Έρευνα, Εκπαίδευση και Υποδομές: Ημερίδα του ΕΚΚΕ για τα αποτελέσματα του έργου REDI

Tο REDI συνέβαλε στην ανάπτυξη υποδομών έρευνας, εκπαίδευσης και καινοτομίας, στην ενίσχυση του καινοτόμου χαρακτήρα της κοινωνικής έρευνας καθώς και της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού σε τεχνικές και μεθοδολογικά εργαλεία της κοινωνικής έρευνας.

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) διοργανώνει ημερίδα, την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 (10.00-13.00), με στόχο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «Έρευνα, Εκπαίδευση και Υποδομές: Ο τριγωνισμός των αξόνων στρατηγικής ανάπτυξης του ΕΚΚΕ (REDI)». Στην ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Χρίστος Δήμας, ο Προϊστάμενος της Μονάδας Β1 της ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ Ευθύμιος Κουτρούκης και η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) Εύη Σαχίνη.

Η ημερίδα θα μεταδίδεται διαδικτυακά στη διεύθυνση: https://zoom.us/j/93854089120.

To πρόγραμμα της εκδήλωσης και η φόρμα εγγραφής για συμμετοχή στην ημερίδα διατίθενται στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.eventbrite.de/e/177409064287.

Το έργο REDI αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) στις κοινωνικές επιστήμες, το οποίο συνέβαλε μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη υποδομών έρευνας, εκπαίδευσης και καινοτομίας, στην ενίσχυση του καινοτόμου χαρακτήρα της κοινωνικής έρευνας καθώς και της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού σε τεχνικές και μεθοδολογικά εργαλεία της κοινωνικής έρευνας με διαδραστικό και ανατροφοδοτικό τρόπο.

Το συγκεκριμένο έργο, που ενσωμάτωνε στον πυρήνα του τη στρατηγική του ΕΚΚΕ για την Έρευνα και την Ανάπτυξη (R&D) για την περίοδο 2017 - 2020, συνέβαλε στην επίτευξη τριών κεντρικών στόχων:

  • στην αναβάθμιση υφιστάμενων ερευνητικών υποδομών του ΕΚΚΕ, 
  • στη διεξαγωγή έρευνας πεδίου σε τρεις κεντρικές θεματικές προτεραιότητες (νεολαία, αειφόρος τουριστική ανάπτυξη και χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα),
  • στην εκπαίδευση του ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού του ΕΚΚΕ, καθώς και στην ανάπτυξη νέων εργαλείων κοινωνικής έρευνας.

Η κεντρική φιλοσοφία του έργου στηρίχθηκε στην υλοποίηση ερευνών και στην εκπόνηση παραδοτέων ανοικτής πρόσβασης που απευθύνονται προς όλους τους πολίτες αλλά και προς τις ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος του έργου. Οι ειδικές ομάδες ενδιαφέροντος του έργου αφορούν φοιτητές, ερευνητές, στελέχη της δημόσιας διοίκησης αλλά και του ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικούς, καθώς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ως προς την αναβάθμιση των υφιστάμενων ερευνητικών υποδομών του ΕΚΚΕ, ενισχύθηκαν και βελτιώθηκαν οι υποδομές του καινοτόμου εργαστηρίου "WebLab" που διαθέτει ο φορέας. Επιπλέον, σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επεκτάθηκε και αναβαθμίστηκε η διαδικτυακή εφαρμογή "Πανόραμα", η οποία ενσωματώνει στοιχεία των τριών τελευταίων Απογραφών Πληθυσμού-Κατοίκων (1991-2001-2011).

Παράλληλα, το ΕΚΚΕ αξιοποίησε την υπηρεσία ePublishing του ΕΚΤ και δημιούργησε τον δικό του εκδοτικό οίκο στην πλατφόρμα eBooks στον οποίο αναρτήθηκαν 7 μονογραφίες. Τέλος, στο πλαίσιο του έργου εμπλουτίστηκαν με περιεχόμενο και επανασχεδιάστηκαν δύο υποδομές: το αποθετήριο ερευνών του ΕΚΚΕ και το Καλειδοσκόπιο.

Ως προς τη διενέργεια ερευνών πεδίου για τη νεολαία, αρχικά δημιουργήθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα "YouWep" και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα μέσω της σχετικής πλατφόρμας σε εφήβους. Παράλληλα, διεξήχθη επιτόπια έρευνα σε τρεις σχολικές μονάδες της Αττικής. Τα δεδομένα της εν λόγω έρευνας είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα Socioscope.

Ως προς την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, διενεργήθηκαν έξι έρευνες πεδίου για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και τον θερμαλισμό (Ζάκυνθος, Αιδηψός, Κύθνος, Μήλος, Σαντορίνη και Αθήνα). Επιπλέον, συντάχθηκαν εκθέσεις ευρημάτων των ερευνών και διαμορφώθηκαν προτάσεις πολιτικής για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη. Τα δεδομένα των ερευνών είναι προσβάσιμα στο αποθετήριο ερευνών του ΕΚΚΕ (https://doi.org/10.17903/FK2/4PXMQK). Το ΕΚΚΕ πραγματοποίησε επίσης μία μεγάλη έρευνα για τη χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα σε δείγμα 1.208 ατόμων (World Internet Project Greece).

Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια στο υφιστάμενο προσωπικό του ΕΚΚΕ σε καινοτόμες εφαρμογές και συστήματα και αναπτύχθηκαν εκπαιδευτικά εργαλεία μεθοδολογίας ποσοτικών ερευνών, ερευνών αγοράς και δημοσκοπήσεων. Σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν 150 αρχεία πολυμεσικού υλικού και επτά μαθήματα για τη μεθοδολογία της έρευνας, για την πολιτική δημοσκόπηση, για exit poll και έρευνα αγοράς, για τη μυστική παρατήρηση, για την ποσοτική κοινωνική έρευνα και για την ποιοτική κοινωνική έρευνα. Τα συγκεκριμένα μαθήματα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα "How to Survey".

Συνολικά, το έργο συνέβαλε στη δημιουργία ενός «ανοικτού χώρου» για την κοινωνική έρευνα και την επιστημονική γνώση, μέσω της διεξαγωγής ερευνών οι οποίες απαντούν και διερευνούν ζητήματα αιχμής για την ελληνικής κοινωνία. Επιπλέον, επιτεύχθηκε η καταγραφή ενός κοινωνικού «αποτυπώματος» των νέων στην Ελλάδα με σκοπό να χρησιμεύσει στη δημιουργία στοχευμένων στρατηγικών και πολιτικών που αφορούν τους νέους.

Τέλος, οι προτάσεις πολιτικής για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη αποτελούν κορωνίδα μίας σειράς ερευνών οι οποίες συνέβαλαν όχι μόνο στην κατανόηση της κρισιμότητας που έχει η προστασία των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, αλλά και ευρύτερα στην προστασία και βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου οικοσυστήματος της χώρας στο πλαίσιο της συντελούμενης κλιματικής αλλαγής και της ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το έργο REDI συγχρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» 2014-2020 και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (EKKE)