Ολοκληρώθηκε o 1ος τόμος του επιστημονικού περιοδικού Technical Annals, με τη συμβολή του ΕΚΤ

Η επανέκδοση των Technical Annals παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση του ΤΕΕ, με τη συμμετοχή του ΕΚΤ. To EKT παρέχει τις απαραίτητες υποδομές για την ηλεκτρονική έκδοση, φιλοξενία και διάθεση της έκδοσης, υποστηρίζοντας την ανοικτή πρόσβαση και τη διάχυση της γνώσης.

Ολοκληρώθηκε ο 1ος τόμος του Διεθνούς Επιστημονικού Περιοδικού Technical Annals του ΤΕΕ, ο οποίος αποτελείται από 10 τεύχη, με τη συμμετοχή καθηγητών και ερευνητών υψηλού κύρους από όλο τον κόσμο. Στην εκδήλωση παρουσίασης του πρώτου τόμου του περιοδικού, που αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), συμμετείχε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) με τον Διευθυντή του Δρ Κυριάκο Τολιά. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αίθουσα Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στις 24 Ιουνίου 2025. Το ΕΚΤ, αποτελεί θεσμικό εταίρο του ΤΕΕ, παρέχοντας την ψηφιακή, ανοικτή πλατφόρμα eJournals για την ηλεκτρονική έκδοση, φιλοξενία και διάθεση της έκδοσης.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των τευχών του πρώτου τόμου του Διεθνούς Επιστημονικού Περιοδικού, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός υπογράμμισε τη σημασία των Technical Annals, ενώ η Chief Editor, Α΄ Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ και Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ κ. Αντωνία Μοροπούλου, έκανε γνωστό ότι ετοιμάζεται να υποβληθεί αίτημα ένταξης της έκδοσης στο Scopus.

Το ΤΕΕ προχώρησε στην έκδοση του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού για την πρόοδο στις επιστήμες των μηχανικών, βασιζόμενο και στην παράδοση που είχαν καθιερώσει παλαιότερα οι εκδόσεις των Τεχνικών Χρονικών, η επιστημονική έκδοση του ΤΕΕ με ιστορία δεκαετιών. Η έκδοση είναι πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονική και με ανοικτή πρόσβαση, σε συνεργασία με το ΕΚΤ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/ta/index

Η συμβολή του ΕΚΤ στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού 

Ο Δρ. Κυριάκος Τολιάς, Διευθυντής του ΕΚΤ, κατά την ομιλία του, χαρακτήρισε τα Technical Annals «μια σημαντική εκδοτική πρωτοβουλία για την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης που παράγεται στην Ελλάδα». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, "Πρόκειται για μια έκδοση που δεν περιορίζεται στην ακαδημαϊκή αναπαραγωγή της γνώσης, αλλά στοχεύει στη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και με την κοινωνία".

Όπως ανακοινώθηκε από τον Δρ Κυριακό Τολιά, η συνεργασία του ΕΚΤ με το ΤΕΕ για την έκδοση των Τechnical Annals και τη δωρεάν παροχή της πλατφόρμας, ανανεώθηκε για επιπλέον μία τριετία, εξασφαλίζοντας τη σταθερή και αδιάλειπτη έκδοση και διάθεση του περιοδικού.

Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις ανοικτής πρόσβασης συνδέονται άρρηκτα με τον στόχο του ΕΚΤ για «την ενθάρρυνση της διεπιστημονικότητας και του κοινωνικού ρόλου της επιστήμης, τον εκδημοκρατισμό της γνώσης». Όπως επισήμανε ο Δρ Κ. Τολιάς, η συμβολή του ΕΚΤ δεν περιορίζεται στην τεχνολογική υποστήριξη, αλλά επεκτείνεται στην ενίσχυση της διεθνούς απήχησης και αξιοπιστίας των ελληνικών επιστημονικών εκδόσεων, μέσω της υιοθέτησης διεθνών εκδοτικών προτύπων και της στρατηγικής υποστήριξης της ανοικτής πρόσβασης.

Τέλος, αναφερόμενος στην έκδοση των Technical Annals, τόνισε ότι αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς η θεσμική συνεργασία μεταξύ φορέων μπορεί να παράγει ουσιαστικό αποτέλεσμα: μια ανοικτή, ψηφιακή, διεθνής επιστημονική έκδοση που συμβάλλει ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο με στοιχεία και στη σύνδεση της γνώσης με την ανάπτυξη.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Δρ Κυριάκου Τολιά, Διευθυντή ΕΚΤ:

Ο διεθνής και διεπιστημονικός χαρακτήρας των Technical Annals

Από την πλευρά της, η Chief Editor, Α΄ Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ και Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου, παρουσιάζοντας τη δομή του Διεθνούς Επιστημονικού Περιοδικού «Technical Annals», σημείωσε ότι ο κύριος στόχος είναι να δοθεί «βήμα επικοινωνίας, δημοσιότητας και αναγνώρισης από τη Διεθνή Κοινότητα, της Έρευνας και της Καινοτομίας που παράγουν οι Έλληνες Μηχανικοί στην πράξη».

Η Α. Μοροπούλου ανέδειξε τον διεπιστημονικό χαρακτήρα της έκδοσης, που απευθύνεται όχι μόνο στην ακαδημαϊκή κοινότητα (Πολυτεχνεία – ερευνητικά κέντρα), αλλά και στους επαγγελματίες μηχανικούς όλων των τομέων—βιομηχανία, εργοτάξια, ναυπηγεία, διοίκηση, υπηρεσίες . Το περιοδικό φιλοξενεί ειδικές σειρές θεμάτων όπως μετάβαση σε καθαρή ενέργεια, αντισεισμική μηχανική, πολιτιστική κληρονομιά, αστικός σχεδιασμός, ναυτιλία και πολλά άλλα, παρουσιάζοντας πολύτιμη έρευνα και πρακτικές εφαρμογές.

Το περιοδικό εκδίδεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, με ανοικτή πρόσβαση, σε συνεργασία με το ΕΚΤ. Στόχος είναι ο σεβασμός στον επιστημονικό διάλογο και η αναγνώριση από διεθνείς βάσεις, όπως το Scopus. Όπως έκανε γνωστό η Α. Μωροπούλου, «ετοιμάζεται να υποβληθεί το φθινόπωρο, αίτημα ένταξης στο Scopus ώστε:  Να ενισχυθεί το κύρος και η διεθνής αναγνώριση του περιοδικού, να παρέχει στους ερευνητές τη δυνατότητα να παρακολουθούν την απήχηση και τον αριθμό των αναφορών (citations) των δημοσιεύσεών τους, να πιστοποιηθεί διεθνώς η επιστημονική παραγωγή του ΤΕΕ και να αποκτήσει προσβασιμότητα και υψηλή θέαση η πλατφόρμα, που αυτή τη στιγμή ξεπερνά ήδη τις 35.000 θεάσεις».

Το περιοδικό φιλοδοξεί να αυξήσει τις θεάσεις του, ενώ μετά την ολοκλήρωση του 1ου τόμου που αποτελείται από 10 τεύχη, με τη συμμετοχή καθηγητών υψηλού κύρους από όλο τον κόσμο όπως: ο Γιώργος Δεοδάτης, Καθηγητής ColumbiaUniversity, ο Ευάγγελος Σαπουντζάκης, Καθηγητής ΕΜΠ και ο Κυριάκος Λαμπρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, «τρέχει» εμπροσθοβαρώς η έκδοση του 2ου τόμου. Στο 13ο τεύχος που προγραμματίζεται να εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2026, με θέμα «Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης σε εφαρμογές της μηχανικής», αναμένεται και η συμβολή του καθηγητή του MIT Κωνσταντίνου Δασκαλάκη ως GuestEditor.

Το «ταξίδι» των TechnicalAnnals ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 με την έκδοση του πρώτου τεύχους του περιοδικού ως ειδικού τεύχους, με θέμα τη «Διεπιστημονική πολυφασματική μοντελοποίηση και συνεργασία για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», αφιερωμένο στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της σειράς TMM-CH, ενώ το 3ο τεύχος με το ίδιο θέμα, εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2023 με βάση το 3ο συνέδριο TMM-CH. 

Το 2ο τεύχος εστιάζει στην ενέργεια και έχει θέμα: «Προκλήσεις και ιδέες για την ενεργειακή πολιτική και τον ενεργειακό σχεδιασμό στην εποχή μετά την κρίση». Το 4ο τεύχος εστιάζει στη βιώσιμη διαχείριση στερεών αποβλήτων και τον ρόλο των τοπικών αρχών και κοινοτήτων για την αξιοποίηση των υλικών ανακύκλωσης και τη μείωση των υπολειμμάτων που οδηγούνται στις χωματερές. 

Το 5ο τεύχος εστιάζει στις πρώτες ύλες και την κυκλική οικονομία. Το 6ο τεύχος έχει θέμα «Αντισεισμική μηχανική και τεχνική σεισμολογία». ενώ το 7ο τεύχος έχει αντικείμενο «Σχεδιασμός και διαχείριση λιμενικών παράκτιων και υπεράκτιων υποδομών σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα». Το τεύχος 8 αναφέρεται στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Στο τεύχος 9 το θέμα είναι «Εκτίμηση κινδύνων και διατήρηση των πολιτικών υποδομών στην εποχή της κλιματικής κρίσης». Τέλος, το 10ο τεύχος έχει αντικείμενο «Αστικός και χωροταξικός σχεδιασμός». 

Διαβάστε περισσότερα για την εκδήλωση.

Η εκδοτική υπηρεσία ePublishing του ΕΚΤ

Η υπηρεσία ePublishing του ΕΚΤ (https://epublishing.ekt.gr/) παρέχει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την ηλεκτρονική έκδοση και διάθεση επιστημονικών εκδόσεων ανοικτής πρόσβασης, καλύπτοντας περιοδικά (eJournals), πρακτικά συνεδρίων (eProceedings) και βιβλία (eBooks). 

Αποτελεί καταλύτη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιστημονικής εκδοτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, υιοθετώντας διεθνή πρότυπα και σύγχρονες τεχνολογίες, με στόχο την προώθηση της Ανοικτής Επιστήμης. 

Απευθύνεται σε επιστημονικούς εκδότες, ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς που επιθυμούν να δημιουργήσουν ή να αναβαθμίσουν τις εκδοτικές τους δραστηριότητες σε ένα σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον.

H πλατφόρμα ηλεκτρονικών περιοδικών eJournals της υπηρεσίας ηλεκτρονικών εκδόσεων ePublishing του ΕΚΤ συγκεντρώνει και αναδεικνύει σε μία κεντρική πύλη ανοικτής πρόσβασης την επιστημονική παραγωγή της ελληνικής ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας. Αποτελεί μια φιλική πλατφόρμα αναζήτησης και διάθεσης έγκριτου ψηφιακού περιεχομένου, η οποία συνεχώς διευρύνεται και περιλαμβάνει ήδη 85 επιστημονικά περιοδικά με περισσότερα από 22.700 άρθρα πλήρους περιεχομένου, από 82 εκδότες. 

Επίσης, στην πλατφόρμα eProceedings διατίθενται 22 Σειρές Πρακτικών Συνεδρίων, με περισσότερα από 6.150 άρθρα, ενώ στην πλατφόρμα eBooks διατίθενται 60 βιβλία/μονογραφίες από 18 εκδοτικούς οίκους.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, EKT