Η εξέλιξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας και η εφαρμογή των ευρυζωνικών τεχνολογιών ενθαρρύνει την πρόσβαση στη γνώση, αυξάνοντας τη ζήτηση για νέο περιεχόμενο και υπηρεσίες. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eContentplus, συνέχεια του παλαιότερου eContent, έρχεται να καλύψει την ανάγκη για καλύτερη αξιοποίηση του ψηφιακού περιεχομένου στην Ευρώπη, τονώνοντας έτσι την καινοτομία και τη δημιουργικότητα.

Το eContentplus, το οποίο παρουσιάζεται εκτενώς σε αυτό το τεύχος, αναμένεται να διευκολύνει τη δημιουργία και διάδοση πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες για πρόσβαση και διαχείριση ψηφιακού περιεχομένου και υπηρεσιών σε πολυγλωσσικά και πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα.

Επίσης, σε αυτό το τεύχος παρουσιάζονται δύο σημαντικές πρωτοβουλίες για την Κοινωνία της Πληροφορίας σε εθνικό επίπεδο: η νέα ψηφιακή στρατηγική για την περίοδο 2006-2013, η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, καθώς και οι μελέτες που εκπονεί το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Διάβαστε ακόμη σε αυτό το τεύχος μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη για την επιτυχημένη ανάπτυξη της έρευνας στις ΗΠΑ αλλά και για τα επιτεύγματα που αναμένονται σε βιοϊατρική, βιοτεχνολογία, ενέργεια και περιβάλλον, με τον Αρη Πατρινό, Διευθυντή του Τμήματος Βιολογικών και Περιβαλλοντικών Ερευνών του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Την περίοδο που πέρασε, εγκαινιάστηκε επίσης ένας νέος θεσμός που έχει στόχο την εξοικείωση του κοινού με τις νέες τεχνολογίες.

Η Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και αναμένεται να "ταξιδέψει" και σε άλλες πόλεις, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα επιτεύγματα των Ελλήνων ερευνητών.

Στην Εβδομάδα συμμετείχε και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο περίπτερο του οποίου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και για τις δραστηριότητες και υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Στην επιτυχημένη αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων συμβάλλουν καθοριστικά οι εκδηλώσεις μεταφοράς τεχνολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας συνεχίζει την ενεργό υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και ερευνητικών ινστιτούτων για αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών.

Συμμετέχει έτσι σε μια σειρά εκδηλώσεων επιχειρηματικών συναντήσεων στο πλαίσιο των διεθνών εκθέσεων βιοτεχνολογίας και ιατρικής BIOTECHNICA και MEDICA, βιομηχανικού εξοπλισμού FETEC και οίνου και αφρωδών ποτών VITeff.

Ενημερωθείτε, ακόμη, από τους σχετικούς πίνακες για καινοτόμες τεχνολογίες από όλη την Ευρώπη, τις οποίες μπορείτε να αξιοποιήσετε εάν απευθυνθείτε στο Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας, καθώς και για τις τελευταίες ανοιχτές προκηρύξεις του 6ου Προγράμματος Πλαισίου για την έρευνα.

Καλή ανάγνωση