Δέκα χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας συμπληρώνει με αυτό το τεύχος το "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία", ένα από λίγα ελληνικά περιοδικά που είναι αφιερωμένα στον τομέα της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας.

Τον Ιανουάριο του 1996 το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ξεκίνησε μια πρωτοπόρα εκδοτική προσπάθεια για την παρουσίαση νέων τεχνολογιών, που είχαν αναπτύξει επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, επιδιώκοντας ταυτόχρονα δύο στόχους: καταρχήν, την ανάδειξη του ρόλου της έρευνας στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, και, δεύτερον, την κινητοποίηση του συνόλου της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας για την αξιοποίηση προγραμμάτων, την διαμόρφωση νέων συνεργασιών και την ανάπτυξη της καινοτομίας.

Σταδιακά, το περιεχόμενο εμπλουτίστηκε με ενδιαφέροντα νέα από τον  χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, εκδηλώσεις, συνεντεύξεις, μελέτες, ερευνητικά έργα και αποτελέσματα, κ.ά., σύμφωνα πάντα με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Καινοτομίας και την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Πρωταρχικό ρόλο στην εξέλιξη του περιοδικού, στα δέκα αυτά χρόνια της κυκλοφορίας του, είχατε και εσείς, οι αναγνώστες, που με τις εύστοχες παρατηρήσεις και προτάσεις σας  αναδιαμορφώσατε τόσο το περιεχόμενο, όσο και τη μορφή του περιοδικού.

Έτσι, πέρα από τους 5.000 αποδέκτες που λαμβάνουν το έντυπο περιοδικό, όλοι ερευνητές και επιχειρηματίες μπορούν πλέον να το ξεφυλλίζουν και ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου του ΕΚΤ.

Τα 52 τεύχη του «Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία» αποτυπώνουν τις σημαντικότερες στιγμές της ευρωπαϊκής και ελληνικής έρευνας και καινοτομίας την τελευταία δεκαετία, αλλά και τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες για το μέλλον.

Δική μας προσδοκία είναι να το περιοδικό να παραμείνει ένα χρήσιμο εργαλείο για τον Έλληνα ερευνητή, καθηγητή, φοιτητή και επιχειρηματία, ένα βήμα διαλόγου, ένας σύνδεσμος μεταξύ του ερευνητικού ιστού και των επιχειρήσεων για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση της καινοτομίας.

Οι καλύτερες ευχές, λοιπόν, για τα δέκατα γενέθλια του περιοδικού μας είναι οι νέες ιδέες και προτάσεις σας.

 

Ευάγγελος Μπούμπουκας
Διευθυντής Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης