Eκδήλωση για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι δραστηριότητες των τριών Ινστιτούτων και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, τα επιτεύγματα και οι προοπτικές τους.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, γιορτάζει φέτος 60 χρόνια από την ίδρυση του. Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού πραγματοποιείται την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 με την παρουσίαση των ερευνητικών δράσεων, των επιτευγμάτων και των προοπτικών του Ιδρύματος. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα από τις 09.30 έως 14.30 στο Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), με ελεύθερη είσοδο.

Το ΕΙΕ, ως διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, απαρτίζεται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας & Βιοτεχνολογίας (ΙΒΦΧΒ/ΕΙΕ), το Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ/ΕΙΕ) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Με σημαντική δράση τόσο στις ανθρωπιστικές όσο και στις θετικές επιστήμες, το ΕΙΕ επί έξι δεκαετίες αποτελεί πυρήνα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της επιστήμης, με ερευνητικό έργο που εξασφαλίζει τη διεθνή παρουσία της χώρας και ενθαρρύνει την εξωστρέφεια και την επιστημονική ανάπτυξη. Με σταθερό προσανατολισμό στη σύνδεση του ερευνητικού έργου του με την κοινωνία και την οικονομία, το ΕΙΕ συμμετέχει ενεργά στην προαγωγή του διαλόγου για την επόμενη μέρα της έρευνας στην Ελλάδα και τη σύνδεσή της με την παραγωγή.

Ειδικότερα, το ΕΚΤ, η κεντρική εθνική υποδομή διάχυσης της γνώσης που παράγει η χώρα μας, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη του ψηφιακού πλούτου της Ελλάδας, με σύγχρονη τεχνολογία, υψηλή τεχνογνωσία και εξειδίκευση. Ως εθνική αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, το ΕΚΤ παράγει και δημοσιεύει τα επίσημα εθνικά στατιστικά στοιχεία και δείκτες για την Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Καινοτομία, σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ, τη Eurostat και τον ΟΟΣΑ. Παράλληλα, παρέχει σε επιχειρήσεις και ερευνητές, εξατομικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης για αξιοποίηση χρηματοδοτικών ευκαιριών, βοηθάει στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, και δημιουργεί γέφυρες μεταξύ ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται το κοινό με σκοπό να το ενημερώσει για την ερευνητική και αναπτυξιακή του δραστηριότητα, τις εκπαιδευτικές δράσεις, τις έντυπες & ηλεκτρονικές εκδόσεις και εφαρμογές, τις υπηρεσίες προς την ερευνητική & επιχειρηματική κοινότητα. 

Στην εορταστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο, θα παρουσιαστούν οι ερευνητικές δράσεις και τις πρωτοβουλίες που υλοποιεί το ΕΙΕ. Προσωπικότητες από τον ερευνητικό και ακαδημαϊκό χώρο θα παρουσιάσουν τα επιτεύγματα αλλά και τις προοπτικές των τριών Ινστιτούτων και του ΕΚΤ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το στρογγυλό τραπέζι "Έρευνα και Καινοτομία στη νέα Οικονομία της Γνώσης". 

Ειδικότερα, στην ενότητα για το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, η οποία έχει τίτλο "Διάχυση της Γνώσης - Δείκτες Έρευνας και Καινοτομίας - Επιχειρηματικότητα και Δικτύωση", μέλη της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας  θα μιλήσουν για το ΕΚΤ, από την εμπειρία τους, ως συνεργάτες, και ως χρήστες των υπηρεσιών μας. Ομιλητές θα είναι η Δρ. Ε. Σαχίνη, Διευθύντρια ΕΚΤ, ο Α. Λιάκος, Καθηγητής Ιστορίας, Υπεύθυνος Έκδοσης Historein, ο Α. Τύμπας, Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΕΚΤ, και ο Ι. Καραγιάννης, Εκτελεστικός Πρόεδρος ομίλου OLYMPIA, μέλος Δ.Σ. ΣΕΒ.

Στη συνέχεια στο στρογγυλό τραπέζι "Έρευνα και Καινοτομία στη νέα Οικονομία της Γνώσης", το οποίο θα συντονίσει ο Δρ. Β. Γρηγορίου, Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΙΕ, θα συμμετέχουν ο Καθηγητής Κ. Φωτάκης, Αναπλ. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, ο Μ. Βερέμης, συνιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ..Upstream, μέλος Δ.Σ. ΣΕΒ και ο Prof. S. Mukerjee, Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας και Χημικής Βιολογίας στο Northeastern University, USA.

H εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στο διαδίκτυο στη διεύθυνση: http://media.ekt.gr/live.

Όσοι συμμετέχουν στην εκδήλωση, θα μπορούν να περιηγηθούν και στον μόνιμο εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο του ΕΙΕ, όπου αναδεικνύεται η δράση του ιδρύματος από την ίδρυσή του έως σήμερα, καθώς και τα σύγχρονα επιτεύγματα των τριών Ινστιτούτων και του ΕΚΤ. 

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΙΕ, ΕΚΤ