Σχετικά

H Βιβλιοθήκη Κ.Θ.Δημαράς του ΕKT είναι μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες επιστημονικών και τεχνολογικών περιοδικών στην Eλλάδα.

Το κτίριο της Βιβλιοθήκης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) εκτείνεται σε τρία επίπεδα, (ισόγειο, ημιώροφο και υπόγειο) καταλαμβάνοντας χώρο συνολικής έκτασης 1.400 τ.μ. Είναι ανοικτή στο κοινό και εξυπηρετεί επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.

Στον ισόγειο χώρο της Βιβλιοθήκης λειτουργεί κλασικό αναγνωστήριο, καθώς και  Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, με 19 θέσεις εργασίας για την εξυπηρέτηση των χρηστών που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το υλικό της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του ΕΚΤ. Παρέχοντας δωρεάν ασύρματη ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο (free WiFi) και προηγμένες υπηρεσίες πρόσβασης σε ψηφιακό περιεχόμενο επιστήμης, τεχνολογίας και πολιτισμού, ενισχύεται ο ρόλος της Βιβλιοθήκης ως τόπου συνάντησης και εργασίας για ερευνητές, επιστήμονες, φοιτητές και μαθητές.

H Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει έντυπη και ηλεκτρονική συλλογή περιοδικών και βιβλίων, βάσεις δεδομένων και πηγές ανοικτής πρόσβασης που καλύπτουν όλα τα γνωστικά πεδία. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει: 2.000 τίτλους περιοδικών σε έντυπη μορφή, πάνω από 14.000 τίτλους σε ηλεκτρονική μορφή, 26.570 ηλεκτρονικά βιβλία, 50 διεθνείς βάσεις δεδομένων, ψηφιακά αποθετήρια ανοικτής πρόσβασης και το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών. Μέσω, ακόμη, της υπηρεσίας διαδανεισμού και παραγγελίας πλήρων κειμένων, και σε συνεργασία με ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασιών με βιβλιοθήκες και μεγάλους παρόχους περιεχομένου από το εξωτερικό, η βιβλιοθήκη εξυπηρετεί αιτήματα που αφορούν άρθρα επιστημονικών περιοδικών, πρακτικά συνεδρίων, τεχνικές εκθέσεις, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, κ.ά.

Επίσης  είναι βιβλιοθήκη αναφοράς για τις 147  Βιβλιοθήκες του Εθνικού Δικτύου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών (ΕΔΕΤΒ) που έχει αναπτύξει και συντονίζει το ΕΚΤ, μέσω του οποίου, και μέσω διαδικτυακών παραγγελιών, καθίσταται προσιτό και αξιοποιήσιμο το υλικό κάθε βιβλιοθήκης του δικτύου από κάθε ενδιαφερόμενο χρήστη ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης και εργασίας του.

Στις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει το ΕΚΤ στην ερευνητική, επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας συγκαταλέγονται ακόμη, η Υπηρεσία Αναζήτησης Διεθνούς Βιβλιογραφίας και η Αναζήτηση Citation Index και βιβλιομετρικών δεικτών όπως ο H-Index.

Σημειώνεται ότι ο χώρος της Bιβλιοθήκης ονομάσθηκε, σε ειδική τελετή στις 17 Φεβρουαρίου 1993, Bιβλιοθήκη "K.Θ. Δημαρά", στη μνήμη του εμπνευστή της και ενός από τους ιδρυτές του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών.