H ελληνική ομάδα iCry2Talk στη 2η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας της Microsoft

Η ομάδα iCry2Talk του ΑΠΘ δημιούργησε μια εφαρμογή με λογισμικό χαμηλού κόστους και "μεταφράζει" το κλάμα του μωρού σε πραγματικό χρόνο.

Τη 2η θέση παγκοσμίως κατέκτησε η ελληνική ομάδα iCry2Talk στον  τελικό του διαγωνισμό της Microsoft Imagine Cup 2018, που ενθαρρύνει τους φοιτητές από όλο τον κόσμο να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους για να δημιουργήσουν τις δικές τους καινοτομίες. Ο παγκόσμιος τελικός του Διαγωνισμού. στον οποίον συμμετείχαν πάνω από 3.000 προτάσεις, ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου στο Σηάτλ των ΗΠΑ, στα κεντρικά γραφεία της Microsoft.

Η ομάδα iCry2Talk, από το Εργαστήριο Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, δημιούργησε μια καινοτόμο εφαρμογή που χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης (Deep Machine Learning), για να "μεταφράσει" το κλάμα του μωρού σε κείμενο, εικόνα ή φωνή, με σκοπό να παρέχει στους γονείς και τους φροντιστές πολύτιμες πληροφορίες για τους λόγους που κλαίει κάθε φορά το παιδί.

Η εφαρμογή λειτουργεί με λογισμικό χαμηλού κόστους, μη παρεμβατικό, και μεταφράζει το κλάμα σε πραγματικό χρόνο. Βασίζεται δε στην υπόθεση ότι ο αποτελεσματικός συνδυασμός και η ανάλυση διαφορετικών πηγών πληροφορίας, μέσω προηγμένων τεχνικών επεξεργασίας σήματος και αλγορίθμων βαθιάς μάθησης, μπορούν τελικά να γεφυρώσουν το κενό που υπάρχει στην επικοινωνία μεταξύ των γονέων και του μωρού τους. Παράλληλα, επιδιώκει να στηρίξει κάθε νέο ή άπειρο γονιό, παρέχοντάς του ένα αντικειμενικό εργαλείο για την αναγνώριση της αιτίας του κλάματος και την άμεση και κατάλληλη φροντίδα του μωρού.

Η ομάδα iCry2Talk, που αποτελείται από τους τεταρτοετείς φοιτητές του ΤΗΜΜΥ, Ανδρέα Λουτζίδη, Αναστασία Ντράχα και Ιάσονα Χατζηκώστα, υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους, Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, ταξίδεψε στο Σηάτλ και ανταγωνίστηκε με άλλες 19 ομάδες από όλο τον κόσμο. Όλες οι ομάδες χρησιμοποίησαν τεχνολογίες όπως Τεχνητή Νοημοσύνη, Big Data, Mixed Reality, σε συνδυασμό με ομαδική δουλειά και πολύ πάθος, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο πώς οι νέοι σήμερα με τη δύναμη της επιστήμης της πληροφορικής και την τεχνολογίας, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο.

Η ομάδα αφού κέρδισε την 1η θέση στον περιφερειακό διαγωνισμό της Microsoft Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου, διαγωνίστηκε στη συνέχεια με τις νικήτριες ομάδες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης και συγκαταλέχθηκε στις 4 που προκρίθηκαν στον Παγκόσμιο Τελικό, στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Εκεί, αφού διαγωνίστηκε στους ημιτελικούς, αναδείχτηκε μία από τις 3 ομάδες που πέτυχαν να προκριθούν στον μεγάλο τελικό.

Την 1η θέση στο Διαγωνισμό φέτος κατέκτησε η ομάδα smartARM από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Οντάριο, με τη δημιουργία ενός πρόσθετου τεχνητού χεριού, το οποίο χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες σε κάμερα για να αναγνωρίσει ένα αντικείμενο και να καθορίσει τον ιδανικό τρόπο για να το πιάσει. Την 3η θέση κατέκτησε η ομάδα Mediated Ear από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο (Ιαπωνία) που παρουσίασε ένα λογισμικό που βελτιώνει την ακοή, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα επικέντρωσης σε συγκεκριμένους ήχους ή ομιλητές μέσα στο πλήθος.

Aξίζει να σημειωθεί ότι ομάδες του ΑΠΘ, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, έχουν διακριθεί στον διαγωνισμό άλλες οκτώ φορές στο παρελθόν: το 2004, το 2005, το 2007, το 2011, το 2012, το 2015, το 2016 και το 2017, καταλαμβάνοντας κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των ημιτελικών και τελικών του διαγωνισμού.

Το Imagine Cup αποτελεί τα τελευταία 16 χρόνια τον μεγαλύτερο διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας, καθώς ενθαρρύνει χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο να συνεργαστούν και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, με σκοπό να δημιουργήσουν τις δικές τους καινοτομίες.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΑΠΘ, Microsoft