Διακεκριμένοι Έλληνες ερευνητές βραβεύονται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Σε πέντε διακεκριμένους Έλληνες ερευνητές απονεμήθηκαν τα Επιστημονικά Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη 2003. Η απονομή πραγματοποιήθηκε για έβδομη φορά, την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2003, στη μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωσταντίνος Στεφανόπουλος, ενώ τα Βραβεία απένειμε o Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Σημειώνεται ότι σκοπός των Επιστημονικών Βραβείων Μποδοσάκη είναι η ενίσχυση του δημιουργικού έργου νέων Ελλήνων Επιστημόνων, μέχρι 40 ετών, οι οποίοι χάρη στην εξαιρετική επίδοση στον τομέα τους, συμβάλλουν στην προαγωγή της επιστήμης και στην προβολή του ελληνικού πνεύματος στην Ελλάδα και στο διεθνή χώρο.

Αναλυτικά, τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για το 2003, ύψους 20.500 ευρώ το καθένα, απονεμήθηκαν στους εξής επιστήμονες:

α) Θεοφάνης Ν. Κιτσόπουλος
Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Χημείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, για τον τομέα των Θετικών Επιστημών

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Θ. Κιτσόπουλου εστιάζονται στη μελέτη της Χημικής Δυναμικής, δηλαδή στον προσδιορισμό και την κατανόηση των νόμων της Φυσικής που διέπουν τις χημικές αντιδράσεις. Η πρωτοποριακή πειραματική μεθοδολογία που αναπτύχθηκε στο εργαστήριό του βασίζεται στην απεικόνιση φορτισμένων σωματιδίων που παράγονται με επιλεγμένο πολυφωτονικό ιονισμό των προϊόντων των χημικών διαδικασιών. Mε πρόσφατη καινοτομία στη μέθοδο της απεικόνισης ιόντων , που την ονόμασαν slice imaging, ο Θ. Κιτσόπουλος και οι συνεργάτες του μπόρεσαν να μετρήσουν με κβαντική ακρίβεια τις δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ των ατόμων και των μορίων όταν αυτά αντιδρούν. Οι μέχρι σήμερα αντιδράσεις που είχαν μελετηθεί διεθνώς με αντίστοιχη κβαντική επιλεκτικότητα ήταν μόνο δύο, και περιορίζονταν σε αντιδράσεις μεταξύ ενός ατόμου και ενός διατομικού μορίου. Η νέα μέθοδος επιτρέπει τη μελέτη πληθώρας πολυατομικών αντιδράσεων (δηλαδή πέραν των τριών ατόμων) με τη μέγιστη λεπτομέρεια. Τα πειράματα δίνουν τη δυνατότητα αποκρυπτογράφησης της δυναμικής χημικών διαδικασιών και οδηγούν στην καλύτερη κατανόηση του εκάστοτε μηχανισμού αλλά και, μελλοντικώς, στον απόλυτο έλεγχο χημικών αντιδράσεων.

http://www.iesl.forth.gr/lasergrp/tnk/Kitsopoulos.htm

β) Βάσω Κ. Αποστολοπούλου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Victoria της Αυστραλίας, για τον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών

Η Β. Αποστολοπούλου έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για τα επιτεύγματά της στην ανάπτυξη ενός εμβολίου καρκίνου, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο κλινικών δοκιμών από το 1994. Αυτή την περίοδο, φαρμακευτική εταιρεία από την Αυστραλία αναπτύσσει το εμβόλιο, με στόχο την τελική του εξέλιξη και διάθεση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η νέα μέθοδος που χρησιμοποιείται στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά του καρκίνου (του μαστού, του προστάτη, των πνευμόνων, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και των νεφρών) δοκιμάζεται και στις περιπτώσεις λοιμωδών νοσημάτων, του HIV, της φυματίωσης, της ελονοσίας, της γρίπης και, πιο πρόσφατα, στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του άνθρακα και της άτυπης πνευμονίας (SARS). Από το 1999 η Β. Αποστολοπούλου συνεργάζεται με το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών (εργαστήριο καθ. Ι. Ματσούκα), με στόχο την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

http://www.ari.unimelb.edu.au/labivl.htm

γ) Γεώργιος Κ. Μόσιαλος
Ερευνητής Β'' Ινστιτούτου Ανοσολογίας, Ερευνητικό Κέντρο 'Αλέξανδρος Φλέμινγκ', για τον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών

Το επιστημονικό έργο του Γ. Μόσιαλου εντοπίζεται κυρίως στην ανάλυση των μοριακών μηχανισμών καρκινογένεσης και στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στη μελέτη ογκογόνων ιών. Πρωτοποριακές μελέτες που πραγματοποίησε στο Πανεπιστήμιο Harvard κατέδειξαν το μηχανισμό δράσης της πιο σημαντικής ογκογόνου πρωτεϊνης του ιού Epstein-Barr ο οποίος ευθύνεται για την ανάπτυξη πολλών ανθρώπινων νεοπλασιών. Πρόσφατη εργασία της ερευνητικής ομάδας του Γ. Μόσιαλου στο ερευνητικό κέντρο 'Αλ. Φλέμινγκ' οδήγησε επίσης στην εξακρίβωση του μηχανισμού ανάπτυξης όγκων του δέρματος που ονομάζονται κυλινδρώματα. Επίσης, ερευνητικές μελέτες συνέβαλαν στην ανακάλυψη μεθόδου για την ταυτοποίηση σημαντικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη μιας ειδικής κατηγορίας αναστολέων της μόλυνσης λεμφοκυττάρων από τον ιό του AIDS.

http://www.fleming.gr/Instimm.htm  http://www.hhmi.org/grants/awards/indiv/scholars/mosi.html

δ) Κωνσταντίνα Σπ. Νικήτα
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για τον τομέα των Εφαρμοσμένων Θετικών Επιστημών

Η ερευνητική δραστηριότητα της Κ. Νικήτα εστιάζεται στην αξιοποίηση των πιο πρόσφατων εξελίξεων στην πληροφορική για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο χώρο της ιατρικής και της βιολογίας. Το εκτεταμένο ερευνητικό της έργο καλύπτει τις περιοχές της προσομοίωσης βιολογικών και φυσιολογικών συστημάτων, της υποστήριξης κλινικών αποφάσεων με μεθόδους υπολoγιστικής νοημοσύνης, των πληροφοριακών συστημάτων και των εφαρμογών της τηλεματικής στην υγεία, της ιατρικής απεικόνισης, των ιατρικών εφαρμογών και της ασφάλειας των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, καθώς και της ανάπτυξης νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων.

http://www.ece.ntua.gr/personal.html?id=62

ε) Πηνελόπη Δ. Κουγιανού - Goldberg
Καθηγήτρια Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, για τον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών

Η Π. Κουγιανού - Goldberg ειδικεύεται στους τομείς του Διεθνούς Εμπορίου και της Βιομηχανικής Οργάνωσης και γενικότερα των Εφαρμοσμένων Μικροοικονομικών και της Οικονομετρίας, στους οποίους και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα σχετικά επιστημονικά άρθρα. Η ερευνητική της δραστηριότητα περιλαμβάνει τη μελέτη της σχέσης μεταξύ διεθνούς εμπορίου και διανομής εισοδήματος, την ανάλυση των επιπτώσεων της φιλελευθεροποίησης του εμπορίου, τη μελέτη των επιπτώσεων της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης στις τιμές των προϊόντων σε ευρωπαϊκές χώρες, και την ανάλυση των επιπτώσεων της σημερινής εμπορικής πολιτικής για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Στόχος της ερευνητικής της δραστηριότητας είναι ο προσδιορισμός και η εκτίμηση οικονομετρικών μοντέλων που μπορούν να συμβάλουν θετικά στη λήψη αποφάσεων σε επίκαιρα θέματα οικονομικής πολιτικής.

http://www.econ.yale.edu/faculty1/goldberg.htm

Μάθετε Περισσότερα