομιλία “Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub στην Υγεία”, εστιάζοντας στις παρεχόμενες υπηρεσίες εκπαίδευσης, τεχνολογικής διάγνωσης και υποστήριξης χρηματοδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς.

Επίσης, παρουσιάστηκαν καινοτόμες λύσεις και επιτυχημένες διεθνείς πρακτικές, καθώς και παραδείγματα έργων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα:

  • Ο Αθανάσιος Πουλακίδας, Συντονιστής του έργου HosmartAI εκ μέρους της Netcompany-Intrasoft, παρουσίασε τα αποτελέσματα του εν λόγω έργου, το οποίο αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη σε πλήθος κλινικών σεναρίων, από τη διάγνωση έως τη ρομποτική νοσηλεία και την υποστήριξη λήψης αποφάσεων.
  • Ο Βασίλειος Χαρίσης, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παρουσίασε το ευρωπαϊκό έργο iPROLEPSIS: A novel digital care ecosystem for people with psoriatic arthritis, στο οποίο αξιοποιούνται βιοδείκτες και τεχνητή νοημοσύνη για την εξατομικευμένη φροντίδα ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα.
  • Ο Στέλιος Χατζηδημητρίου, από το ΑΠΘ, παρουσίασε το έργο AI-PROGNOSIS: AI-based Parkinsons disease risk assessment and prognosis, στο οποίο αξιοποιούνται τεχνολογίες wearables και ψηφιακοί βιοδείκτες για την πρόγνωση της νόσου Πάρκινσον και την υποστήριξη κλινικών αποφάσεων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενων, ο Παναγής Μ. Λυκούδης, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής στο ΕΚΠΑ, παρουσίασε την εισήγηση Beyond Financial Incentives: Exploring Alternative Drivers for Sustainable Health Innovation, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα των δημόσιων πανεπιστημιακών νοσοκομείων να λειτουργήσουν ως κόμβοι καινοτομίας, βασιζόμενα σε κοινωνικά και ηθικά κίνητρα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη διεξοδική διερεύνηση θεμάτων που αφορούν τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα καινοτόμων λύσεων στον τομέα της υγείας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση εναλλακτικών μηχανισμών ενίσχυσης. Οι μηχανισμοί αυτοί, πέραν των παραδοσιακών χρηματοδοτικών εργαλείων, αναδείχθηκαν ως κρίσιμοι για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, υιοθέτησης και ενσωμάτωσης των καινοτομιών στο υφιστάμενο οικοσύστημα υγείας, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης βρίσκονται εδώ (.pdf).

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Σοφία Ξεσφίγγη, sxesfingi@ekt.gr και Μαγδαληνή Χάρδα, mcharda@ekt.gr.

Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες της εκδήλωσης.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ