Ημερίδα "Ελεύθερο - Ανοικτό Λογισμικό, Ανοικτή Πρόσβαση και Επιχειρηματικότητα"

Στόχος της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου λογισμικού και της Ανοικτής Πρόσβασης στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά αποτελέσματα, για τους πολίτες, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, σε συνεργασία με το δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas, και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) διοργανώνουν Ημερίδα  με θέμα "Ελεύθερο - Ανοικτό Λογισμικό, Ανοικτή Πρόσβαση και Επιχειρηματικότητα", με κύριο ομιλητή τον πρόεδρο του FSFE (Free Software Foundation Europe)  Matthias Kirschner. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26/10/2016 στις 18:00 στην Αθήνα (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48).

Στόχος της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου λογισμικού και της Ανοικτής Πρόσβασης στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά αποτελέσματα, για τους πολίτες, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις.

Ο Matthias Kirschner είναι Πρόεδρος του FSFE. Το 1999 άρχισε να χρησιμοποιεί το GNU/Linux και συνειδητοποίησε ότι το λογισμικό συμμετέχει ενεργά σε όλες τις πτυχές της ζωής μας και ότι η τεχνολογία πρέπει να έχει σαν σκοπό να ενδυναμώσει την κοινωνία και όχι να την περιορίζει. Ως πρόεδρος τoυ FSFE, βοηθά άλλους οργανισμούς, εταιρείες και κυβερνήσεις να κατανοήσουν πώς μπορούν να επωφεληθούν από το Ελεύθερο Λογισμικό - και πώς το Ελεύθερο Λογισμικό μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ελευθερίας του λόγου, της ελευθερίας του Τύπου  και την προστασία της ιδιωτικότητας. Τον πρόεδρο του FSFE θα τον προλογίσει ο πρόεδρος τους Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών- ΕΕΛΛΑΚ, Διομήδης Σπινέλης.

Από τις υπόλοιπες ομιλίες ξεχωρίζουν οι παρουσιάσεις εκπροσώπων του ΕΚΤ για τη νέα διαδικτυακή πύλη searchculture.gr που επιτρέπει την ενιαία αναζήτηση σε περισσότερα από 150.000 ψηφιακά τεκμήρια πολιτιστικού περιεχομένου, καθώς και η παρουσίαση για τη σημασία του ανοικτού περιεχομένου και τις δυνατότητες που παρέχει η υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων ΕΚΤ ePublishing.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται εγγραφή στη διεύθυνση: https://ellak.gr/simmetochi-stin-imerida-elefthero-logismiko-anichti-prosvasi-ke-epichirimatikotita-26102016/

Η ημερίδα θα μεταδίδεται ζωντανά στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση: http://media.ekt.gr/live

Για το Enterprise Europe Network-Hellas

Tο Enterprise Europe Network-Hellas (www.enterprise-hellas.gr), ελληνικός κόμβος του παγκόσμιου δικτύου Enterprise Europe Network (http://een.ec.europa.eu), παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες επιχειρηματικής υποστήριξης σε επιχειρήσεις με εξωστρεφή και καινοτόμο προσανατολισμό, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

To δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas, το οποίο λειτουργεί από το 2008, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελείται από 12 οργανισμούς (ερευνητικοί και τεχνολογικοί οργανισμοί - μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, σύνδεσμοι επιχειρήσεων, επιμελητήρια, αναπτυξιακή εταιρεία), κατανεμημένους σε όλη τη χώρα, οι οποίοι διευκολύνουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε νέες αγορές, την πρόσβαση σε ιδιωτική και δημόσια χρηματοδότηση, τη μεταφορά τεχνολογίας, τη διαχείριση της καινοτομίας, την ευθυγράμμιση με ευρωπαϊκές πολιτικές και τη συμμετοχή των εταιρειών σε διαβουλεύσεις για νέες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Το δίκτυο διερευνά ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις σε περισσότερες από 60 χώρες, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Συνεργάζεται με πληθώρα εθνικών οργανισμών για την υποστήριξη των επιχειρήσεων.

Για τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ (http://eellak.gr/ ιδρύθηκε το 2008 και αποτελείται από 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών Η ΕΕΛΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στον χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Εκπροσωπεί τα Creative Commons, είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA, του FAB LAB ATHENS (http://fablabathens.gr/) και μέλος του Open Government Partnership (OGP) Network.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης