Ορίζοντας Ευρώπη: Επιτυχημένη ημερίδα του ΕΚΤ για Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία & Διάστημα

Παρουσιάστηκαν οι νέες προκηρύξεις χρηματοδότησης του Προγράμματος Εργασίας 2023-2024.

Οι νέες προκηρύξεις του Προγράμματος Εργασίας 2023-2024 και οι ευκαιρίες χρηματοδότησης στους τομείς των Ψηφιακών Τεχνολογιών, της Βιομηχανίας και του Διαστήματος στον Ορίζοντα Ευρώπη, ήταν στο επίκεντρο της "Εθνικής ημερίδας ενημέρωσης για τον Ορίζοντα Ευρώπη: Digital, Industry, Space" που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη και με συντονιστικό ρόλο στην κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδικότερα τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων Περιεχομένου και Τεχνολογιών (DG CNECT), τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας (DG RTD) και τη Γενική Διεύθυνση για την Αμυντική Βιομηχανία και το Διάστημα (DG DEFIS).

Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι ερευνητικών φορέων, μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων, τεχνοβλαστών και ακαδημαϊκών οργανισμών αλλά και λοιποί ενδιαφερόμενοι από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο που επιθυμούν να συμμετέχουν σε κοινοπραξίες, ώστε να υποβάλουν προτάσεις στο πλαίσιο των πρώτων προκηρύξεων του 2023 στον τομέα των Ψηφιακών Τεχνολογιών, της Βιομηχανίας και του Διαστήματος (Cluster 4) του προγράμματος "Ορίζοντας Ευρώπη".

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Δρ Νένα Μάλλιου, Προϊσταμένη του Τμήματος Δεικτών & Δράσεων ΕΤΑΚ στο ΕΚΤ, αναφερόμενη στην εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή της Ελλάδας στη θεματική «Ψηφιακές Τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα» του Ορίζοντα Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι, τη διετία 2021-2022, οι ελληνικοί φορείς συμμετείχαν στο 40% των εγκεκριμένων προτάσεων στο Cluster 4 του Ορίζοντα Ευρώπη, ενώ η χώρα μας κατατάσσεται στην 6η θέση σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων στη συγκεκριμένη θεματική. Επιπλέον, και με αφορμή τα ανωτέρω στοιχεία, η Δρ Ν. Μάλλιου επισήμανε τον ρόλο του ΕΚΤ στη συλλογή στοιχείων και την εξαγωγή δεικτών που αποτιμούν και τεκμηριώνουν την ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρώτος ο Dr Nicholas Deliyanakis από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας, παρουσίασε τις κατευθύνσεις (Destinations) στον τομέα της Βιομηχανίας και τις στρατηγικές για κάθε κατεύθυνση, και έδωσε βασικές συμβουλές για την υποβολή προτάσεων.

Έπειτα, η Dr Evangelia Markidou και ο Ramon Sanmartin Sola, από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών, παρουσίασαν τις ανοικτές προκηρύξεις χρηματοδότησης στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, robotics και metaverse, τις προϋποθέσεις για επιτυχή υποβολή, τις κατευθύνσεις καθώς και τις συνέργειες της θεματικής των Ψηφιακών Τεχνολογιών με άλλες θεματικές του Ορίζοντα Ευρώπη.

Με τη σειρά του ο Mats Ljungqvist, από τη Γενική Διεύθυνση για την Αμυντική Βιομηχανία και το Διάστημα, μίλησε για το όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα του Διαστήματος, αναφέρθηκε στις αναδυόμενες τεχνολογίες αιχμής και παρουσίασε την πρωτοβουλία της ΕΕ για στήριξη της επιχειρηματικότητας με αξιοποίηση των διαστημικών τεχνολογιών, Cassini.

Την ελληνική συμμετοχή στο Cluster 4 ανά φορέα, κατεύθυνση αλλά και την πληθώρα συνεργασιών, που επεκτείνονται και σε απομακρυσμένα κράτη, παρουσίασε ο Βασίλειος Γογγολίδης, Εθνικός Εκπρόσωπος για το Cluster 4 στον Ορίζοντα Ευρώπη, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.

Η Δρ Νίκη Κούση, Managing Director EIT Manufacturing CLC SE, παρουσίασε τις ανοικτές προκηρύξεις και τις τεχνολογίες αιχμής του EIT Manufacturing που προκύπτουν από έργα με υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας σε σχέση με τα συνήθη έργα του Ορίζοντα Ευρώπη. Το EIT Manufacturing CLC SE είναι το πρώτο CLC ανάμεσα σε όλα τα KICs (Knowledge Innovation Communities) με έδρα στην Ελλάδα και θα στηρίξει την συμμετοχή επιχειρήσεων και οργανισμών, ώστε να συμμετάσχουν σε έργα καινοτομίας (Innovation projects) που θα έχουν ως στόχο τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών πολύ κοντά στην αγορά για τη βελτίωση της βιομηχανίας και των διαδικασιών της. Ακόμα το EIT Manufacturing δίνει την ευκαιρία σε νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε ποικίλα επιχειρηματικά προγράμματα επιτάχυνσης αλλά και σε σπουδαστές σε προγράμματα εκπαίδευσης.

Έπειτα, παρουσιάστηκαν παραδείγματα επιτυχημένων προτάσεων στο Cluster 4 του Ορίζοντα Ευρώπη. Τη δική τους διαδρομή παρουσίασαν ο Καθηγητής Γεώργιος Χρυσολούρης και ο Επίκουρος Καθηγητής Παναγιώτης Σταυρόπουλος, από το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής & Αυτοματισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, σε έργα που χρηματοδοτούνται από το Cluster 4 του Ορίζοντα Ευρώπη και αφορούν την ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα της Βιομηχανίας. Επιπλέον, κατά την ομιλία τους έδωσαν χρήσιμες συμβουλές στους υποψηφίους από τη δική τους εμπειρία σε υποβολή πρότασης.

Οι παρουσιάσεις συνεχίστηκαν με τα Εθνικά Σημεία Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη στο ΕΚΤ. Ο Άγγελος Αγγελίδης αναφέρθηκε στις δυνατότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης και δικτύωσης μέσω του Enterprise Europe Network και του Digital Innovation Hub ‘‘SmartAttica” που υποστηρίζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Βαρβάρα Βασιλάκη αναφέρθηκε στη διττή μετάβαση, τη σύνδεση κυκλικής οικονομίας και ψηφιακών τεχνολογιών και στις ευκαιρίες που προσφέρονται για χρηματοδότηση, ενώ ο Μάριος Ροΐδης παρουσίασε τις σημαντικότερες αναδυόμενες τάσεις του metaverse.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Μέγας, κύριο Εθνικό Σημείο Επαφής για το Cluster4 στον Ορίζοντα Ευρώπη στο ΕΚΤ.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ενώ, καθ’ όλη τη διάρκειά της, το κοινό είχε την δυνατότητα να απευθύνει ερωτήσεις στους ομιλητές, οι οποίες απαντήθηκαν μετά το τέλος κάθε ενότητας.

Το πρόγραμμα και οι παρουσιάσεις των ομιλητών είναι διαθέσιμα εδώ, ενώ ολόκληρο το βίντεο της ημερίδας βρίσκεται στο κανάλι του ΕΚΤ στο YouTube εδώ.

Για οποιαδήποτε απορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το ΕΚΤ, και συγκεκριμένα τον Γιώργο Μέγα, συντονιστή των ΕΣΕ για το Cluster 4 (megas@ekt.gr).

Εθνικά Σημεία Επαφής για το Cluster 4 στο ΕΚΤ

  • Ψηφιακές Τεχνολογίες: Γιώργος Μέγας | megas@ekt.gr, Αγγελος Αγγελίδης | aangelidis@ekt.gr, Μάριος Ροϊδης | mroidis@ekt.gr
  • Βιομηχανία: Βαρβάρα Βασιλάκη | vasilaki@ekt.gr, Γιώργος Μέγας | megas@ekt.gr
  • Διάστημα: Γιώργος Μέγας | megas@ekt.gr

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη 

Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς.

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες 1 «Υγεία» και 4 «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα», καθώς και για την «Αποστολή για τον Καρκίνο». Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΚΤ παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και διαμεσολάβησης σε οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς. Αυτές οι υπηρεσίες εκτείνονται από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης που εστιάζουν στα επιμέρους χαρακτηριστικά και ισχυρά σημεία του κάθε φορέα μέχρι τη σύνταξη, την προ-αξιολόγηση καθώς και την υποβολή των προτάσεων.

Το ΕΚΤ υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταγραφή και ανάλυση της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Το ΕΚΤ είναι βασικό μέλος του δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη για το Health (ΗΝΝ3.0), το Digital (Ideal-ist), το Industry (NCP4Industry) και το MSCA (MSCA-NET). Τέλος, είναι ο ελληνικός φορέας που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο «ECHoS - Establishing of Cancer Mission Hubs: Networks and Synergies». Στο πλαίσιο του έργου συνεργάζεται με ένα δίκτυο 57 εταίρων στοχεύοντας στη συγκρότηση εθνικών κόμβων για την Αποστολή για τον Καρκίνο.

Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας, μέλος του Enterprise Europe Network

Το ΕΚΤ είναι μέλος του Smart Attica, ενός εκ των τεσσάρων ελληνικών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας που παρέχει υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, στελέχη του ΕΚΤ συμμετέχουν ενεργά στο DIH Expert Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από το 2008, το ΕΚΤ συμμετέχει με συντονιστικό ρόλο στην κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas, τον ελληνικό κόμβο του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο. Το Enterprise Europe Network υποστηρίζει την αειφορία, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την ανθεκτικότητα, την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια κάθε μικρομεσαίας επιχείρησης που καινοτομεί.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ