Τέσσερα βιβλία του εκδοτικού οίκου ΑΤΩΝ φιλοξενούνται στο διαδικτυακό περιβάλλον της υπηρεσίας eBooks του ΕΚΤ

O εκδοτικός οίκος ΑΤΩΝ ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Σπ. Στάικο, στην Αθήνα το 2010, με κύριο αντικείμενο την ιστορία του Βιβλίου και των Βιβλιοθηκών στο Δυτικό Πολιτισμό και θέματα σχετικά με το ελληνικό βιβλίο, από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Το ψηφιακό περιβάλλον της υπηρεσίας φιλοξενίας βιβλίων eBooks που αναπτύσσει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) αξιοποίησε ο εκδοτικός οίκος ΑΤΩΝ για να διαθέσει στο ευρύτερο κοινό τέσσερις ενδιαφέρουσες εκδόσεις που ιχνογραφούν την ιστορία του βιβλίου στον δυτικό πολιτισμό. Η ψηφιακή υπηρεσία eBooks που απευθύνεται σε έγκριτους επιστημονικούς εκδότες, σε ερευνητικούς φορείς της χώρας, σε λαογραφικά ιδρύματα και σε πολιτιστικούς οργανισμούς, φιλοξενεί μέχρι σήμερα στο διαδικτυακό της περιβάλλον 11 εκδοτικούς οίκους και προσφέρει στους επισκέπτες της πρόσβαση στο περιεχόμενο 39 βιβλίων/μονογραφιών.

Εκτός από τον εκδοτικό οίκο ΑΤΩΝ, σημαντικοί επιστημονικοί εκδότες, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικοί φορείς με πλούσιο διεπιστημονικό έργο όπως το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ έχουν εμπιστευτεί την ψηφιακή υπηρεσία eBooks του ΕΚΤ και παρέχουν ανοικτή πρόσβαση στο περιεχόμενό τους, υποστηρίζοντας την παγκόσμια ανταλλαγή γνώσεων και καθιστώντας ελεύθερα διαθέσιμα στο κοινό τα αποτελέσματα της επιστημονικής τους έρευνας.

O εκδοτικός οίκος ΑΤΩΝ ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Σπ. Στάικο, στην Αθήνα το 2010 συνεχίζοντας το εκδοτικό και τυπογραφικό έργο της ΚΟΤΙΝΟΣ, η ίδρυση της οποίας χρονολογείται από το 1989. Το κύριο αντικείμενο των εκδόσεων, που κυκλοφορούν και στα αγγλικά, είναι η ιστορία του Βιβλίου και των Βιβλιοθηκών στο Δυτικό Πολιτισμό και θέματα σχετικά με το ελληνικό βιβλίο, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η ΑΤΩΝ συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού όπως με τους Hes & de Graaf στην Ολλανδία και OAK KNOLL PRESS στο Ντέλαγουερ της Αμερικής, οι οποίοι είναι και αποκλειστικοί της αντιπρόσωποί στην Ευρώπη και την Αμερική.

Μέχρι στιγμής, στον κατάλογο του εκδοτικού οίκου ΑΤΩΝ είναι διαθέσιμες προς ανάγνωση, στην ελληνική γλώσσα, δύο εκδόσεις. Πρόκειται για τις εκδόσεις «Τα 700 Ελληνικά Βιβλία του 20ού Αιώνα που ξεχώρισαν» και «Οι Ελληνικές Εκδόσεις του Άλδου και οι Έλληνες Συνεργάτες τους: (π. 1494-1515)». Η έκδοση «Οι Ελληνικές Εκδόσεις του Άλδου και οι Έλληνες Συνεργάτες τους: (π. 1494-1515)» είναι, επίσης, διαθέσιμη στην αγγλική και την ιταλική γλώσσα.

«Τα 700 Ελληνικά Βιβλία του 20ού Αιώνα που ξεχώρισαν»

Το βιβλίο με τίτλο «Τα 700 Ελληνικά Βιβλία του 20ού Αιώνα που ξεχώρισαν», εκδόθηκε με σκοπό να ιχνογραφήσει την έκφραση σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος και του κόσμου των καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, όπως αυτή αποτυπώνεται στα βιβλία τους. Τα βιβλία που καταγράφονται στην έκδοση απευθύνονται, κυρίως, στο ευρύτερο καλλιεργημένο κοινό και όχι αποκλειστικά στην επιστημονική κοινότητα. Οι θεματικές ενότητες της έκδοσης περιλαμβάνουν βιβλία Αρχαιολογίας και Αρχιτεκτονικής, εργαλεία Γλωσσολογίας, βιβλία που μαρτυρούν τον χαρακτήρα της εκδοτικής δραστηριότητας κατά τον 20ό αιώνα, βιβλία που σκιαγραφούν, μελετούν και ρίχνουν φως σε επιμέρους πτυχές της Ιστορίας μας, από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας, βιβλία σχετικά με τη λαϊκή μας παράδοση και την τέχνη, και βιβλία ιστορημένα κατά τους βυζαντινούς και μετα­βυζαντινούς χρόνους. Δύο κεφάλαια, εξάλλου, αφιερώνονται σε βιβλία φιλοσοφικού και φιλολογικού περιεχομένου, ενδεικτικά του υψηλού βαθμού καλλιέργειας της Φιλοσοφίας και της Φιλολογίας κατά τον 20ό αιώνα.

«Οι Ελληνικές Εκδόσεις του Άλδου και οι Έλληνες Συνεργάτες τους: (π. 1494-1515)»

Η έκδοση με τίτλο «Οι Ελληνικές Εκδόσεις του Άλδου και οι Έλληνες Συνεργάτες τους: (π. 1494-1515)» που είναι ψηφιακά διαθέσιμη σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και ιταλικά) είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Άλδου Μανούτιου και αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή των Ελλήνων συνεργατών του στο τιτάνιο εκδοτικό του έργο. Την αναγέννηση και διάδοση της ελληνικής και βυζαντινής γραμματείας στη Δύση την οφείλουμε στον Άλδο Μανούτιο και στους στενούς Έλληνες συνεργάτες του: Μ. Μουσούρο, Δ. Δούκα, Ιουστίνο Δεκάδυο και Ιωάννη Γρηγορόπουλο. Από τον εκδοτικό Οίκο του Άλδου και με την επιμέλεια των εν λόγω λογίων κυκλοφόρησαν μνημειώδη έργα, όπως τα Άπαντα του Αριστοτέλη και οι Διάλογοι του Πλάτωνα, αλλά και οι Κωμωδίες του Αριστοφάνη και οι Τραγωδίες των Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη, όπως και ιστορικά συγγράματα των Ηροδότου, Θουκυδίδη και Ξενοφώντα. Στη συγκεκριμένη έκδοση γίνεται λόγος για την ενασχόληση του Άλδου με την ελληνική τυπογραφία και θίγονται ζητήματα σχετικά με την αισθητική των εκδόσεών του.

Η συνεργασία του ΕΚΤ με τον εκδοτικό οίκο ΑΤΩΝ και τον Κωνσταντίνο Σπ. Στάικο

Η υπηρεσία eBooks αποτελεί μέρος της πλατφόρμας ηλεκτρονικών εκδόσεων ePublishing του ΕΚΤ για την ψηφιακή έκδοση και φιλοξενία ηλεκτρονικών περιοδικών, πρακτικών συνεδρίων και μονογραφιών/βιβλίων. Το ΕΚΤ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον εκδοτικό οίκο ΑΤΩΝ, παρέχει τις απαραίτητες υποδομές για τη φιλοξενία των βιβλίων που εκδίδει ο συνεργαζόμενος φορέας στο διαδικτυακό περιβάλλον της υπηρεσίας eBooks. Από την άλλη πλευρά, ο εκδοτικός οίκος ΑΤΩΝ έχει την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου των διαθέσιμων εκδόσεων.

Αποσκοπώντας στην ανάδειξη της ιστορίας του βιβλίου και των βιβλιοθηκών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το ΕΚΤ και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κήπος Φιλοβίβλων», ιδρυτής της οποίας είναι ο Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος, παρουσίασαν στο κοινό το 2019 την ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια «Περί Βιβλιοθηκών – aboutlibraries.gr».

Η ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια «Περί Βιβλιοθηκών» (www.aboutlibraries.gr) αποτελεί έναν χώρο πρωτότυπης έρευνας και συλλογής σημαντικού και σπάνιου αρχειακού και άλλου υλικού, που επικεντρώνεται στις βιβλιοθήκες και την ιστορία τους, στην παρουσίαση μοναδικών συλλογών και προσωπικοτήτων που συνδέονται με τις βιβλιοθήκες σε Ανατολή και Δύση από την αρχαιότητα έως σήμερα. Σε αυτό τον ψηφιακό τόπο περιλαμβάνονται ήδη περισσότερα από 3.719 τεκμήρια στην ελληνική γλώσσα, επεξεργασμένα και τεκμηριωμένα, τα οποία συνοδεύονται από χρήσιμες βιβλιογραφικές αναφορές και πλούσια εικαστική συλλογή (μικρογραφίες χειρόγραφων, ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες, ζωγραφικά έργα, αναπαραστάσεις και φωτογραφικές απεικονίσεις γλυπτών και αρχιτεκτονικών έργων κ.λπ.).

Ορισμένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του υλικού που φιλοξενούνται στην ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια «Περί Βιβλιοθηκών», παρουσιάστηκαν σε ειδική έκθεση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Κήπος Φιλοβίβλων» και του ΕΚΤ, η οποία είχε διοργανωθεί το διάστημα 29/09 - 25/11/2022 στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας».

Το έργο

Η πλατφόρμα ePublishing και οι σχετικές υπηρεσίες ηλεκτρονικών εκδόσεων και φιλοξενίας περιεχομένου ξεκίνησαν να αναπτύσσονται το 2007 και αφορούν την με όρους Ανοικτής Πρόσβασης έκδοση, φιλοξενία και διάθεση ηλεκτρονικών περιοδικών (eJournals), πρακτικών συνεδρίων (eProceedings) και μονογραφιών/βιβλίων (eBooks). Οι εν λόγω υπηρεσίες εξελίσσονται διαρκώς προς όφελος των εκδοτών και των χρηστών. Στην παρούσα φάση, η τεχνολογική αναβάθμιση και η επέκταση του ePublishing με νέες τεκμηριωτικές δράσεις, πραγματοποιείται από το ΕΚΤ στο πλαίσιο του Έργου "Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας: Υποδομή Συσσώρευσης, Τεκμηρίωσης και Διάθεσης Ψηφιακού Περιεχομένου με διασφάλιση διαλειτουργικότητας, μακροχρόνιας διατήρησης και ανοικτής πρόσβασης", το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα” (ΕΣΠΑ 2014-2020) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους. Στο πλαίσιο αυτό, η πλατφόρμα ηλεκτρονικών εκδόσεων ePublishing του ΕΚΤ αναβαθμίζεται και επεκτείνεται ώστε να προσφέρει στους εκδότες νέες λειτουργικότητες για τη διευκόλυνση των διαχειριστικών εργασιών που διενεργούν και στους χρήστες αναβαθμισμένες υπηρεσίες για την αποτελεσματικότερη αναζήτηση και εύρεση ψηφιακού υλικού.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εκδοτικός Οίκος ΑΤΩΝ, ΕΚΤ