Odysseus II 2015-2016: Οι νικητές του ευρωπαϊκού επιστημονικού διαγωνισμού διαστήματος

Μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι και καθηγητές από όλη την Ευρώπη καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα διαγωνισμό με υψηλά κριτήρια, εξερευνώντας τα μυστήρια και τις προκλήσεις του διαστήματος. Ο διαγωνισμός που ολοκληρώνεται σε 2 κύκλους, καλύπτει τις σχολικές/ακαδημαϊκές χρονιές 2015-2016 και 2016-2017.

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε ο Ευρωπαϊκός Επιστημονικός Διαγωνισμός Διαστήματος Odysseus ΙΙ για το σχολικό/ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2015, απευθυνόταν σε μαθητές και φοιτητές από 7 έως 22 ετών με στόχο την προσέλκυση και ανάδειξη νέων με ερευνητικό πνεύμα και ενδιαφέρον για την επιστήμη του Διαστήματος.

Οι "εκκολαπτόμενοι" επιστήμονες αναλόγως την εκπαιδευτική τους βαθμίδα, μπορούσαν να συνδιαγωνιστούν, συμμετέχοντας σε μία από τις εξής 3 κατηγορίες:

  • Skywalkers (μαθητές Δημοτικού): Παιδιά ηλικίας 7 έως 13 ετών είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον άγνωστο και συνάμα μαγικό κόσμο του Διαστήματος, μέσα από τη δημιουργία μιας εικόνας σχετικής με τα θέματα του διαγωνισμού.
  • Pioneers (μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου): Μαθητές από 14 έως 18 κλήθηκαν να εκφράσουν  την έμπνευσή τους από το Διάστημα και να διασκεδάσουν, ετοιμάζοντας μια εργασία πάνω στην επιστήμη και την τεχνολογία του Διαστήματος. Μέσω του διαγωνσιμού,  οι μαθητές που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη κατηγορία είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πειραματικές μεθόδους και να γνωρίσουν έναν ολόκληρο κόσμο επιστημονικής αριστείας.
  • Explorers (προπτυχιακοί φοιτητές): Η συγκεκριμένη κατηγορία του διαγωνισμού στόχευε να δώσει σε προπτυχιακούς φοιτητές στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο μια ευκαιρία να αναδείξουν τη δημιουργικότητα και την ακαδημαϊκή τους αριστεία, ανταποκρινόμενοι σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών και τεχνολογικών προκλήσεων σχετικών με το Διάστημα.

Οι φετινοί νικητές του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν κατά την τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στο Euro Space Centre, στο Βέλγιο:

  • Στην κατηγορία Skywalkers (7-13 ετών) στους Seniors νικητής αναδείχθηκε o Baris Bilici από τη Γαλλία με την εικόνα “La vie dans l’univers” και στους Juniors ο Ivan Rubcic από την Κροατία με την εικόνα “Into the space by rocket”.
  • Στην κατηγορία Pioneers (14-18 ετών) νικήτρια ήταν η ομάδα LEARS από την Πορτογαλία που αποτελούνταν από τους Carlota Fernandes, Diogo Goncalves και Nelson Rebelo με coach την Cristina Pinho. Το project τους αφορούσε την κατασκευή ενός τηλεκατευθυνόμενου rover εξοπλισμένου με αισθητήρες για να αναλύει τις συνθήκες περιβάλλοντος.
  • Στην κατηγορία Explorers (17-22 ετών) νικήτρια ήταν η Alice Antonelli από την Ιταλία και το project της αφορούσε την κατασκευή ενός αερόστατου σε συνδυασμό με μονοπλάνο για μετεωρολογικές παρατηρήσεις.

Το Βραβείο Κοινού πήρε η εικόνα “Α civlization that has developed a very high technological standard!!” του Μενέλαου Ράπτη, από την Ελλάδα.

ΝΕΟΣ κύκλος του διαγωνισμού: Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί εκ νέου το επόμενο σχολικό/ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής συμμετοχών είναι η 1/9/2016. Μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι και καθηγητές από όλη την Ευρώπη καλούνται να συμμετάσχουν.

Ιστορικό: Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τους εταίρους του Odysseus II. Πρόκειται για ένα τριετές έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (grant agreement 640218). Αποτελεί τη διευρυμένη μορφή ενός πιλοτικού έργου, το οποίο υλοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 2011-2013. Η τρέχουσα ομάδα υλοποίησης του έργου αριθμεί 14 εταίρους και 4 οργανισμούς υποστήριξης από 11 Ευρωπαϊκές χώρες.

Εκπροσωπώντας την Ελλάδα, το Κέντρο Διαδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας  ΝΟΗΣΙΣ συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα ως εταίρος.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΝΟΗΣΙΣ