Ξεκίνησαν οι εγγραφές στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Στατιστικής για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών που ενδιαφέρονται για τη στατιστική επιστήμη, τον τρόπο παραγωγής και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην καθημερινότητά τους, αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομία και τη χάραξη πολιτικής.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη της στατιστικής παιδείας στην Ελλάδα», διοργανώνει, για δεύτερη φορά, τον «Πανελλήνιο Διαγωνισμό στη Στατιστική». Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών που ενδιαφέρονται για τη στατιστική επιστήμη, τον τρόπο παραγωγής και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην καθημερινότητά τους, αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομία και τη χάραξη πολιτικής.

Δικαίωμα συμμετοχής στον Διαγωνισμό στη Στατιστική έχουν ομάδες αποτελούμενες από έναν ως τρεις μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δημόσιας και ιδιωτικής), των ακόλουθων κατηγοριών:

  • Κατηγορία Α: μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων
  • Κατηγορία Β: μαθητές Γυμνασίου

Κάθε ομάδα θα περιλαμβάνει έναν καθηγητή, ο οποίος θα εγγράφει τους μαθητές στον διαγωνισμό μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα επιβλέπει την εργασία τους καθ' όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Οι συμμετέχοντες, θα διαγωνισθούν σε 2 στάδια. Μόνο οι ομάδες που θα προκριθούν και στα δύο αυτά στάδια του διαγωνισμού θα είναι μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για τον Ευρωπαϊκό Στατιστικό Διαγωνισμό.

Η εργασία του 1ου σταδίου θα πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο διαδίκτυο και θα αποτελείται από 3 τεστ με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Οι ερωτήσεις αυτές θα έχουν τέσσερις 4 πιθανές απαντήσεις, εκ των οποίων μία 1 μόνο θα είναι η σωστή.

Στο δεύτερο στάδιο, η εργασία θα αφορά τη δημιουργία μιας παρουσίασης σε μορφή PDF. Κάθε διαγωνιζόμενη ομάδα θα πρέπει να πραγματοποιήσει ανάλυση ενός συνόλου δεδομένων σε excel. Το σύνολο δεδομένων θα είναι καθολικό και θα επιτρέπει τη διερεύνηση διαφορετικών πτυχών πληροφοριών, με βάση σχετική καθοδήγηση από τους διοργανωτές του Διαγωνισμού.

Πρώτο στάδιο εξέτασης:

  • Τεστ βασικών στατιστικών γνώσεων (10 ερωτήσεις)
  • Τεστ για τη χρήση των πηγών των επίσημων στατιστικών δεδομένων (10 ερωτήσεις)
  • Τεστ για την ερμηνεία στατιστικών αναφορών και πινάκων (10 ερωτήσεις)

Δεύτερο στάδιο εξέτασης:

  • Τεστ σχετικά με τα αποτελέσματα στατιστικών ερευνών.

Δύο νικήτριες ομάδες του εθνικού διαγωνισμού από κάθε κατηγορία συμμετεχόντων θα συμμετάσχουν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στη Στατιστική, που θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά στην αγγλική γλώσσα, τους μήνες Απρίλιο – Μάιο του 2019.

Βραβεία θα απονεμηθούν στις νικήτριες ομάδες, τόσο του εθνικού όσο και του ευρωπαϊκού διαγωνισμού. Οι εγγραφές των ομάδων ξεκίνησαν στις 23 Οκτωβρίου 2018 και ολοκληρώνονται στις 27 Ιανουαρίου 2019.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ελληνική Στατιστική Αρχή