H εθνική στρατηγική και οι τεχνολογίες Διαστήματος στο επίκεντρο του Greek Space Tech Forum 2024

Το ΕΚΤ, Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη για τη θεματική των Ψηφιακών Τεχνολογιών, της Βιομηχανίας και του Διαστήματος, είναι υποστηρικτής του Συνεδρίου.

To Greek Space Tech Forum 2024 πραγματοποιείται την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 στην Αθήνα (Ξενοδοχείο Divani Caravel) και διαδικτυακά, από την ethosEVENTS, με τη συνδιοργάνωση της Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) του Corallia.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη για τη θεματική ομάδα "Ψηφιακές Τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα" (Cluster 4), παρέχει την αιγίδα του στο Συνέδριο.

Στόχος του Greek Space Tech Forum ειναι να αναδείξει το ελληνικό διαστημικό οικοσύστημα που τα τελευταία χρόνια εδραιώνει με σταθερά βήματα την θέση του. Αποσκοπεί να προάγει τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων μεταξύ των experts του εγχώριου αλλά και διεθνούς διαστημικού κλάδου, αλλά και των νέων επιχειρηματιών και ερευνητών που εισέρχονται σε αυτόν.

Επιπλέον, επιδιώκει τη δημιουργία ενός γόνιμου περιβάλλοντος όπου οι συμμετέχοντες θα ενθαρρύνονται να προωθήσουν νέες ιδέες, να αναπτύξουν καινοτόμα έργα και προϊόντα, να τα εμπορευματοποιήσουν, ώστε να δημιουργήσουν νέες οικονομίες και νέες θέσεις εργασίας, να ανταλλάσσουν τις επιχειρηματικές τους εμπειρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ενισχύοντας έτσι τον τομέα της  διαστημικής επιχειρηματικότητας.

Το ελληνικό διαστημικό οικοσύστημα αποτελείται από ένα σύνολο τεχνολογικά ώριμων βιομηχανικών επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ινστιτούτων, και startups, που σχεδιάζουν και παράγουν εξαιρετικά υψηλές τεχνολογίες για ευρύ φάσμα εφαρμογών, στοχεύοντας στην εδραίωση της Ελληνικής Διαστημικής Τεχνολογίας υποστηρίζοντας τόσο προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος όσο και της παγκόσμιας διαστημικής αγοράς.

Το συνέδριο περιλαμβάνει παρεμβατικές ατομικές ομιλίες και τραπέζια συζήτησης (panels) με στόχο:

  • την προώθηση της εξωστρέφειας και της συνεργασίας,
  • την χρήση νέων ψηφιακών και πράσινων τεχνολογιών,
  • την επιστημονική έρευνα, της καινοτομίας και την αειφορίας στον τομέα του Διαστήματος,
  • και την αύξηση της γνώσης του ευρύτερου κοινού και πολιτών για τον τομέα των Διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών.

Στις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου συμπεριλαμβάνονται:

  1. Υπηρεσίες και τεχνολογίες Upstream: αρχικές φάσεις και σχεδιασμός των Διαστημικών αποστολών για σκοπούς Γεωεπισκόπησης (Earth Observation), Διαστημικής επιστήμης και εξερεύνησης (Space Science and Exploration), Tηλεπικοινωνιών (Telecommunications) επικεντρώνοντας σε συστήματα προώθησης, κατασκευές για δορυφόρους, διαστημικά οχήματα και ωφέλιμα φορτία, κατασκευαστικές τεχνολογίες, προηγμένα υλικά και ηλεκτρονικά, λογισμικό, τεχνολογίες εκτόξευσης.
  2. Υπηρεσίες και τεχνολογίες Downstream: πρακτικές εφαρμογές και τα οφέλη που προκύπτουν από την ανάπτυξη στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών δορυφόρων, της παρατήρησης της Γης, το cloud, το ΑΙ και των βιομηχανικών εφαρμογών.
  3. Διασύνδεση Διαστημικής Τεχνολογίας σε Άμυνα και Ασφάλεια καθώς και σε εφαρμογές Διττής χρήσης (Ναυτιλία). Διασύνδεση Διαστημικής Τεχνολογίας (Προϊόντα και Εφαρμογές) με παράλληλες δράσεις ανάπτυξης καινοτομίας σε αντίστοιχους τομείς.
  4. Τεχνολογίες Καινοτομίας: πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες που οδηγούν τη διαστημική έρευνα, από συστήματα προώθησης έως την τεχνητή νοημοσύνη. Δυναμικό και ανερχόμενο εγχώριο Διαστημικό οικοσύστημα όπου εταιρείες με διακριτική θέση στην αγορά και ερευνητές συνεργάζονται για την υλοποίηση καινοτόμων ιδεών, Διαστημική κληρονομιά (Space Heritage) και επιτυχημένες συμμετοχές μελών του οικοσυστήματος σε πρόσφατες Διαστημικές αποστολές της ESA (European Space Agency).
  5. Διαστημική Πολιτική και Διακυβέρνηση: εξετάζει το ρυθμιστικό χώρο και συζητούνται πολιτικές που θα διαμορφώσουν το μέλλον των διαστημικών δραστηριοτήτων, εξασφαλίζοντας υπεύθυνη και βιώσιμη έρευνα.Νέες αγορές, ευκαιρίες, εμπορευματοποίηση, εξωστρέφεια της επιχειρηματικής κοινότητας στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας – success stories.
  6. Διεθνής Συνεργασία: ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών στρατηγικής σημασίας στον τομέα της Διαστημικής Τεχνολογίας.
  7. Νέες αγορές, ευκαιρίες, εμπορευματοποίηση, εξωστρέφεια της επιχειρηματικής κοινότητας στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας – success stories.
  8. Διεθνείς προοπτικές, Διάστημα και επιχειρηματικότητα, προκλήσεις, και τα επόμενα βήματα του Ελληνικού Διαστημικού Οικοσυστήματος: Τα επόμενα βήματα του κλάδου θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στο συνέδριο το οποίο φιλοδοξεί να αναδείξει τις τάσεις που διαμορφώνονται στη συγκεκριμένη αγορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Συνάντηση εργασίας

Στο πλαίσιο του Greek Space Tech Forum 2024 θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση Εργασίας με θέμα: «Εθνική Διαστημική Στρατηγική» και Κεντρικούς Εισηγητές τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Δρ Κωνσταντίνο Καράντζαλο, Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Οι συμμετέχοντες σε αυτή την συνάντηση θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν για το όραμα, την Εθνική Διαστημική Στρατηγική και το έργο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον τομέα του διαστήματος. Επιπλέον οι εκπρόσωποι της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήματα για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο τους, στο πλαίσιο μιας δομημένης, υψηλού επιπέδου συζήτησης. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Δελεβέγκος.

Η Συνάντηση Εργασίας θα διεξαχθεί υβριδικά, με φυσική παρουσία στo ξενοδοχείο Divani Caravel για τους συμμετέχοντες καθώς και για υψηλόβαθμα στελέχη των χορηγών του συνεδρίου και με ψηφιακή παρακολούθηση μέσα από τις ψηφιακές συνεδριακές υποδομές του LiveOn Expo Complex.

Συμμετοχή στο Συνέδριο

Η συμμετοχή στo συνέδριο είναι εφικτή με φυσική παρουσία στο Divani Caravel και online μέσα από το LiveOn Expo Complex, κατόπιν online εγγραφής

Ταυτότητα του Greek Space Tech Forum

Το Greek Space Tech Forum αξιοποιεί την μακρόχρονη συμμετοχή της Ελληνικής Βιομηχανίας Διαστήματος σε προγράμματα αποστολών της ESA, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση υπαρχόντων συνεργασιών και την σύναψη νέων στον τομέα του Διαστήματος. Κατά συνέπεια το Greek Space Tech Forum αποτελεί μια κοινότητα ειδικών στον τομέα του Διαστήματος και μια επαγγελματική πλατφόρμα για τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών, την ενδυνάμωση της επιχειρηματικής κοινότητας και την προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ethosEvents, EKT