Εκδήλωση για τις προοπτικές στον τομέα της Έξυπνης Βιομηχανίας και των Ψηφιακών Τεχνολογιών από το ΕΚΤ

Ομιλητές στην εκδήλωση θα ειναι εκπρόσωποι της ΕΕ, οι Εθνικοί Εκπρόσωποι και τα Εθνικά Σημεία Επαφής για το Cluster 4 του Ορίζοντα Ευρώπη, ενώ θα παρουσιαστούν ιστορίες επιτυχίας από την Ελλάδα στον τομέα της Έξυπνης Βιομηχανίας και των Ψηφιακών Τεχνολογιών.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη και συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, σας προσκαλεί στη διαδικτυακή εκδήλωση «Ορίζοντας Ευρώπη: Ευκαιρίες για το μέλλον της Έξυπνης Βιομηχανίας & των Ψηφιακών Τεχνολογιών», την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 (12:00-15:00, ώρα Ελλάδος).

H εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συγκεκριμένα τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων Περιεχομένου και Τεχνολογιών (DG CNECT) και τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας (DG RTD).

Η εκδήλωση απευθύνεται στην ερευνητική και την επιχειρηματική  κοινότητα της χώρας και σε ολόκληρο το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των Ψηφιακών Τεχνολογιών και της Έξυπνης Βιομηχανίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες προκηρύξεις του Ορίζοντα Ευρώπη στις θεματικές των Ψηφιακών Τεχνολογιών και της Βιομηχανίας (Cluster 4), και να θέσουν απευθείας τα ερωτήματα τους στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, η Δρ. Evangelia Markidou (DG CONNECT) θα παρουσιάσει τη θεματική των Ψηφιακών Τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ ο Δρ. Nicholas Deliyanakis, Policy Officer for Industrial Transformation (DG RTD) θα παρουσιάσει την θεματική της Βιομηχανίας.

Επιπλέον, οι Εθνικοί Εκπρόσωποι για το Cluster 4 (Digital, Industry), Δρ Μάρα Χαχαμίδου και Βασίλειος Γογγολίδης, θα προβούν σε προκαταρκτικές τοποθετήσεις σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης για την Έρευνα και την Καινοτομία στον τομέα.

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν ιστορίες επιτυχίας από την Ελλάδα στον τομέα της Έξυπνης Βιομηχανίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ στην τελευταία ενότητα το ΕΚΤ θα παρουσιάσει τις δράσεις και τις υπηρεσίες του προς την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη και ως συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas.

Την εκδήλωση θα συντονίσουν ο Γιώργος Μέγας, κύριο Εθνικό Σημείο Επαφής για το Cluster 4 στο ΕΚΤ, και η Βαρβάρα Βασιλάκη, Εθνικό Σημείο Επαφής για το Cluster 4 στο ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα Αγγλικά και τα Ελληνικά μέσω της πλατφόρμας zoom. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ. Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή εδώ.

Συστήνεται στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις (βίντεο) της ενημερωτικής εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Cluster 4 που πραγματοποιήθηκαν 29 Νοεμβρίου & 1 Δεκεμβρίου 2021.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Εθνικά Σημεία Επαφής για τις Ψηφιακές Τεχνολογίες και τη Βιομηχανία.

  • Ψηφιακές Τεχνολογίες: Γεώργιος Μέγας, megas@ekt.gr & Αγγελος Αγγελίδης, aangelidis@ekt.gr
  • Βιομηχανία: Βαρβάρα Βασιλάκη, vasilaki@ekt.gr & Νικόλαος Μανιαδάκης, maniadakis@ekt.gr

H Θεματική Ενότητα 4 στον Ορίζοντα Ευρώπη

Η θεματική ενότητα 4 (Cluster 4) αποτελεί ένα από τα προγράμματα του Πυλώνα ΙΙ για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

Με προϋπολογισμό περίπου 15 δις. εκατ. ευρώ, το πρωταρχικό όραμα πίσω από τις προτεινόμενες επενδύσεις είναι αυτό της Ευρώπης που διαμορφώνει ανταγωνιστικές και αξιόπιστες τεχνολογίες για μια ευρωπαϊκή βιομηχανία που θα ηγείται σε παγκόσμιο επίπεδο σε βασικούς τομείς, ενισχύοντας τη διάσταση της προστασίας του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και της κατανάλωσης, με σεβασμό στα όρια του πλανήτη μας.

Σκοπός είναι η μετάβαση σε μια ανταγωνιστική, ψηφιακή, χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και κυκλική βιομηχανία που θα εξασφαλίσει βιώσιμη προμήθεια πρώτων υλών, θα αναπτύξει προηγμένα υλικά και θα παρέχει τη βάση για την πρόοδο και την καινοτομία στις παγκόσμιες προκλήσεις για την κοινωνία. Το αναμενόμενο αντίκτυπο αυτού του Cluster περιέχονται στο στρατηγικό σχέδιο «Ορίζοντας Ευρώπη».

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες 1 «Υγεία» και 4 «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα». Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταγραφή και ανάλυση της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Ως Εθνικό Σημείο Επαφής, υποστηρίζει την υλοποίηση έργων που συνεχίζονται και στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020. Το ΕΚΤ είναι βασικό μέλος του δικτύου των ΕΣΕ για το Digital στον Ορίζοντα Ευρώπη, Ideal-ist και των ΕΣΕ για το Industry, NCP4Industry.

Το ΕΚΤ είναι ο πρώτος Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας (DIH) στην Ελλάδα που καταχωρήθηκε στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετέχει ενεργά στο DIH Expert Group της Eυρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, το EKT είναι ο συντονιστής του ελληνικού κόμβου EIT Health στην Ελλάδα.

Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής, λειτουργώντας ως «one-stop-shop» για την πληροφόρηση επιχειρήσεων για ευρωπαϊκά θέματα, για την εξεύρεση επιχειρηματικών συνεργασιών στο εξωτερικό, για υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, για τη διαμεσολάβηση για διεθνείς τεχνολογικές συνεργασίες,για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή