Διαδικτυακή εκδήλωση του περιοδικού Historein για την παγκόσμια απήχηση της Επανάστασης του 1821

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν θέματα που εξετάζουν την Ελληνική Επανάσταση στο ευρύτερο μεσογειακό γεωγραφικό και πολιτισμικό της πλαίσιο, τη σχέση της με τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική, καθώς και ζητήματα που έχουν σχέση με την αρχαιότητα και την ευρωπαϊκή ιστοριογραφική παραγωγή για το 1821.

Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε ένα γεγονός με παγκόσμια απήχηση. Όμως, αυτή η απήχηση δεν έχει εξερευνηθεί, πέραν του Φιλελληνισμού. Αυτούς τους διεθνείς ορίζοντες της Επανάστασης αποσκοπεί να εξερευνήσει ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο, με προσκεκλημένους ερευνητές και ερευνήτριες από όλο τον κόσμο, που διοργανώνει το επιστημονικό περιοδικό Historein/Ιστορείν με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο των δράσεων της «Πρωτοβουλίας 1821-2021».

Οι εξελίξεις της πανδημίας επέβαλαν τη μεταφορά του συνεδρίου για τον Ιούνιο του 2022. Ωστόσο, φέτος θα πραγματοποιηθεί μια διαδικτυακή προσυνεδριακή συζήτηση με το ίδιο θέμα, την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021 και ώρα 18.00.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν με δεκάλεπτες εισηγήσεις οι συντονίστριες και συντονιστές των θεματικών ενοτήτων του συνεδρίου: Κωνσταντίνα Ζάνου (Columbia University), Αλέξανδρος Κιτροέφ (Haverford College), Ευγενία Παλιεράκη (Cergy Paris Université), Δημήτρης Κουσουρής (Πανεπιστήμιο Βιέννης), Άντα Διάλλα (Σχολή Καλών Τεχνών), Δημήτρης Πλάντζος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ιωάννης Κουμπουρλής (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Μιχάλης Σωτηρόπουλος (ΕΚΠΑ) και Αντώνης Λιάκος (ΕΚΠΑ-Historein). Συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η Μαριλένα Κατσίμη (δημοσιογράφος ΕΡΤ).

Στη διαδικτυακή συζήτηση θα παρουσιαστούν θέματα που εξετάζουν την Ελληνική Επανάσταση στο ευρύτερο μεσογειακό γεωγραφικό και πολιτισμικό της πλαίσιο, τη σχέση της με τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική, την επίδραση της στα Βαλκάνια και στον Οθωμανικό χώρο, την πρόσληψή της από την Αυτοκρατορική Ρωσία, καθώς και ζητήματα που έχουν σχέση με την αρχαιότητα και τις αρχαιότητες, την ευρωπαϊκή ιστοριογραφική παραγωγή για το 1821 και τέλος, τον Αγώνα στην εποχή των ιδεών του φιλελευθερισμού.Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ.

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν την διαδικτυακή εκδήλωση και να θέσει τις ερωτήσεις του στη συζήτηση μέσω YouTube και Facebook Live στα κανάλια επικοινωνίας της Πρωτοβουλίας 1821-2021.

Σημειώνεται ότι το επιστημονικό περιοδικό Historein/Ιστορείν της Εταιρείας Μελέτης της Ιστοριογραφίας και Θεωρίας της Ιστορίας (ΕΜΙΘΙ) εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας eJournals που αναπτύσσει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Το ΕΚΤ παρέχει τις υποδομές για την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού, ενώ η ΕΜΙΘΙ έχει την ευθύνη της επιστημονικής επιμέλειας του περιεχομένου.

Σήμερα, στο αρχείο του Historein/Ιστορείν είναι διαθέσιμα 23 τεύχη. Στο περιοδικό έχουν αρθρογραφήσει κορυφαίοι μελετητές της σύγχρονης ιστορικής επιστήμης και θεωρίας, όπως οι Hayden White, Pierre Nora, Joern Ruesen, Gareth Stedman Jones, Barbara Taylor, Peter Stearns, Luisa Passerini, Michael Loewy και πάρα πολλοί άλλοι.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Historein/Ιστορείν, ΕΚΤ