ΑΙForum25: Διαμορφώνοντας το μέλλον με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Το AIForum25 ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης για την οικονομία, τη διακυβέρνηση και την καινοτομία, φέρνοντας κοντά επιστήμονες, επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου για τη χάραξη του ψηφιακού μέλλοντος της χώρας.

H ανάπτυξη και η αποτελεσματική αξιοποίηση των τεχνολογιών της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου ΑΙForum25, που ήρθε να διασυνδέσει την επιστημονική-ερευνητική κοινότητα με την κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση και τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και τη θεωρία και τη στρατηγική με την πρακτική εφαρμογή της νέας επαναστατικής τεχνολογίας. 

Το ΑΙForum25 πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2025 από τον AI Catalyst, σε συνεργασία με την ethosEVENTS, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θεσμικών φορέων, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). 

Tο συνέδριο αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός δυναμικού βήματος για τη διάχυση της γνώσης, την ανάδειξη της καινοτομίας και την ενθάρρυνση συνεργειών. Στο πλαίσιο του AIForum25, πραγματοποιήθηκαν Δορυφορικές Παρουσιάσεις διάρκειας 45 λεπτών, προσφέροντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και οργανισμούς να παρουσιάσουν καινοτόμες ιδέες, λύσεις και εφαρμογές στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Στην έναρξη του συνεδρίου ο κ. Βασίλης Καρκατζούνης, Ειδικός Γραμματέας Τεχνητής Νοημοσύνης και Διακυβέρνησης Δεδομένων, μετέφερε χαιρετισμό εκ μέρους του υπουργού κ. Παπαστεργίου, σημειώνοντας ότι «το ΑΙ αποτελεί καταλύτη για το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία, η κοινωνία και η πολιτική. Πρέπει να ενσωματώσουμε σωστά την ΑΙ στην κοινωνία». Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε ότι έχουν τεθεί άξονες προτεραιοτήτων, λαμβάνοντας και μέτρα σε εθνικό επίπεδο για το AI Act. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε αρχές εποπτείας της αγοράς και να αξιοποιεί η νομοθεσία όλες τις δυνατότητες, ώστε η ανταγωνιστικότητα να ενισχύεται. Πρέπει η ΑΙ να είναι αξιόπιστη και ασφαλής. Στόχος είναι η ειδική γραμματεία να γίνει ΑΙ native σε κάδε στάδιο της λειτουργίας της», είπε ο κ. Καρκατζούνης.

Ομιλία, με τίτλο “Shaping the Future: The UAE’s Vision for Artificial Intelligence and Global Cooperation”, παρέθεσε η H.E. Dr. Ali Obaid Al Dhaheri, Ambassador of the United Arab Emirates (UAE) in Greece. «Το ΑΙ αλλάζει το μέλλον. Δεν είναι μια υπόσχεση μακρινή, είναι εδώ, στα σχολεία, στα σπίτια, στην κοινωνία. Τα ΗΑΕ διέβλεψαν τη νέα εποχή και γίναμε το πρώτο έθνος που δημιούργησε αποκλειστικά υπουργείο γι’ αυτόν τον σκοπό, και ξεκινήσαμε σε πανεπιστημιακό επίπεδο, ώστε να ετοιμαστούμε για το μέλλον. Τα Εμιράτα αναπτύσσουν τα δικά τους μοντέλα, για να προσφέρουν ευκαιρίες στον κόσμο και να προστατέψουν τα δεδομένα τους. Στη βιομηχανία, το ΑΙ στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, βελτιστοποιεί τα logistics, διασφαλίζει την ποιότητα των τροφίμων, προστατεύει τους φυσικούς πόρους, αλλά δεν αντικαθιστά τον άνθρωπο, όπως τον γιατρό. Το ΑΙ είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό εργαλείο», ανέφερε ο Dr. Ali Obaid Al Dhaheri.

Ο κ. Μάνος Μακρομάλλης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) - Διευθύνων Σύμβουλος, Excelon (fintech venture), ανέφερε στην ομιλία του: «Σήμερα, ζούμε σε μια εποχή όπου η ΑΙ δεν είναι υπόσχεση, δίνει ισχύ σε κάθε κλάδο, από τη βιομηχανία έως την Ιατρική. Στην Ευρώπη, οι εταιρείες ΑΙ συγκέντρωσαν άνω των 8 δισ. ευρώ. Η τεχνολογία περνά στη φάση της σταθερής παραγωγής». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το στοίχημα παραμένει η προσαρμογή. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παράδειγμα ταχύτητας αξιοποιώντας τη δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα, πρέπει όμως να κινηθεί άμεσα και με εξωστρέφεια».

Χαιρετισμό απηύθυνε, μεταξύ άλλων, και ο κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης, κάνοντας ειδική μνεία στο έργο "PHAROS AI Factory". «Η ΑΙ υπάρχει εδώ και αρκετές δεκαετίες, αλλά πριν από τρία χρόνια λανσαρίστηκε το εργαλείο ChatGPT, και από τότε έγινε ευρέως γνωστή. Δεν μιλάμε για νοημοσύνη, αλλά μιλάμε για δράση, είναι η έξυπνη δράση. Το συνέδριο συμπίπτει με τον έναν χρόνο από τότε που καταθέσαμε την εθνική μας στρατηγική, με επικεφαλής τον Κ. Δασκαλάκη του MIT. Εκεί παραθέτουμε 6 εμβληματικά έργα με προτάσεις, ώστε να τα προχωρήσει η χώρα, για να κάνει άλμα στην επόμενη πίστα. Από αυτά δύο-τρία πραγματοποιούνται ήδη, όπως το ετήσιο φόρουμ με συμμετοχές διεθνών πανεπιστημίων, ο “Φάρος” που βρίσκεται στην τελική ευθεία, ο “Δαίδαλος”, ο υπερυπολογιστής».

Ο κ. Μιχάλης Κασιμιώτης, Managing Director, HPE Greece & Cyprus, αναφέρθηκε κυρίως στη λειτουργία του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος». Όπως ανέφερε, στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, συστήματα αντίστοιχα του «Φάρου», πάνω στον οποίο χτίζεται ο «Δαίδαλος», υπάρχουν ήδη αρκετά. Ο «Δαίδαλος» είναι ένα σύστημα πολύ υψηλής απόδοσης, που θα ανεβάσει εκατονταπλάσια την υπολογιστική ικανότητα της Ελλάδας. Θα τοποθετηθεί στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου και θα ξεκινήσει να λειτουργεί από την άνοιξη του 2026. Θα τοποθετηθεί μάλιστα σε έναν γυάλινο θόλο και θα είναι εντελώς αθόρυβο, γιατί δεν χρησιμοποιεί ανεμιστήρες. Η ψύξη του θα γίνεται με νερό. Η ψύξη αυτών των συστημάτων ήταν, μέχρι πρότινος, μεγάλο πρόβλημα. Το συγκεκριμένο θα είναι ένα πράσινο έργο. Πρόκειται για ένα από τα 30 ισχυρότερα συστήματα στον κόσμο. Η Ελλάδα, με αυτόν τον τρόπο, μπαίνει σε ένα «παιχνίδι» στο οποίο αυτήν τη στιγμή βρίσκονται περί τις 15 χώρες.

Ο Δρ Βαγγέλης Καρκαλέτσης, President of NCSR Demokritos, ανέφερε: «Η Φάρος ΑΕ θα λειτουργήσει στο campus του Δημόκριτου, καθώς είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου». Οι αλγόριθμοι είναι το σημαντικό κλειδί για την αξιοπιστία της ΑΙ, επεσήμανε. Αναφέρθηκε επίσης στο project ρομποτικής Heron, που θα αναπτυχθεί στα επόμενα 6 χρόνια. Επεσήμανε ακόμη: «Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη κάτω από τον “Φάρο” έχουμε 4 γειτονικές χώρες. Εστιάζουμε σε τρεις θεματικές: Γλώσσα και πολιτισμός, Υγεία και Ενέργεια, Περιβάλλον. Επίσης, ο τομέας της άμυνας αποτελεί μια προτεραιότητα για τη χώρα μας».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το ΕΚΤ εκπροσώπησε ο Δρ Νικόλαος Καραμπέκιος, Προϊστάμενο του Τμήματος Αμυντικής Καινοτομίας του ΕΚΤ, ο οποίος συμμετείχε στο Panel VΙI, με θέμα “AI in Defence: Private Sector as Deterrence Enabler”.

Κατά την ομιλία του, επεσήμανε ότι το κράτος χρηματοδοτεί, οριοθετεί, επιλέγει, αλλά οι επιχειρήσεις είναι αυτές που δημιουργούν. Η άμυνα είναι ένα καθετοποιημένο πεδίο, που έχει αρχίσει πλέον να χαρτογραφείται. «Στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουμε τον κλάδο ως έναν κλάδο που παράγει γνώση. Ο χώρος της άμυνας, πλέον, έχει γίνει πιο ελκυστικός, με πολλά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα, ώστε να εμπλακεί κάποιος. Υπάρχει ο τρόπος να αναπτυχθεί μια τεχνολογία που να έχει εφαρμογές σε περισσότερους από έναν τομείς», τόνισε ο Ν. Καραμπέκιος.

Συμμετέχοντες στο ίδιο πάνελ, με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Μιχανέτζη, Defence Sector, AICatalyst, ήταν οι κ.κ.: Γεώργιος Νούνεσης, Partner at EY, Chair, National Council of Greece for Research, Technology and Innovation, Γεώργιος Πουραΐμης, Senior Officer HCDI, Hellenic Navy Commander, Τάσος Ροζολής, President of the BoD, SEKPY-Hellenic Manufacturers of Defense Materiel Association & CEO, Akmon SA,

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με θεματικά πάνελ και κορυφαίους thought leaders, ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων και διαμορφωτές πολιτικής, οι οποίοι παρουσίασαν καινοτόμες ιδέες και νέα που εμπνέουν και ανοίγουν νέους δρόμους για σκέψη και δράση. 

Περισσότερες πληροφορίες για τους ομιλήτες και το πρόγραμμα του AI Forum25: https://www.aiforum.gr/

www.ekt.gr, με πληροφορίες από AIForum 25, ΕΚΤ