Διεθνές Συνέδριο "Τέχνη & Εκπαίδευση: Διδακτικές και Παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο Σχολείο του 21ου αιώνα"

Στόχος του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση σύγχρονων παιδαγωγικών προτάσεων, απόψεων και κατευθύνσεων για τη δυναμική σχέση Τέχνης και Σχολείου

Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Τέχνη & Εκπαίδευση: Διδακτικές και Παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο Σχολείο του 21ου αιώνα» συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015, στο κτήριο της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107) με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.
Στόχος του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση σύγχρονων παιδαγωγικών προτάσεων, απόψεων και κατευθύνσεων για τη δυναμική σχέση Τέχνης και Σχολείου, καθώς και η ανάπτυξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ λειτουργών και στελεχών της εκπαίδευσης, καλλιτεχνών, ειδικών παιδαγωγών-επιστημόνων αλλά και ερευνητών-διδασκόντων από τον χώρο των Τεχνών και της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Από το πανεπιστήμιο του Northern Illinois, USA, πρόκειται να συμμετέχει ο Καθηγητής Douglas Boughton, ο οποίος έχει διατελέσει Παγκόσμιος Πρόεδρος της «Διεθνούς Κοινότητας για την Εκπαίδευση μέσω της Τέχνης» καθώς και η καθηγήτρια Kerry Freedman, η οποία εξειδικεύεται στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας των μαθητών μέσω των εικαστικών τεχνών. Οι εισηγήσεις θα έχουν ως αντικείμενο τόσο τον σχεδιασμό Προγραμμάτων Σπουδών που αφορούν τις τέχνες όσο και τα χαρακτηριστικά που οφείλει να αναπτύξει η σχολικής ηγεσία ώστε να προωθήσει τη μάθηση μέσω της τέχνης.

Έναν από τους βασικούς φορείς χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής της Αγγλίας (National Foundation for Educational Research) θα εκπροσωπήσει η Caroline Sharp, η οποία θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής αναφορικά με την αξιοποίηση της τέχνης στην εκπαίδευση τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ευρώπη γενικότερα καθώς έχει υπηρετήσει ως Σύμβουλος εκπαιδευτικών θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, στο συνέδριο πρόκειται να συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί ευρωπαϊκών σχολείων (π.χ. Ολλανδία), οι οποίοι θα μας μεταφέρουν την καθημερινή εμπειρία τους από τα σχολεία όπου εργάζονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διεξαγωγή μιας Στρογγυλής Τράπεζας λογοτεχνών, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, με τους Ανδρέα Μήτσου, Μάρω Δούκα, Αλκη Ζέη, Φίλιππο Μανδηλαρά και Μάκη Τσίτα.

Παράλληλα με τις θεωρητικές και ακαδημαϊκές εισηγήσεις στη Μικρή Σκηνή, μια πλειάδα εκπαιδευτικών και ειδικών από διάφορους τομείς της τέχνης θα παρουσιάσουν σε παράλληλη συνεδρία στην Αίθουσα Χορού ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία έχουν εφαρμοστεί στην πράξη. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν δέκα βιωματικά εργαστήρια με αντικείμενο τον δημιουργικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι διάφορες μορφές της Τέχνης (εικαστικά, χορός, μουσική, θέατρο, λογοτεχνία, τεχνολογία, κόμικ κ.λπ.) στο σύγχρονο σχολείο. Η παρακολούθηση των εισηγήσεων στη Μικρή Σκηνή (5ος όροφος) και στην Αίθουσα Χορού, καθώς και στην αίθουσα εργαστηρίων (4ος όροφος) έχουν ελεύθερη είσοδο με σειρά προτεραιότητας.

Για συμμετοχή στα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Χορού και στο Εργαστήριο Εκπαιδευτικών που βρίσκονται στο 4ο όροφο, απαραίτητη είναι η προσκόμιση δωρεάν δελτίων εισόδου. Η διανομή των δελτίων εισόδου για τα εργαστήρια ξεκινά δύο ώρες νωρίτερα από την έναρξη του κάθε εργαστηρίου. Στο τέλος του συνεδρίου θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη των διαδικασιών και για το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να ενημερώνεσθε από την επίσημη ιστοσελίδα του ΙΕΠ: www.iep.edu.gr

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)