Η Ελλάδα, μια χώρα με ιστορική σχέση με τη θάλασσα και μια ακτογραμμή 18.000 χιλιομέτρων, έχει να παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά επιτεύγματα στο χώρο της θαλάσσιας έρευνας και τεχνολογίας.

Κύριος φορέας υλοποίησης αυτής της ερευνητικής δραστηριότητας είναι το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) που πρόσφατα γιόρτασε τα 60 χρόνια της επιστημονικής και κοινωνικής συμβολής του.

Στις δράσεις, τις υπηρεσίες και τα ερευνητικά και τεχνολογικά επιτεύγματα του ΕΛΚΕΘΕ είναι αφιερωμένο το βασικό θέμα αυτού του τεύχους.

Ιδιαίτερη δε αναφορά γίνεται στη συνεισφορά των ερευνητικών σκαφών και υποβρυχίων οχημάτων του Κέντρου, τόσο σε επιστημονικές αποστολές όσο και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, καθ. Γεώργιος Χρόνης μιλάει στο "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία" για την κατάσταση της θαλάσσιας έρευνας στην Ελλάδα, το σημερινό ρόλο του ΕΛΚΕΘΕ και τις προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Την περίοδο όμως αυτή συμπληρώθηκαν, επίσης, τα 10 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας του ευρωπαϊκού δικτύου των Κέντρων Αναδιανομής Καινοτομίας (IRCs Network), του μεγαλύτερου στον κόσμο δικτύου για την επίτευξη τεχνολογικών συνεργασιών.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, παρουσιάσθηκε η ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία του δικτύου, που έχει συμβάλει μέχρι σήμερα στην επίτευξη περισσότερων από 2.000 διεθνών συμφωνιών μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων.

Το Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας, ένα από τα πιο επιτυχημένα κέντρα του δικτύου, υποστηρίζει ενεργά την προώθηση ελληνικών καινοτόμων τεχνολογιών στην ευρωπαϊκή αγορά και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών τεχνολογιών από ελληνικές επιχειρήσεις.

Την περίοδο αυτή, το Κέντρο συμμετέχει και διοργανώνει εκδηλώσεις επιχειρηματικών και ερευνητικών συναντήσεων στις διεθνείς εκθέσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών INFOSYSTEM 2005, υδατοκαλλιεργειών Aqua Nor 2005 και βιομηχανικού εξοπλισμού FETEC.

Τα στελέχη του Κέντρου είναι στη διάθεση σας να σας ενημερώσουν για τις δυνατότητες συμμετοχής σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Διαβάστε, επίσης, σε αυτό το τεύχος για τα επιστημονικά βραβεία Μποδοσάκη 2005 και τους τέσσερις διακεκριμένους νέους Έλληνες ερευνητές στους οποίους απονεμήθηκαν, για την πανευρωπαϊκή διάκριση ενός ελληνικού επιχειρηματικού σχεδίου που αποσκοπεί στην εμπορική αξιοποίηση ενός καινοτόμου ελληνικού προϊόντος αυτοκαθαρισμού και για τα τρία καλύτερα καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια που βραβεύθηκαν στο 6ο Διεθνές Venture Capital Forum.

Ενημερωθείτε, ακόμη, από τους σχετικούς πίνακες για καινοτόμες τεχνολογίες από όλη την Ευρώπη, τις οποίες μπορείτε να αξιοποιήσετε εάν απευθυνθείτε στο Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας, καθώς και για τις ανοιχτές προκηρύξεις του 6ου Προγράμματος Πλαισίου για την έρευνα.

Καλή ανάγνωση