Ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοικτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση είναι γεγονός!

Φέτος ο διαγωνισμός θα επικεντρωθεί σε μία θεματική ενότητα: την κλιματική αλλαγή.

Η οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ανακοίνωσε την έναρξη του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοικτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση για τη σχολική περίοδο 2019-2020. Ο φετινός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε 3 φάσεις και θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στη θεματική ενότητα της κλιματικής αλλαγής. Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν ομάδες σχολείων από την Προσχολική, την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα ΙΕΚ.

Ο διαγωνισμός αφορά τη δημιουργία έργων με τη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών υλικού και λογισμικού (Open Design, Open Software & Open Hardware) και την παραγωγή σχετικών ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων. Είναι ένας εκπαιδευτικός διαγωνισμός, όπου τα σχολεία γίνονται δημιουργικές κυψέλες γνώσης και καινοτομίας, και μοιράζονται τη γνώση με ανοιχτές τεχνολογίες, όπως το Arduino, το Raspberry Pi, και η Τρισδιάστατη εκτύπωση. Στοχεύει στην εισαγωγή σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ανοιχτού υλικού και λογισμικού και ανοιχτού εκπαιδευτικού περιεχομένου, που ανοίγει ορίζοντες, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, ενισχύει την πειραματική άσκηση, στηρίζοντας την επινοητικότητα και την πρωτοβουλία τους.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών (https://robotics.ellak.gr/) απευθύνεται σε ομάδες μαθητών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ και ΙΕΚ) με στόχο να δώσει την ευκαιρία σε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές από όλη την Ελλάδα να καλλιεργήσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν, να μάθουν με τις Ανοιχτές Τεχνολογίες και να μοιραστούν τις γνώσεις μέσω Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πόρων.

Φέτος ο Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών θα επικεντρωθεί σε μία θεματική ενότητα: την Κλιματική Αλλαγή. Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι πια ορατές και οι ανοιχτές τεχνολογίες μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση τους. Ήδη ένα κίνημα εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη το οποίο συνδυάζει τη συνεργατικότητα με τον σχεδιασμό ανοιχτού κώδικα και ανοιχτού hardware, δημιουργώντας επαναχρησιμοποιήσιμες και φθηνές λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του πλανήτη.

Αυτή η θεματική ενότητα μπορεί να περιλαμβάνει έργα:

  • Εξοικονόμησης ενέργειας - νερού
  • Οικολογικής Γεωργίας - Βελτίωση παραγωγής/ συγκομιδης
  • Αστικής κηπουρικής
  • Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • Παρακολούθησης κλίματος
  • Προστασίας του Περιβάλλοντος
  • Κυκλικής οικονομίας
  • Άλλα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή

Σημαντικές ημερομηνίες 

Ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοικτών Τεχνολογιών θα πραγματοποιηθεί σε 3 φάσεις και σε αυτόν μπορούν να λάβουν μέρος ομάδες μαθητών σχολείων από την Προσχολική, την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα ΙΕΚ. Στην 1η φάση του Διαγωνισμού θα πρέπει να υποβάλλουν την ιδέα τους και την τεκμηρίωση της μέχρι τις 30/11/2019. Σε αυτή τη φάση δεν απαιτείται κάποια κατασκευή αλλά η αναλυτική περιγραφή της ιδέας και του ανοιχτού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί.

Στη 2η Φάση του Διαγωνισμού θα επιλεγούν οι καλύτερες προτάσεις από όλες τις κατηγορίες του Διαγωνισμού) οι όποιες θα κληθούν να υλοποιήσουν τα έργα τους μέχρι τις 30 Απριλίου 2020. Στην 3η Φάση του Διαγωνισμού, η οργανωτική – επιστημονική επιτροπή θα επιλέξει (σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης) τα 3 καλύτερα έργα ανά κατηγορία τα οποία και θα βραβευτούν σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Διοργανωτές -  Οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής,  η Ε.Π.Υ, το ΙΤΥΕ Διόφαντος, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η ΑΣΠΑΙΤΕ,  το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ),  το Ίδρυμα Ευγενίδου,  το GUnet,  η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος,  η Ελληνική Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση,  η Ελληνική Εκπαιδευτική Ένωση STEM, o Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, είναι οι διοργανωτές του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) ως συνδιοργανωτής του Διαγωνισμού, προωθεί τη συμμετοχή στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών, προβάλλοντας τις σχετικές δράσεις στους δικτυακούς τόπους, τα social media και το eNewsletter του.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο robotics.ellak.gr.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Οργανισμός Ανοικτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ