Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο

Στον χώρο της Βιβλιοθήκης λειτουργεί το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, ένας χώρος 70 θέσεων συνολικά, με πρόσβαση σε ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο. 

Συνδεόμενοι μέσω του free Wi-Fi, παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο επιστήμης, τεχνολογίας και πολιτισμού που διαθέτει το ΕΚΤ στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, τόσο το συνδρομητικό όσο και το ανοικτό περιεχόμενο.

Δεδομένου ότι η Βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική, στο χώρο του αναγνωστηρίου μπορείτε να μελετήσετε επιστημονικά δημοσιεύματα από την έντυπη συλλογή ή να φέρετε δικό σας υλικό. Μπορείτε να κάνετε χρήση του φορητού σας υπολογιστή για τη μελέτη σας, ή να δουλέψετε συνεργατικά με την ομάδα σας. Ενισχύεται έτσι ο ρόλος της Βιβλιοθήκης ως τόπου συνάντησης, μελέτης και συνεργασίας για ερευνητές, επιστήμονες, φοιτητές και μαθητές. 

Υπάρχει η δυνατότητα παροχής laptops και tablets στους επισκέπτες για πλοήγηση και αναζήτηση περιεχομένου στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του ΕΚΤ.

Παράλληλα, το προσωπικό του ΕΚΤ είναι στη διάθεσή σας για να απαντήσει σε κάθε απορία σας αναφορικά με την αναζήτηση πηγών ή τη χρήση των υπηρεσιών του ΕΚΤ, καθώς και για να διεκπεραιώσει για λογαριασμό σας μία σειρά από μεσολαβητικές υπηρεσίες: Αναζήτηση Βιβλιογραφίας, Παραγγελία Citation Index & Βιβλιομετρικών Δεικτών και Παραγγελία Πλήρων Κειμένων.

Χρησιμοποιώντας τους σταθερούς υπολογιστές (σταθμούς εργασίας) του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου μπορείτε:

  • Να περιηγηθείτε στο σύνολο των συλλογών της Βιβλιοθήκης (16.500 περιοδικά, 26.570 βιβλία, 72 βάσεις δεδομένων, επιλεγμένες πηγές στο διαδίκτυο)
  • Να αποθηκεύσετε (download) τα αποτελέσματά σας σε δικό σας μέσο αποθήκευσης (cd, usb, κά)
  • Να στείλετε τα αποτελέσματα σας στο email σας

Διαδικασία:

Για να κάνετε χρήση των σταθερών υπολογιστών του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου:

  • Συμβουλευτείτε τον κανονισμό λειτουργίας  για τη χρήση της εγκατάστασης και των πηγών
  • Συμβουλευτείτε τις αναλυτικές οδηγίες για την χρήση της υποδομής
  • Συμπληρώστε την αίτηση πρόσβασης στο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, επιλέγοντας την πίστωση μονάδων με καθορισμένο κόστος στο λογαριασμό σας
  • Καταθέστε την αίτηση στο γραφείο υποστήριξης χρηστών της Βιβλιοθήκης εξοφλώντας το κόστος που έχετε επιλέξει να πιστωθείτε
  • Το προσωπικό δημιουργεί τον ηλεκτρονικό λογαριασμό σας πιστώνοντας το λογαριασμό με το ποσό που έχετε επιλέξει
  • Εισέρχεστε με τους κωδικούς που σας έχουν δοθεί στο αναγνωστήριο. Η χρέωση γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον πίνακα κόστους της υπηρεσίας.

Ακόμη, έχετε στη διάθεση σας 2 φωτοτυπικά μηχανήματα και ένα σαρωτή (scanner), που λειτουργούν με ειδικές μαγνητικές κάρτες, με προπληρωμένο αριθμό σελίδων, τις οποίες μπορείτε να προμηθευθείτε  από το Γραφείο Υποστήριξης Χρηστών. Επιτρέπονται φωτοτυπίες από το σύνολο του υλικού της Βιβλιοθήκης, στο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Χρειάζεστε βοήθεια; Απευθυνθείτε στο εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΤ για υποστήριξη σε οποιαδήποτε ερώτηση σας.

Το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο λειτουργεί κατά τις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.