Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο επίκεντρο του 22ου Greek ICT Forum

Σημαντικοί ομιλητές παρουσίασαν, μέσα από μία ολοκληρωμένη προσέγγιση, τις κύριες τεχνολογικές και επιχειρησιακές κατευθύνσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Την κατεύθυνση της άμεσης και συστηματικής αξιοποίησης σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και μεθοδολογιών οφείλει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να κερδίσει το χαμένο έδαφος στον μαραθώνιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, παράλληλα με την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, την άμεση αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από τις εργασίες του 22ου Συνεδρίου Greek ICT Forum – Infomobility World, στο οποίο συμμετείχε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) με την παρουσίαση της μελέτης για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο του διήμερου διαδικτυακού συνεδρίου που διοργανώθηκε από την εταιρεία Teamworks, στις 22 και 23 Ιουλίου 2020, σημαντικοί ομιλητές από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, μέσα από μία ολοκληρωμένη προσέγγιση, παρουσίασαν τις κύριες τεχνολογικές και επιχειρησιακές κατευθύνσεις του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ο οποίος αναδεικνύεται σε απαραίτητο και πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις. Το 22ο Greek ICT Forum – Infomobility World διερεύνησε τις ψηφιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι σύγχρονοι οργανισμοί στη μετά COVID-19, και προσέλκυσε το ενδιαφέρον 1.500 ατόμων που παρακολούθησαν ψηφιακά το συνέδριο.

Στην καταληκτική συζήτηση της πρώτης ημέρας, η Διευθύντρια του ΕΚΤ, Δρ. Εύη Σαχίνη, παρουσίασε τα κύρια σημεία της μελέτης «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Ελληνικών Επιχειρήσεων 2016-2018», ενώ τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γεώργιος Πιτσιλής συζήτησαν με παράγοντες της αγοράς θέματα που έχουν άμεση σχέση με την έναρξη της υλοποίησης των Ηλεκτρονικών Τιμολογίων.

Συντονισμένο σχέδιο, επενδύσεις και συνεργασίες

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, η Ε. Σαχίνη παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της μελέτης του ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι «μία στις τρεις επιχειρήσεις διαθέτει τις εσωτερικές ικανότητες, υποδομές και προσωπικό, για την ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών. Η υιοθέτηση πρωτοπόρων τεχνολογιών είναι ακόμα περιορισμένη, ωστόσο πολλές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα τεχνολογιών, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τις Τεχνολογίες Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων, το Υπολογιστικό Νέφος και σειρά άλλων Ψηφιακών Τεχνολογιών για τη μελλοντική τους ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο της παρουσίασής της η Ε. Σαχίνη αναφέρθηκε και στη σχέση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού με την καινοτομία των ελληνικών επιχειρήσεων. Αξιολογώντας τη σημαντικότητα στρατηγικών που συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμισή τους, το 33,5% των επιχειρήσεων της χώρας θεωρεί τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ως πολύ σημαντική στρατηγική ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, 4.088 επιχειρήσεις, σε πληθυσμό 12.213 επιχειρήσεων, υιοθέτησαν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ως μια «συνεχή & συνολική αναπτυξιακή στρατηγική». Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 51,5% για τις μεγάλες επιχειρήσεις (250 και πλέον απασχολούμενοι) και σε 33,1% για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (10-249 απασχολούμενοι). Η έμφαση στην ψηφιακή τεχνολογία για τη βελτίωση και ανάπτυξη αγαθών και υπηρεσιών θεωρείται ως η σημαντικότερη στρατηγική για την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, με ποσοστό 34,5%. Ακολουθεί η στρατηγική αναδιοργάνωσης των διαδικασιών της επιχείρησης με ψηφιακές τεχνολογίες, με ποσοστό 30,7%.

Σύμφωνα επίσης με τη μελέτη, το 27% των επιχειρήσεων της χώρας θεωρεί ως πολύ σημαντική στρατηγική την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού. Σημαντική είναι η διαφορά μεταξύ μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην αξιολόγηση της στρατηγικής αυτής, με τις μεγάλες επιχειρήσεις να καταγράφουν ποσοστό 38,4%, υψηλότερο κατά 11,6 ποσοστιαίες μονάδες από αυτό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (26,8%).

Στην καταληκτική συζήτηση της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, στην οποία διατυπώθηκε σειρά προτάσεων για τη διεύρυνση και επιτάχυνση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας συμμετείχαν: Ο κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», θυγατρικής της Philip Morris International Inc (PMI), ο κ. Κωστής Καγγελίδης Πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ και ο Στρατής Καλογρίδης, BU Director, Public & Software Products, της Uni Systems.

Βάσει των όσων παρουσιάστηκαν την πρώτη ημέρα του συνέδριου, προκύπτει ότι η Ελλάδα, παρά τα σημαντικά θετικά βήματα που έχουν παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό, εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Απαιτείται αλλαγή του μοντέλου υλοποίησης των έργων ΤΠΕ, όσον αφορά τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις, δράσεις καινοτομίας και αξιοποίηση κοινοτικών πόρων. Παράλληλα, η υλοποίηση έργων θα πρέπει να γίνεται μέσα από ευέλικτες μορφές συμβάσεων και όπου είναι εφικτό ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός θα πρέπει να γίνεται με τη μορφή business process outsourcing. Είναι δε σημαντικό να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, με θεσμική κατοχύρωση, και να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος του ανθρώπινου κεφαλαίου και οι ψηφιακές δεξιότητές του.

Όπως ανέφερε ο συντονιστής της συζήτησης και Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Γιάννης Χαλαβαζής: «το κράτος θα πρέπει να περάσει στην εποχή της λειτουργίας χωρίς χαρτί, αλλά όχι “αντιγράφοντας» ψηφιακά τις μέχρι σήμερα γραφειοκρατικές διαδικασίες. Προς αυτή τη κατεύθυνση γίνονται σημαντικά βήματα με την ψήφιση του Κώδικα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και με τη «Λευκή Βίβλο», όμως αυτά τα βήματα θα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα και να είναι συνεχή».

Νέα στοιχεία για την υλοποίηση των Ηλεκτρονικών Τιμολογίων

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκε η  ηλεκτρονική πύλη mydata.aade.gov.gr, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν τα ηλεκτρονικά τους βιβλία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ανακοινώθηκε, επίσης, σειρά φορολογικών κινήτρων που θα μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την ψηφιακή υποβολή παραστατικών, ενώ εκπρόσωποι παραγωγικών κλάδων διατύπωσαν σημεία που πρέπει να βελτιωθούν προκειμένου να γίνει ακόμη πιο λειτουργική η νέα πύλη της ΑΑΔΕ.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αφού παρουσίασε τις λειτουργικές λεπτομέρειες της πλατφόρμας «ΜyData», μίλησε για την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών βιβλίων, η οποία θα είναι υποχρεωτική από τις αρχές του 2021 και αναφέρθηκε στα κίνητρα που θεσπίστηκαν από την πολιτεία για την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης από τις επιχειρήσεις. Τα κίνητρα αυτά αφορούν τη μείωση του χρόνου της επιστροφής ΦΠΑ, τη μείωση του χρόνου παραγραφής φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος και τον διπλασιασμό της φορολογικής ωφέλειας.

Ο Γ. Πιτσιλής σημείωσε ακόμα ότι παρατάθηκε μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου η προθεσμία για την προσαρμογή όλων των ταμειακών μηχανών, έτσι ώστε αυτές να μπορούν να συνδέονται online με την ΑΑΔΕ, και σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουν αδειοδοτηθεί για παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης οι εταιρείες που έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση. Πρόσθεσε επίσης ότι με τα παραπάνω αναμένεται να παύσουν τα πλαστά στοιχεία και να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό τα εικονικά στοιχεία.

Tη δεύτερη ημέρα του 22ου Συνεδρίου Greek ICT Forum – Infomobility World μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, o οποίος αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, για την υλοποίηση της λειτουργίας των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, «ένα έργο που δεν είναι ορατό προς τους πολίτες». Τόνισε επίσης τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει το Κέντρο Διαλειτουργικότητας «μέσα από το οποίο υλοποιείται όλη η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου» και χωρίς όπως τόνισε, η πραγματική δυναμική και χρησιμότητα των ηλεκτρονικών βιβλίων να έχει φανεί ακόμη. Πρόσθεσε ότι μόνο μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2020 οι πράξεις διαλειτουργικότητας μέσα στο Δημόσιο έφτασαν στα 7 εκατομμύρια.

Επίσης στο πρώτο εξάμηνο του 2020 οι δημόσιες συμβάσεις έφτασαν στις 66.000 με συνολικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, και τόνισε ακόμα ότι «επιταχύνονται σημαντικά όλες οι σχετικές διαδικασίες, μειώνονται τα έξοδα των εταιρειών και του Δημοσίου και υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια», ενώ σημείωσε ότι «η πολιτεία θα πρέπει να αξιοποιήσει τα δεδομένα που δημιουργούνται από όλες αυτές τις νέες και υφιστάμενες ψηφιακές διαδικασίες».

Στην καταληκτική συζήτηση της δεύτερης ημέρας του 22ου Συνεδρίου Greek ICT Forum – Infomobility World μετείχαν επίσης οι: Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Νικόλαος Ροδόπουλος, Πρόεδρος της Εταιρείας Logistics, Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριος Λακασάς, τ. Πρόεδρος του ΣΕΒΕ και CEO του Think Tank SEVE, Γιώργος Τσαπρούνης, Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND.

Το 22ο Συνέδριο «Greek ICT Forum – InfoMobility World» διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και με την συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT) και της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Teamworks, ΕΚΤ