«Ιδέες του Διαφωτισμού πριν από τον Διαφωτισμό» στον νέο κύκλο διαλέξεων του ΕIE

Από την Τρίτη 7 Μαΐου και για κάθε Τρίτη μέχρι τις 28 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ενδιαφέρουσες διαλέξεις

Στο πλαίσιο του προγράμματος των Μορφωτικών Εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία", το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (Τομέας Βυζαντινών Ερευνών και Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) διοργανώνει τον Δ΄ Kύκλο Oμιλιών 2018-2019, με θέμα "Ιδέες του Διαφωτισμού πριν από τον Διαφωτισμό”. Από την Τρίτη 7 Μαΐου και για κάθε Τρίτη μέχρι τις 28 Μαΐου 2019, στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ενδιαφέρουσες διαλέξεις.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των ομιλιών:

Τρίτη 7 Μαΐου 2019
Απάντηση στο ερώτημα, τι προηγήθηκε του Διαφωτισμού - Δημήτρης Γ. Αποστολόπουλος, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ.
Πρόταση περιοδολόγησης του Πρώιμου Νεοελληνικού Διαφωτισμού - Jacques Bouchard, Kαθηγητής Nεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ.
Από τη μεταφυσική στην επιστημονική σκέψη και μέθοδο: ιατροφιλόσοφοι από το τέλος 17ου έως τις αρχές του 18ου αιώνα - Νίκος Μαυρέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Τρίτη 14 Μαΐου 2019
Στην αυγή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού: η πρόσληψη του Descartes και του Locke (α´μισό του 18ου αιώνα) - Αλεξάνδρα Σφοίνη, Κύρια Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ.
Θεόφιλος Κορυδαλλέας: οι ιδέες των ‘νεωτέρων’ και η ‘παλιννόστηση’ της Πτολεμαϊκής Γεωγραφίας - Βασίλης Τσιότρας, Διδάσκων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η απήχηση των ιδεών του Διαφωτισμού στην εκκλησιαστική πολιτική του Μ. Πέτρου - Ειρήνη Κασάπη, Δρ Ρωσικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Επιστημονική συνεργάτις ΙΙΕ/ΕΙΕ.

Τρίτη 21 Μαΐου 2019
Από τον Γεώργιο Αμοιρούτζη και τον Βησσαρίωνα στον Μάρκο Μουσούρο και τον Νικόλαο Σοφιανό: Έλληνες λόγιοι στην πρώιμη νεωτερικότητα - Γιώργος Τόλιας, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ.
Ιωάννης Χορτασμένος και Γεώργιος Σχολάριος: παραδοσιακές θέσεις και ρηξικέλευθες τάσεις - Μιχάλης Κακούρος, Maître de conférences, HDR, École Pratique des Hautes Études.
Νικηφόρος Γρηγοράς: οι καινοτόμες ιδέες ενός βυζαντινού διδασκάλου - Άννα Σκλαβενίτη, Δρ Φιλολογίας, Επιστημονική συνεργάτις ΙΙΕ/ΕΙΕ.

Τρίτη 28 Μαΐου 2019
Θεόδωρος Μετοχίτης: Μια ριζική αναθεώρηση της βυζαντινής πνευματικής παράδοσης - Ιωάννης Πολέμης, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρώιμες ιδέες του Διαφωτισμού περί του τρόπου διακυβερνήσεως του κράτους στα χρόνια των πρώτων Παλαιολόγων - Ελεωνόρα Κουντούρα Γαλάκη, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ.
Μετριοπάθεια και μετριοπαθείς ιδέες στην Παλαιολόγεια εποχή. Από τον ΓεώργιοΓρηγόριο Κύπριο στον Montesquieu - Νίκη Κουτράκου, Δρ Βυζαντινής Ιστορίας. Διπλωμάτης.

Οι ομιλίες θα μεταδίδονται απευθείας στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ή να απευθυνθείτε στο τηλ. 210 7273516 & 700, email: mkont@eie.gr.

Το πρόγραμμα των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων ''Επιστήμης Κοινωνία" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διοργανώνεται, επί σειρά ετών, με στόχο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σημειώνεται ότι το ΕΙΕ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Το ΕΙΕ είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, το οποίο απαρτίζεται από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)