Ένα νέο δίκτυο που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, με βάση τη γνώση και την καινοτομία, ξεκίνησε να λειτουργεί το Φεβρουάριο. Πρόκειται για το Enterprise Europe Network-Hellas, ελληνικό κόμβο του μεγαλύτερου δικτύου για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην Ευρώπη, το οποίο συγκεντρώνει για πρώτη φορά όλους τους φορείς επιχειρηματικής υποστήριξης σε ένα ενιαίο κέντρο εξυπηρέτησης (one stop shop) των επιχειρήσεων. Συντονιστής του νέου δικτύου είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Στο Enterprise Europe Network-Hellas είναι αφιερωμένο το κύριο θέμα αυτού του τεύχους. Ενημερωθείτε για το πανευρωπαϊκό δίκτυο και τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με τα προηγούμενα Κέντρα Αναδιανομής Καινοτομίας και Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφόρησης, για τις υπηρεσίες του ελληνικού κόμβου, τους στόχους του με βάση τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων της χώρας, κ.λπ. Διαβάστε επίσης τη συνέντευξη της Maive Rute (Διευθύντρια στη Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της ΕΕ, αρμόδια για το Enterprise Europe Network) σχετικά με τις νέες δυνατότητες που δίνονται στις επιχειρήσεις να αναπτύξουν το δυναμικό τους, να αξιοποιήσουν την καινοτομική τους ικανότητα, να βελτιώσουν τα προϊόντα τους και να επεκταθούν σε νέες αγορές.

Το τεύχος φιλοξενεί επίσης ενδιαφέρουσες μελέτες για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Η έκθεση "European Innovation Scoreboard 2007" που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλύπτει πως η Ελλάδα "καλύπτει το χαμένο έδαφος" στην καινοτομία. Η "Έρευνα Προσδιορισμού της Επιχειρηματικής Φυσιογνωμίας και των Δεικτών Επιχειρηματικής Δραστηριότητας των ΜΜΕ" που παρουσίασε ο ΕΟΜΜΕΧ αναφέρει πως οι ελληνικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν θετικό δείκτη ανάπτυξης εργασιών και εκτίμηση για σταθερή ή ανοδική πορεία στο μέλλον, παρότι το επιχειρηματικό περιβάλλον κρίνεται μάλλον μη ευνοϊκό. Σύμφωνα με μελέτη του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας για το ψηφιακό προφίλ των ελληνικών επιχειρήσεων, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκονται οι επιχειρήσεις με περισσότερους από 10 εργαζομένους και πιο μακριά από τη σύγκλιση οι μικρότερες  επιχειρήσεις.

Δύο σημαντικά ερευνητικά έργα Ελλήνων επιστημόνων παρουσιάζονται στο περιοδικό: η συσκευή πλοήγησης για άτομα με προβλήματα όρασης SmartEyes (ΑΠΘ, Cosmote, Microsoft Ελλάς και Geomatics) και το online εκπαιδευτικό λογισμικό Χημείας "3DMolSym" (ΑΠΘ) που απέσπασε το βραβείο MERLOT Classics. Για τα δύο έργα μιλάνε αντίστοιχα ο επ. καθηγητής Λ. Χατζηλεοντιάδης και ο αν. καθηγητής Μιχαήλ Σιγάλας.

Σημαντικές επιτυχίες είχαν Έλληνες ερευνητές και στην πρώτη προκήρυξη του Ειδικού Προγράμματος "Ιδέες" του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο: τέσσερις ερευνητές θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕRC) με ποσό που υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ για τον καθένα, για τη συγκρότηση της ερευνητικής τους ομάδας τα επόμενα χρόνια στο ΙΤΕ, το ΑΠΘ και το ΙΤΥ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η 24χρονη ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Κατερίνα Αϋφαντή, η νεότερη σε ηλικία ερευνήτρια που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕRC.

Όπως πάντα, ενημερωθείτε για νέες καινοτόμες τεχνολογίες από όλη την Ευρώπη, τις ανοικτές προκηρύξεις του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο, καθώς και για συνέδρια και εκθέσεις που διοργανώνονται το προσεχές διάστημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  

Καλή ανάγνωση