Η επιστήμη κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού που αγκάλιασε και φέτος τη Βραδιά του Ερευνητή!

Το κάλεσμα «Γίνε και εσύ Ερευνητής» προσέλκυσε μικρούς και μεγάλους και οι χώροι όπου η Βραδιά Ερευνητή 2016 πραγματοποιήθηκε (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη, Ρόδος, Ρέθυμνο, Κόρινθος, Πύλος), πλημμύρισαν από κόσμο.

H Βραδιά του Ερευνητή, η μεγάλη γιορτή της Επιστήμης και της Έρευνας που διοργανώθηκε για 11 συνεχή χρόνια σε περισσότερες από 300 πόλεις της  Ευρώπης και αντίστοιχα σε 10 πόλεις στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, με εξαιρετική επιτυχία.

Το κάλεσμα «Γίνε και εσύ Ερευνητής» προσέλκυσε, σε πανελλαδικό χαρακτήρα, μικρούς και μεγάλους και οι χώροι όπου η Βραδιά Ερευνητή 2016 πραγματοποιήθηκε: Αθήνα (Δημόκριτος / Αγία Παρασκευή – ΕΜΠ/ ιστορικό κτήριο της οδού Πατησίων), Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη, Ρόδος, Ρέθυμνο, Κόρινθος, Πύλος, πλημμύρισαν από κόσμο. Το κοινό, με ιδιαίτερη αγάπη, αγκάλιασε την πολυδιάστατη αυτή επιστημονική εκδήλωση, τη Βραδιά του Ερευνητή και για έξι και πλέον ώρες παρακολούθησε τα επιστημονικά δρώμενα, συνάντησε τους Έλληνες ερευνητές από κοντά και συμμετείχε δυναμικά στη συναρπαστική αυτή περιήγηση στον κόσμο της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως η επιστήμη κρατά αμείωτο όχι μόνο το ενδιαφέρον του κοινού αλλά και των ίδιων των επιστημόνων/ερευνητών. Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» σε ρόλο συντονιστή, ένωσε τις δυνάμεις του, στην κεντρική και μεγαλύτερη εκδήλωση της Βραδιάς, μαζί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), τo Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά», το Ινστιτούτο Παστέρ, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και πληθώρα άλλων επιστημονικών και εκπαιδευτικών φορέων και υποδέχτηκαν το κοινό - που αυτή τη χρονιά ξεπέρασε τα 10.000 άτομα - στον κήπο του, στα εργαστήρια, στον πυρηνικό αντιδραστήρα και στο αμφιθέατρό του.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) συμμετείχε και στη φετινή βραδιά του Ερευνητή, λαμβάνοντας μέρος στην κεντρική εκδήλωση του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και διοργανώνοντας σχετική προεκδήλωση, στον ιστορικό χώρο του ΕΙΕ στο κέντρο της Αθήνας (Βασ. Κωνσταντίνου 48).

Η προεκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 και περιελάμβανε ξεναγήσεις μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα εργαστήρια θετικών επιστημών του ΕΙΕ καθώς και στη Βιβλιοθήκη Επιστήμης, Τεχνολογίας & Πολιτισμού του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Στο πλαίσιο της Κεντρικής Εκδήλωσης στον Δημόκριτο, οι ερευνητές του ΕΙΕ συνομίλησαν με παιδιά και γονείς, και μέσα από τις διαδραστικές αναπαραστάσεις και τις πειραματικές επιδείξεις που πραγματοποίησαν, κέντρισαν το ενδιαφέρον τους και τους βοήθησαν να ανακαλύψουν τον ερευνητή που κρύβουν μέσα τους. Οι επισκέπτες και ιδιαίτερα τα παιδιά που κατέκλεισαν τον χώρο των εργαστηρίων του επιστημονικού προσωπικού του ΕΙΕ, μπορούσαν να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τις δραστηριότητες και το ερευνητικό έργο ενός ιστορικού-αρχαιολόγου, παρακολουθώντας τρείς (3) δράσεις:

  • τη διαδραστική αναπαράσταση παρασκευής αλχημιστικών συνταγών "Το Εργαστήρι του Αλχημιστή": Στο εργαστήρι του αλχημιστή, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα (α) να γνωρίσουν από κοντά τα όργανα της αλεξανδρινής αλχημείας του 1ου-2ου αιώνα μ.Χ. μέσα από ανακατασκευές αλχημικών αμβύκων και (β) να συμμετάσχουν στην εκτέλεση ιατροχημικών συνταγών της μεταβυζαντινής αλχημείας (16ος αιώνας μ.Χ.), οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή φαρμακευτικών αφεψημάτων για την καταπολέμηση του πυρετού, πόνων της κοιλίας, κ.ά.
  • το εκπαιδευτικό εργαστήριο κατασκευής γύψινων εκμαγείων για παιδιά "Ρίξτε Νόμισμα": Στη διάρκεια του εργαστηρίου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν αντίγραφα (εκμαγεία) αρχαίων νομισμάτων με γύψο, χρώμα και πλαστελίνη, με τον ίδιο τρόπο που οι ερευνητές – νομισματολόγοι δημιουργούν εκμαγεία για να μελετήσουν τις παραστάσεις και τις επιγραφές ενός νομίσματος.
  • το εκπαιδευτικό εργαστήριο αποτύπωσης επιγραφών "Από τον λίθο στο χαρτί": Στη διάρκεια του εργαστηρίου, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν τις τεχνικές αποτύπωσης και ανάγνωσης αρχαίων επιγραφών, χαραγμένων επί λίθου. Τη διαδικασία κατασκευής εκτύπων από χαρτί καθοδηγούσαν ιστορικοί ερευνητές & αρχαιολόγοι, οι οποίοι εξηγούσαν στο κοινό τη χρήση των εκτύπων για την ανάγνωση των αρχαίων επιγραφών.

Για να ενημερωθείτε για τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Βραδιά του Ερευνητή σε όλη την Ελλάδα και για όλους τους συμμετέχοντες φορείς, επισκεφθείτε τον κεντρικό ιστότοπο των εκδηλώσεων www.rengreece.com.

Το ΕΚΤ, ως χορηγός επικοινωνίας της Βραδιάς του Ερευνητή 2016, υποστήριξε τις σχετικές δράσεις της εκδήλωσης, ενημερώνοντας το ενδιαφερόμενο κοινό μέσα από τους δικτυακούς τόπους, τα social media και το eNewsletter που διαθέτει και διαχειρίζεται.

Οι δράσεις για την Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στo πλαίσιo των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Βραδιά του Ερευνητή 2016, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης