Εθνική ημερίδα ενημέρωσης για τις Ψηφιακές Τεχνολογίες, τη Βιομηχανία και το Διάστημα στον Ορίζοντα Ευρώπη από το ΕΚΤ

Οι νέες προκηρύξεις του Ορίζοντα Ευρώπη για Ψηφιακές Τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα στο επίκεντρο της ημερίδας. Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα απαντήσουν στα ερωτήματα των συμμετεχόντων.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη και συντονιστής του Enterprise Europe Network Hellas, σας προσκαλεί στη διαδικτυακή Εθνική ημερίδα ενημέρωσης για τον Ορίζοντα Ευρώπη: Digital, Industry, Space, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023 (12:00-15:00).

H ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδικότερα τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων Περιεχομένου και Τεχνολογιών (DG CNECT), τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας (DG RTD) και τη Γενική Διεύθυνση για την Αμυντική Βιομηχανία και το Διάστημα (DG DEFIS).

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες προσκλήσεις του Ορίζοντα Ευρώπη στη θεματική ενότητα των Ψηφιακών Τεχνολογιών, της Βιομηχανίας και του Διαστήματος (Cluster 4) και να θέσουν απευθείας τα ερωτήματά τους στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, η  Δρ Evangelia Markidou και ο Ramon Sanmartin Sola (DG CONNECT), θα παρουσιάσουν την θεματική των Ψηφιακών Τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης. ο Δρ Nicholas Deliyanakis, Policy Officer for Industrial Transformation (DG RTD), θα παρουσιάσει την θεματική της Βιομηχανίας και ο Mats Ljungqvist, Research Policy Officer (DG DEFIS), θα παρουσιάσει τη θεματική του Διαστήματος.

Επιπροσθέτως, οι Εθνικοί Εκπρόσωποι για το Cluster 4 (Digital, Industry, Space) θα κάνουν προκαταρκτικές τοποθετήσεις σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης για την Έρευνα και την Καινοτομία, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστούν ιστορίες επιτυχίας στους παραπάνω τομείς.

Το ΕΚΤ θα παρουσιάσει τις δράσεις και τις υπηρεσίες του προς την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη και ως συντονιστής του Enterprise Europe Network Hellas.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Μέγας, κύριο Εθνικό Σημείο Επαφής για το Cluster 4.

Οι ομιλίες θα γίνουν στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. 

Η ημερίδα διεξάγεται στο ψηφιακό περιβάλλον της πλατφόρμας Zoom. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή εδώ. Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο εδώ.

Συστήνεται στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν τις βιντεοσκοπημένες παρουσιάσεις της ενημερωτικής εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Cluster 4 που πραγματοποιήθηκε 12-14 Δεκεμβρίου 2022.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Γιώργο Μέγα στο ΕΚΤ, συντονιστή των ΕΣΕ για το Cluster 4 (megas@ekt.gr).

Εθνικά Σημεία Επαφής για το Cluster 4 στο ΕΚΤ

Ψηφιακές Τεχνολογίες: Γιώργος Μέγας | megas@ekt.gr, Αγγελος Αγγελίδης | aangelidis@ekt.gr, Μάριος Ροϊδης | mroidis@ekt.gr

Βιομηχανία: Βαρβάρα Βασιλάκη | vasilaki@ekt.gr, Γιώργος Μέγας | megas@ekt.gr

Διάστημα: Γιώργος Μέγας | megas@ekt.gr

H Θεματική Ενότητα 4 στον Ορίζοντα Ευρώπη

Η θεματική ενότητα 4 (Cluster 4) αποτελεί ένα από τα προγράμματα του Πυλώνα ΙΙ του Ορίζοντα Ευρώπη για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

Με προϋπολογισμό περίπου 15 δισ. ευρώ, το πρωταρχικό όραμα πίσω από τις προτεινόμενες επενδύσεις είναι αυτό της Ευρώπης που διαμορφώνει ανταγωνιστικές και αξιόπιστες τεχνολογίες για μια ευρωπαϊκή βιομηχανία που θα ηγείται σε παγκόσμιο επίπεδο σε βασικούς τομείς, ενισχύοντας τη διάσταση της προστασίας του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και της κατανάλωσης, με σεβασμό στα όρια του πλανήτη μας.

Σκοπός είναι η μετάβαση σε μια ανταγωνιστική, ψηφιακή, χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και κυκλική βιομηχανία που θα εξασφαλίζει βιώσιμη προμήθεια πρώτων υλών, θα αναπτύσσει προηγμένα υλικά και θα παρέχει τη βάση για την πρόοδο και την καινοτομία στις παγκόσμιες προκλήσεις για την κοινωνία. Ο αναμενόμενος αντίκτυπος αυτού του Cluster περιέχονται στο στρατηγικό σχέδιο «Ορίζοντας Ευρώπη».

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες 1 «Υγεία» και 4 «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα», καθώς και για την «Αποστολή για τον Καρκίνο». Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταγραφή και ανάλυση της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Το ΕΚΤ είναι βασικό μέλος του δικτύου των ΕΣΕ για το Health (ΗΝΝ3.0), για το Digital στον Ορίζοντα Ευρώπη, (Ideal-ist), για το Industry (NCP4Industry) και για το MSCA (MSCA-NET).

Το ΕΚΤ είναι ο πρώτος Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας (DIH) στην Ελλάδα που καταχωρήθηκε στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμμετέχει ενεργά στο DIH Expert Group της Eυρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος, το EKT είναι ο συντονιστής του ελληνικού κόμβου EIT Health στην Ελλάδα.

Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής, λειτουργώντας ως «one-stop-shop» για την πληροφόρηση επιχειρήσεων για ευρωπαϊκά θέματα, για την εξεύρεση επιχειρηματικών συνεργασιών στο εξωτερικό, για υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, για τη διαμεσολάβηση για διεθνείς τεχνολογικές συνεργασίες, για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ