Oι 3 καινοτόμες εφαρμογές για τη διοικητική μεταρρύθμιση που βραβεύθηκαν στον Διαγωνισμό IT4gov

Πέρα από τα χρηματικά έπαθλα για τους 3 νικητές του διαγωνισμού, θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθούν από φορείς του δημοσίου πολλές από τις 10 εφαρμογές που διακρίθηκαν και έφτασαν στην τελική φάση του, με σκοπό να αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών.

Τρεις καινοτόμες εφαρμογές που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην ενεργοποίηση των πολιτών σε προβλήματα που συναντούν στις πόλεις τους, βραβεύθηκαν στο πλαίσιο του Διαγωνισμού IT4gov σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για εφαρμογές οι οποίες στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες, δεν διατίθενται στην αγορά και στοχεύουν σε αποτελεσματικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. 

Το 1ο βραβείο (4.000 ευρώ) κέρδισε η εφαρμογή "El Recibo", το 2ο βραβείο (2.000 ευρώ) η εφαρμογή "NoPaperGov" και το 3ο βραβείο (1.000 ευρώ) η εφαρμογή "sense.city". Πέρα από τα χρηματικά έπαθλα για τους νικητές του διαγωνισμού, θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθούν από φορείς του δημοσίου πολλές από τις 10 εφαρμογές που διακρίθηκαν και έφτασαν στην τελική φάση του, με σκοπό να αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών.

Ο Διαγωνισμός ΙT4gov αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στην τελετή βράβευσης παρευρέθησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Έρευνα και Καινοτομία, κ. Κώστας Φωτάκης και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξης Χαρίτσης.

Αναλυτικότερα στοιχεία για τις νικήτριες εφαρμογές παρουσιάζονται στη συνέχεια:

El Recibo (#apodeiksi)

Η προτεινόμενη εφαρμογή στοχεύει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, προσφέροντας ένα «παιχνίδι της απόδειξης». Δίνονται στους καταναλωτές κατάλληλα κίνητρα με σκοπό να ενισχύσουν την τάση τους να συλλέγουν αποδείξεις και να «αμείβονται» κατά κάποιο τρόπο (όπως με τίτλους, εκπτώσεις, επίπεδα, ανταγωνισμό). Η εφαρμογή αξιοποιεί τη διαφήμιση των κορυφαίων έντιμων επιχειρήσεων και των χρυσών, ασημένιων, χάλκινων καταναλωτών και χρηστών, κινητοποιώντας το κοινό να εντάσσεται μόνο του σε έναν συνεχή διαγωνισμό που φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή τη συλλογή και κατηγοριοποίηση αποδείξεων. Επιπλέον, η εφαρμογή παρέχει κίνητρα τόσο υλικά, όπως ο υπολογισμός της έκπτωσης φόρου εισοδήματος συμμετοχή σε κληρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, όσο και άυλα (gamification, loyalty scheme). Ο καταναλωτής χρησιμοποιώντας την εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τις συναλλαγές του και να υπολογίζει τα έξοδά του σε χρονικό διάστημα που αυτός επιλέγει (π.χ. έξοδα εβδομάδας).

Η εισαγωγή της απόδειξης στο αποθετήριο γίνεται με τρείς τρόπους: α) με φωτογραφία της απόδειξης και αυτόματη αναγνώριση των απαραίτητων δεδομένων όπως ΑΦΜ επιχείρησης, ποσό, ημερομηνία (beta), β) η χειροκίνητη συμπλήρωση των στοιχείων της απόδειξης (Α.Φ.Μ. εταιρίας, επωνυμία, περιοχή, ημερομηνία, συναλλαγή) και συνοδευτική φωτογραφία της απόδειξης, γ) μέσω του bar code της εκάστοτε απόδειξης.

NoPaperGov

Το NoPaperGov είναι μια εφαρμογή κινητού (mobile application) που αποτελεί μια ψηφιακή βιβλιοθήκη εγγράφων - δικαιολογητικών στο κινητό και στις λοιπές φορητές συσκευές του πολίτη.  Στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας και τη συνεχή αναπαραγωγή των ίδιων εγγράφων και δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να αποθηκεύουν, να διαχειρίζονται και να ανταλλάσσουν έγγραφα που τους αφορούν και τα οποία απαιτούνται στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Παραδείγματα εγγράφων αποτελούν τα διάφορα πιστοποιητικά του δημοτολογίου, η βεβαίωση δημοτικής ενημερότητας, άδειες, αποφάσεις οργάνων, χρεώσεις και γενικά όλα τα έγγραφα τα οποία παράγονται από το Δήμο. Επίσης η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη μπορεί να συμπληρώνεται με οποιοδήποτε χρήσιμο προσωπικό έγγραφο για συναλλαγές με διάφορες υπηρεσίες όπως αντίγραφο πτυχίου, φωτοτυπία ταυτότητας. Η μεταφορά γίνεται μέσω ασύρματων τεχνολογιών όπως Wi-Fi. Υποστηρίζονται διάφορες μορφές αρχείων και τα έγγραφα κατηγοριοποιούνται με ετικέτες.

Η εφαρμογή επιτρέπει στον κάτοχό της να τροφοδοτήσει τον υπάλληλο του οργανισμού στο σημείο εξυπηρέτησης με τα έγγραφα που του ζητούνται. Μέσω του ίδιου διαύλου επικοινωνίας, στη συνέχεια ο υπάλληλος μπορεί να αποστείλει ένα έγγραφο/ψηφιακό αντίγραφο στη συσκευή του χρήστη, έτσι ώστε να εμπλουτίσει ή να επικαιροποιήσει την βιβλιοθήκη του. Στην περίπτωση αυτή, το έγγραφο αυτό θα μπορούσε να φέρει την ψηφιακή σφραγίδα του οργανισμού. Στη συνέχεια, ο πολίτης μπορεί να το χρησιμοποιήσει στην επόμενη υπηρεσία μέσω του ίδιου συστήματος χωρίς να χρειάζεται η εκτύπωσή του.

sense.city

Η πλατφόρμα sense.city προσφέρει τα εργαλεία για την ενεργοποίηση των πολιτών, τη δημιουργικότητα, τον σχεδιασμό και την επικοινωνία στα χέρια του καθενός και καλεί για συλλογική σκέψη και δράσεις τόσο τους πολίτες όσο και τους φορείς της πόλης. Οι πολίτες μέσω της εφαρμογής sense.city για κινητές συσκευές μπορούν να αναφέρουν προβλήματα που συναντούν στη πόλη και να βοηθούν στην ενημέρωση συμβάντων τόσο τους τοπικούς φορείς όσο και τους συμπολίτες τους.

Παρέχεται η δυνατότητα στους χρήστες της αποστολής από το σημείο που βρίσκονται στην πόλη, μέσω της κινητής συσκευής τους προβλημάτων που σχετίζονται με: καθαριότητα, φωτισμό, ύδρευση, οδόστρωμα. Ακόμη μπορούν να στείλουν τη διάθεση που τους δημιουργεί ένα σημείο στην πόλη. Για παράδειγμα, ένα όμορφο καθαρό πάρκο μπορεί να δημιουργεί θετική ανάδραση, ενώ ένας βρώμικος δρόμος πολύ αρνητική. Τα δεδομένα είναι ανώνυμα, ενώ το γεωγραφικό στίγμα δίνεται αυτόματα από τη κινητή συσκευή. Εάν υπάρχει δίκτυο, το συμβάν στέλνεται αμέσως, αλλιώς αποθηκεύεται για τη στιγμή που ο χρήστης θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτόν, δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο να καταγραφεί το πρόβλημα, αλλά και το πόσο έντονα επηρεάζει τους πολίτες ανάλογα με τον αριθμό των πολιτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι ο Διαγωνισμός ΙΤ4gov αποσκοπεί στην ανάδειξη, πιστοποίηση, αξιοποίηση και επιβράβευση καινοτόμων εφαρμογών για τη διοικητική μεταρρύθμιση, οι οποίες στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες. Στόχο του Διαγωνισμού αποτελεί η εξεύρεση καινοτόμων υπηρεσιών που δεν διατίθενται στην αγορά και στοχεύουν στη δόμηση νέων εναλλακτικών μοντέλων απλούστευσης διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση και αποτελεσματικών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα προσφέρουν πρωτοπόρες λύσεις, παρέχοντας αξιοποιήσιμες υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης