Η μετάβαση σε μια κοινωνία που θα βασίζεται στη γνώση αποτελεί πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Η τεχνολογία εξελίσσεται, ο τρόπος που οι πολίτες επικοινωνούν, ενημερώνονται, εργάζονται, ψυχαγωγούνται αλλάζει.

Η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας ζωής μέσω των τεχνολογιών πληροφορικής και του Διαδικτύου αποτελεί πλέον μονόδρομο για την ελληνική Κοινωνία της Πληροφορίας.

Τα αποτελέσματα μελετών και οι σχετικοί δείκτες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, οι πολιτικές και τα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ, αλλά και οι εθνικές δράσεις που έχουν αναληφθεί ή προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια - σε τομείς όπως οι ψηφιακές υποδομές και η ευρυζωνικότητα - παρουσιάζονται αναλυτικά στο κύριο θέμα αυτού του τεύχους.

Ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού Βασίλης Ασημακόπουλος μιλάει στο "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία" για τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα, τις πρωτοβουλίες και τις προοπτικές της χώρας μας στην πορεία προς την Ψηφιακή Σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Παράλληλα, παρουσιάζονται οι δράσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για την αξιοποίηση και διάθεση ελληνικού και διεθνούς ψηφιακού περιεχομένου επιστήμης και τεχνολογίας, με απώτερο στόχο την κάλυψη των αναγκών της ερευνητικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας.

H ανάδειξη και επιβράβευση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας το προηγούμενο διάστημα. Διαβάστε στο τεύχος αυτό για τις τεχνολογίες και ιδέες που επιβραβεύθηκαν, στο πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών διαγωνισμών.

Εφευρέσεις που αφορούν βιοδιασπώμενα πλαστικά, επαναστατικές τεχνολογίες αισθητήρων, μελέτες για τους μηχανισμούς που διέπουν τον κυτταρικό θάνατο, θεραπείες για αυτοάνοσες παθήσεις, τεχνολογίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων με προβλήματα όρασης, πρωτότυπες ιδέες για την προώθηση της καινοτομίας στο Διαδίκτυο είναι μερικές από τις καινοτομίες που βραβεύτηκαν.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο με δύο σημαντικές εκδηλώσεις.

Το ΕΚΤ συμμετείχε ενεργά και στις δύο. Στην 1η Διεθνή Έκθεση Εξοικονόμησης & Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας EnergyReS '07 στην Αθήνα, παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας, ενώ σε Διεθνές Forum στη Νάπολη της Ιταλίας πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επιχειρηματικές συναντήσεις για την προώθηση ελληνικών τεχνολογιών στον ευρωπαϊκό χώρο.

Η συμμετοχή των Ελλήνων ερευνητών σε ευρωπαϊκά δίκτυα στα οποία συμμετέχουν ερευνητικοί φορείς από όλη την Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Δύο τέτοια δίκτυα στους τομείς της Βιολογίας και της Φυσικής παρουσιάζονται στη συνέχεια.

Πρόκειται για το δίκτυο ONCODEATH που αποσκοπεί στην ανάπτυξη "έξυπνων-στοχευμένων" αντικαρκινικών φαρμάκων, με συντονιστή το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, και το δίκτυο HEPTOOLS για την έρευνα στη Θεωρητική Φυσική, στον τομέα της Φαινομενολογίας Στοιχειωδών Σωματιδίων, με συντονιστή το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος".

Ενημερωθείτε επίσης για τις ενημερωτικές ημερίδες για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο που διοργάνωσε το ΕΚΤ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Μυτιλήνη το δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος 2007.

Οι ημερίδες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τα τοπικά Πανεπιστήμια, και είχαν ως στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των ελληνικών ερευνητικών ομάδων στο Πρόγραμμα Πλαίσιο.

Όπως πάντα, σας παρουσιάζουμε σε πίνακες καινοτόμες τεχνολογίες από όλη την Ευρώπη, τις νέες προκηρύξεις του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο και των προγραμμάτων eContenplus και ICT PSP, καθώς και συνέδρια και εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καλή ανάγνωση