Διαδραστικές παρουσιάσεις με τη βασική ορολογία και τη μεθοδολογία των στατιστικών ερευνών του ΕΚΤ

Ένας οδηγός πλοήγησης, με εύληπτο και κατανοητό τρόπο, στις έννοιες, τους πίνακες και τα γραφήματα των στατιστικών ερευνών του ΕΚΤ για την έρευνα & καινοτομία

Το ΕΚΤ εγκαινιάζει μια νέα σειρά σύγχρονων, διαδραστικών παρουσιάσεων που επεξηγούν με απλό και κατανοητό τρόπο τις στατιστικές έρευνες (ευρωπαϊκές και εθνικές) που υλοποιεί. Η συγκεκριμένη υλοποίηση γίνεται στο πλαίσιο ενός νέου, αναπτυξιακού, καινοτόμου έργου για την ενίσχυση του μηχανισμού δημόσιας στατιστικής πληροφόρησης και της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών τεκμηριωμένων δεδομένων για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Βασικός άξονας και κίνητρο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης αποτέλεσε η ανάγκη εξοικείωσης των τελικών χρηστών των στατιστικών ερευνών του ΕΚΤ με τις βασικές παραμέτρους και πτυχές της κάθε έρευνας, καθώς και υποστήριξής τους με εργαλεία για την καλύτερη κατανόησή τους.

Οι διαδραστικές παρουσιάσεις προσφέρουν, με κατανοητό και εύληπτο τρόπο, στις διαφορετικές κοινότητες χρηστών (δημόσιοι φορείς, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις κ.ά.) έναν επεξηγηματικό οδηγό πλοήγησης στις έννοιες, τους πίνακες και τα γραφήματα των διαφόρων στατιστικών ερευνών. Στις παρουσιάσεις, η βασική ορολογία που χρησιμοποιείται σε κάθε στατιστική έρευνα, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, καθώς και ενδεικτικά παραδείγματα που διευκολύνουν τη σφαιρική κατανόηση της αναλύονται με σύντομο και περιεκτικό τρόπο.

Οι παρουσιάσεις έχουν υλοποιηθεί με τεχνικά άρτιο τρόπο, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και εργαλεία δημιουργίας υλικού φιλικό προς τον τελικό χρήστη και είναι προσβάσιμες από κάθε είδους συσκευή (υπολογιστής, tablet, κινητό). Επιπλέον, η δυνατότητα διαρκούς εμπλουτισμού και επέκτασής τους, τις καθιστά ένα ανεκτίμητο εργαλείο στην ευρύτερη προσπάθεια του οργανισμού να παρέχει αποτελεσματική παραγωγή δεδομένων και δεικτών πληροφοριακής αξίας.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ο στρατηγικός στόχος του ΕΚΤ που εκτείνεται πέρα από τη απλή διάθεση στατιστικών δεικτών και προς την κατεύθυνση της διάχυσης της πληροφορίας, της γνώσης και της εξειδίκευσης που συναρτώνται με αυτούς, ως ένα «διασυνδεδεμένο γνωσιακό σύνολο», που θα ενισχύει την κατανόηση των διαθέσιμων δεδομένων και του ευρύτερου περιβάλλοντος που περιγράφουν.

Οι τρεις πρώτες διαδραστικές παρουσιάσεις "ΕΚΤ+Πυξίδα Στατιστικών" διατίθενται στον δικτυακό τόπο του ΕΚΤ metrics.ekt.gr και αφορούν τις ευρωπαϊκές στατιστικές για Έρευνα & Ανάπτυξη και Καινοτομία:

Τα στατιστικά στοιχεία και οι δείκτες για την Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία στην Ελλάδα αφορούν ευρωπαϊκές στατιστικές και παράγονται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, την αρμόδια εθνική αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Αποτελούν τα επίσημα εθνικά στοιχεία τα οποία αποστέλλονται και δημοσιεύονται από τη Eurostat και τον ΟΟΣΑ. Διατίθενται επίσης από το ΕΚΤ σε έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις και πίνακες δεδομένων στον δικτυακό τόπο http://metrics.ekt.gr.

Οι διαδραστικές παρουσιάσεις με τη βασική ορολογία και μεθοδολογία των στατιστικών ερευνών του ΕΚΤ πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου "Ενίσχυση της λειτουργίας του μηχανισμού δημόσιας στατιστικής πληροφόρησης του ΕΚΤ - Ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες δεδομένων για τεκμηριωμένες δημόσιες πολιτικές", που υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα", με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EKT