Η καινοτομία αποτελεί έναν από τους σημαντικούς παράγοντες για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ισχυρός άξονας της πολιτικής για την ενίσχυσή της είναι οι Περιφερειακοί Πόλοι Καινοτομίας, καθώς, παρά τις διεθνείς συνεργασίες, η καινοτομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, σε μεγάλο βαθμό, σε τοπικό επίπεδο μέσω της συνεργασίας ομοειδών επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων.

Στους πέντε πρώτους Περιφερειακούς Πόλους Καινοτομίας (ΠΠΚ) της χώρας είναι αφιερωμένο το κύριο θέμα του ανανεωμένου τεύχους του περιοδικού μας. Οι Πόλοι, οι οποίοι καλύπτουν τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης, αναμένεται να ενισχύσουν την τεχνολογική δεξιότητα, την αριστεία και την ανταγωνιστικότητα της Περιφέρειας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στο τεύχος αυτό φιλοξενούμε επίσης συνέντευξη του καθηγητή Φώτη Καφάτου, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας. Ο καθ. Φ. Καφάτος μας μίλησε για το νέο Πρόγραμμα "Ιδέες" του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο, το οποίο θα δώσει στους καλύτερους επιστήμονες, αρχίζοντας από τους νέους, τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις ικανότητές τους για πρωτοποριακή έρευνα.

Τονίζει, δε, πως η Ελλάδα έχει καλά μυαλά, παράδοση στα γράμματα και μια επιστημονική κοινότητα, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας, που αποτελεί πρότυπο για τους νέους. Αυτό που απαιτείται είναι σταθερό εθνικό πρόγραμμα για την αξιοκρατική ενίσχυση της εθνικής επένδυσης στην έρευνα, ώστε η επιστημονική σταδιοδρομία να γίνει ελκυστική για τους νέους.

Ενόψει των πρώτων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, παρουσιάζονται οι δράσεις και οι υπηρεσίες του ΕΚΤ, ως Εθνικό Σημείο Επαφής.

Το ΕΚΤ θα υποστηρίξει την ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα στο Ειδικό Πρόγραμμα "Ιδέες" που αφορά την έρευνα αιχμής, το Ειδικό Πρόγραμμα "Συνεργασία" (θεματικές περιοχές: Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, Ενέργεια, Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες) και το Ειδικό Πρόγραμμα "Ικανότητες" (θεματικές περιοχές: Ερευνητικές Υποδομές, Περιφέρειες της Γνώσης, Ερευνητικό Δυναμικό, Συνεκτική ανάπτυξη των πολιτικών έρευνας). Σειρά ενημερωτικών ημερίδων στην Αθήνα και την περιφέρεια διοργανώνονται το Δεκέμβριο του 2006 και τον Ιανουάριο του 2007.

Ενημερωθείτε επίσης για τις εκδηλώσεις επιχειρηματικών συναντήσεων και μεταφοράς τεχνολογίας, στις οποίες συμμετέχει ή/και διοργανώνει το ΕΚΤ: το διεθνές Forum επιχειρηματικών συναντήσεων για την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες "IRC Future Match", στο πλαίσιο της CeBIT 2007, την εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης EnergyMed 2007, το πανευρωπαϊκό συνέδριο "European ICT Conference on Research and Technology Development".

Όπως πάντα, σας παρουσιάζουμε σε πίνακες καινοτόμες τεχνολογίες από όλη την Ευρώπη, καθώς και μια σειρά από συνέδρια και εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Καλή ανάγνωση