Ψηφιακά διαθέσιμη η έκδοση «Το Μουσείο και η Βιβλιοθήκη των Πτολεμαίων στην Αλεξάνδρεια» στην αραβική γλώσσα

Στο διαδικτυακό περιβάλλον της υπηρεσίας eBooks του ΕΚΤ διατίθενται τέσσερις εκδόσεις του εκδοτικού οίκου ΑΤΩΝ, για την ιστορία του βιβλίου και των βιβλιοθηκών.

Το ψηφιακό περιβάλλον της υπηρεσίας eBooks του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) αξιοποιεί ο εκδοτικός οίκος ΑΤΩΝ για να διαθέσει στο ευρύτερο κοινό την έκδοση «Το Μουσείο και η Βιβλιοθήκη των Πτολεμαίων στην Αλεξάνδρεια: Το Όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου για ένα Καθολικό Πνευματικό Κέντρο» του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου, στην αραβική της μετάφραση. Έτσι, στην πλατφόρμα ebooks.epublishing.ekt.gr του ΕΚΤ φιλοξενούνται πλέον τέσσερις εκδόσεις του εκδοτικού οίκου ΑΤΩΝ, με θέματα σχετικά με το ελληνικό βιβλίο από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Στην έκδοση για το Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη των Πτολεμαίων στην Αλεξάνδρεια, η οποία περιλαμβάνει 14 κεφάλαια, αποτυπώνονται συνοπτικά οι σχέσεις των Ελλήνων με τους λαούς της Ανατολής, Αιγύπτιους και Πέρσες, εκτίθεται αδρομερώς η κατακτητική πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς ανατολάς και αναδεικνύεται η προσωπικότητά του, δεδομένα που τροφοδότησαν ένα διαχρονικό αφήγημα για τα έργα και τις ημέρες του.

Κυρίως όμως γίνεται λόγος για την οργάνωση και λειτουργία του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης, αναφέρονται τα επιτεύγματα των πνευματικών της ανθρώπων σε όλους τους κλάδους των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης (ποίηση, φιλολογία, μαθηματικά, γεωγραφία, μηχανική) και σκιαγραφείται η ιστορία του σπουδαίου ιδρύματος επί ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής μέχρι την κατάκτηση της Αλεξάνδρειας από τους Άραβες. Το τελευταίο κεφάλαιο αφιερώνεται στην αρχιτεκτονική του αλεξανδρινού πνευματικού συγκροτήματος και στις αρχές που πρυτάνευσαν για τη δημιουργία και την κατασκευή του ακολουθώντας τα πρότυπα των ελληνικών φιλοσοφικών και ρητορικών σχολών.

«Το Μουσείο και η Βιβλιοθήκη των Πτολεμαίων στην Αλεξάνδρεια» έχει εκδοθεί στην αραβική γλώσσα με την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Η έκδοση αποτυπώνει και αναδεικνύει τις πολιτιστικές σχέσεις που συνδέουν, εδώ και αιώνες, την Ελλάδα με την Αίγυπτο και ευρύτερα με τις αραβόφωνες χώρες της Μεσογείου και πέραν αυτής.

Ο εκδοτικός οίκος ΑΤΩΝ ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Σπ. Στάικο, στην Αθήνα το 2010 συνεχίζοντας το εκδοτικό και τυπογραφικό έργο της ΚΟΤΙΝΟΣ, η ίδρυση της οποίας χρονολογείται από το 1989. Το κύριο αντικείμενο των εκδόσεων, που κυκλοφορούν και στα αγγλικά, είναι η ιστορία του Βιβλίου και των Βιβλιοθηκών στο Δυτικό Πολιτισμό και θέματα σχετικά με το ελληνικό βιβλίο, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η ΑΤΩΝ συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού όπως με τους Hes & de Graaf στην Ολλανδία και OAK KNOLL PRESS στο Ντέλαγουερ της Αμερικής, οι οποίοι είναι και αποκλειστικοί της αντιπρόσωποί στην Ευρώπη και την Αμερική. Ο Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος έφυγε από τη ζωή στις 3 Απριλίου 2023.

Η συνεργασία του ΕΚΤ με τον εκδοτικό οίκο ΑΤΩΝ

Η υπηρεσία eBooks αποτελεί μέρος της πλατφόρμας ηλεκτρονικών εκδόσεων ePublishing του ΕΚΤ για την ψηφιακή έκδοση, φιλοξενία και διάθεση ηλεκτρονικών περιοδικών, πρακτικών συνεδρίων και βιβλίων. Το ΕΚΤ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον εκδοτικό οίκο ΑΤΩΝ, παρέχει τις απαραίτητες υποδομές για να συμπεριληφθούν τα βιβλία που εκδίδει ο συνεργαζόμενος φορέας, στο διαδικτυακό περιβάλλον της υπηρεσίας eBooks. Από την άλλη πλευρά, ο εκδοτικός οίκος ΑΤΩΝ έχει την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου των διαθέσιμων εκδόσεων.

Εκτός από τη νέα έκδοση, στον κατάλογο του εκδοτικού οίκου ΑΤΩΝ είναι διαθέσιμες προς ανάγνωση, στην ελληνική γλώσσα, άλλες τρεις εκδόσεις. Πρόκειται για τις εκδόσεις: «Τα 700 Ελληνικά Βιβλία του 20ού Αιώνα που ξεχώρισαν», «Εκδοτικά τυπογραφικά σήματα βιβλίων του ελληνικού κόσμου (1494-1821) και «Οι Ελληνικές Εκδόσεις του Άλδου και οι Έλληνες Συνεργάτες τους: (π. 1494-1515)». Η τελευταία είναι επίσης διαθέσιμη στην αγγλική και την ιταλική γλώσσα.

Η εκδοτική υπηρεσία eBooks του ΕΚΤ

Η υπηρεσία eBooks για τη φιλοξενία και διάθεση βιβλίων παρέχεται μέσω ενός διαδικτυακού περιβάλλοντος ηλεκτρονικών επιστημονικών εκδόσεων, υψηλών ποιοτικών και τεχνικών προδιαγραφών. Κύριος στόχος της υπηρεσίας, καθώς και των υπηρεσιών eJournals και eProceedings που αφορούν επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, είναι η ηλεκτρονική διάθεση έγκριτων επιστημονικών εκδόσεων μέσω της πλατφόρμας ePublishing του ΕΚΤ και η διεύρυνση του ανοικτά διαθέσιμου ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου που παράγεται στη χώρα.

Η υπηρεσία eBooks του ΕΚΤ απευθύνεται στην ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας με αντικείμενο την ηλεκτρονική έκδοση μονογραφιών και βιβλίων με ανοικτή πρόσβαση. Δίνεται έτσι μια δίοδος σε επιστημονικούς εκδότες όπως πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιστημονικές εταιρείες να έχουν συστηματική εκδοτική δραστηριότητα με έγκριτα βιβλία ανοικτής πρόσβασης. Μέσω της υπηρεσίας eBooks οι εκδότες μπορούν να διαμορφώσουν ηλεκτρονικούς εκδοτικούς οίκους βιβλίων ανοικτής πρόσβασης στην υποδομή που προσφέρει το ΕΚΤ, λαμβάνοντας τεχνολογία, τεχνογνωσία και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα, στον διαδικτυακό τόπο της εκδοτικής υπηρεσίας eBooks είναι διαθέσιμα 47 βιβλία από 14 εκδοτικούς οίκους, στις κοινωνικές επιστήμες, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις τέχνες.

Στην παρούσα φάση, η τεχνολογική αναβάθμιση και η επέκταση της πλατφόρμας ePublishing και των σχετικών υπηρεσιών με νέες λειτουργικότητες, πραγματοποιείται από το ΕΚΤ στο πλαίσιο του έργου "Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας: Υποδομή Συσσώρευσης, Τεκμηρίωσης και Διάθεσης Ψηφιακού Περιεχομένου με διασφάλιση διαλειτουργικότητας, μακροχρόνιας διατήρησης και ανοικτής πρόσβασης", το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα” (ΕΣΠΑ 2014-2020) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, ΑΤΩΝ