«Το Βυζάντιο και οι λαοί της στέπας» στον νέο κύκλο ομιλιών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Από την Τρίτη 8 Ιανουαρίου και για κάθε Τρίτη μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ενδιαφέρουσες διαλέξεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος των Μορφωτικών Εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία", το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (Τομέας Βυζαντινών Ερευνών), του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) διοργανώνει τον Α΄ Kύκλο Oμιλιών 2019, με θέμα “Το Βυζάντιο και οι λαοί της στέπας”. Από την Τρίτη 8 Ιανουαρίου και για κάθε Τρίτη μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ενδιαφέρουσες διαλέξεις.

Όσοι και όσες παρακολουθήσουν τον Α' Κύκλο των Ομιλιών, θα ταξιδέψουν στον κόσμο της ευρασιατικής στέπας, ο οποίος αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο στις πολιτικές και πολιτισμικές σχέσεις του Βυζαντίου με τον περίγυρό του. Χρησιμοποιώντας ιστοριογραφικούς τόπους της Αρχαιότητας, οι Βυζαντινοί ιστορικοί κατέγραψαν την παρουσία των ποικίλων νομαδικών λαών στα βόρεια σύνορα της αυτοκρατορίας, αναδεικνύοντας τη βαρύνουσα σημασία τους στην άσκηση της βυζαντινής εξωτερικής πολιτικής.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των ομιλιών:

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019: "Οι νομαδικοί λαοί στον ελληνικό και πρώιμο βυζαντινό κόσμο"
Οι αρχαίοι Έλληνες και οι νομάδες της σκυθικής στέπας - Η. Πετρόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης.
Αλανοί και Σαρμάτες κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο - Π. Χαραλαμπάκης, Υπότροφος ερευνητής-ΙΚΥ.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019: "Κεντρική Ευρώπη και Δρόμος του Μεταξιού"
Οι Ούννοι και οι Άβαροι στην Κεντρική Ευρώπη - Γ. Καρδαράς, Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών.
Το Βυζάντιο και οι πρώιμοι Τούρκοι - Στ. Κορδώσης, Δρ. Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, Παν/μιο Αιγαίου.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019: "Οι στέπες της Ανατολικής Ευρώπης, 7ος-9ος αι."
Το Βυζάντιο και οι πρώιμοι Βούλγαροι - Π. Σοφούλης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών, ΕΚΠΑ.
Οι Χάζαροι και οι Ούγγροι στο πλαίσιο της βυζαντινής εξωτερικής πολιτικής - Τ. Λουγγής, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / ΕΙΕ.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019: "Οι βαλκανικές επαρχίες,11ος-14ος αι."
Πετσενέγκοι και Κουμάνοι στον Κάτω Δούναβη - Μ. Μέσκο, Παν/μιο του Masaryk, Brno.
Οι Μογγόλοι της Χρυσής Ορδής - Γ. Θεοτόκης, Μεταδιδάκτορας, Bogazici University, Κωνσταντινούπολη, Byzantine Studies Research Centre.

Οι ομιλίες θα μεταδίδονται απευθείας στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλ. 210 7273516 & 700, email: mkont@eie.gr.

Το πρόγραμμα των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων ''Επιστήμης Κοινωνία" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διοργανώνεται, επί σειρά ετών, με στόχο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σημειώνεται ότι το ΕΙΕ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Το ΕΙΕ είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, το οποίο απαρτίζεται από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)