Πρωτοβουλίες και υποστηρικτικές δράσεις για νέους επιστήμονες στον χώρο της έρευνας

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την ολοκλήρωση του έργου ERA-MobilCar.GR, νέοι επιστήμονες ενημερώθηκαν για τις ευκαιρίες και προοπτικές απασχόλησης στη χώρα, καθώς και για την πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας».

Με τη συμμετοχή νέων επιστημόνων και ερευνητών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Πρωτοβουλίες, ευκαιρίες και υποστηρικτικές δράσεις για τη σταδιοδρομία των νέων επιστημόνων στον χώρο της έρευνας» που διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ανοικτή συζήτηση με επίκεντρο τη στρατηγική για την αναχαίτιση του εκπατρισμού ερευνητών και νέων επιστημόνων της χώρας, με τη συμμετοχή της Δρ. Εύης Σαχίνη, Διευθύντριας του ΕΚΤ, του Σωτήρη Παυλέα, Συμβούλου Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), του Γιάννου Μητσού, Senior Advisor στον ΣΕΒ και του Δημήτρη Σανόπουλου, Συντονιστή του Ελληνικού Δικτύου EURAXESS στο EKETA, υπό τον συντονισμό του Δρ. Βασίλειου Γρηγορίου, Διευθυντή και Προέδρου Δ.Σ. ΕΙΕ.

Η Δρ. Εύη Σαχίνη αναφέρθηκε στις δράσεις του ΕΚΤ, το οποίο μέσω δεικτών, μελετών και ερευνών που παράγει για το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, συμβάλλει στη διαμόρφωση  πολιτικών για την καλύτερη αξιοποίηση, τη μείωση της διαρροής και μακροπρόθεσμα τον επαναπατρισμό του. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας, που υλοποιεί το ΕΚΤ, η οποία στοχεύει στη διασύνδεση και τη λειτουργική δικτύωση των απανταχού Ελλήνων επιστημόνων, επιχειρηματιών, επαγγελματιών μεταξύ τους αλλά και με την Ελλάδα.

Ο Σωτήρης Παυλέας αναφέρθηκε στις υποστηρικτικές δράσεις της ΓΓΕΤ, που τόσο μέσω χρηματοδοτήσεων των Ερευνητικών Υποδομών της χωράς, όσο και με την παροχή υποτροφιών σε νέους επιστήμονες και ερευνητές, δημιουργούν προοπτικές απασχόλησης, νέες θέσεις εργασίας και καλύτερες συνθήκες απασχόλησης για τους Έλληνες ερευνητές.

Από την πλευρά του, ο Γιάννος Μητσός, εκπροσωπώντας τη βιομηχανία, τόνισε ότι η εμπορική αξιοποίηση της έρευνας στην Ελλάδα είναι αρκετά περιορισμένη και θα πρέπει όλοι να εργαστούν εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Τέλος, ο Δημήτρης Σανόπουλος, Συντονιστής του Ελληνικού Δικτύου EURAXESS στο EKETA, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του δικτύου που υποστηρίζει ξένους επιστήμονες και ερευνητές που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου ERA-MobilCar.GR – Horizon2020, και έλαβε χώρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Λίγα λόγια για το έργο ERA-MobilCar.GR

Το έργο ERA Mobility and Career Day (ERA-MobilCar.GR), διάρκειας 24 μηνών, έχει ως στόχο τη διοργάνωση Ημερών Καριέρας στην Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θράκη (Βόρεια Ελλάδα) και στην Αττική (Νότια Ελλάδα) από τα Ελληνικά Κέντρα Εξυπηρέτησης EURAXESS. Το έργο παρέχει καθοδήγηση και πρακτική υποστήριξη στους φοιτητές, νέους και έμπειρους ερευνητές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ενισχύσουν τη γεωγραφική και διατομεακή τους κινητικότητα καθώς και την επαγγελματική τους εξέλιξη. Για την επίτευξη αυτών, παρέχει Συμβουλευτική Καθοδήγηση και Κατάρτιση των Υποψηφίων μέσω Προπαρασκευαστικών Εργαστηρίων καθώς και εξατομικευμένη συμβουλευτική στήριξη. Οι Ημέρες Κινητικότητας και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του έργου έχουν ιδιαίτερα διαδραστικό χαρακτήρα δίνοντας την ευκαιρία σε ερευνητές να συνομιλήσουν απευθείας με εργοδότες, προκειμένου να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία πρόσληψης ερευνητών σε ερευνητικούς οργανισμούς και βιομηχανίες. Συντονιστής του έργου είναι το ΕΚΕΤΑ με τη συμμετοχή 4 ακαδημαϊκών / ερευνητικών εταίρων από το Ελληνικό Δίκτυο EURAXESS: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, ERA-MobilCar.GR