Τιμητική διάκριση για τον Έλληνα ερευνητή του CERN Κωνσταντίνο Νικολόπουλο

Χρηματοδότηση ύψους 100.000 δολαρίων στον Έλληνα ερευνητή για την έρευνα του για το μποζόνιο Higgs, που συμβάλλει στη διερεύνηση νέων προοπτικών στον τομέα της Θεμελιώδους Φυσικής.

Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, ερευνητής στο CERN και καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, τιμήθηκε για το έργο και την προσφορά του με ένα από τα τρία βραβεία «Blavatnik Awards 2019 in the UK» στον τομέα των Φυσικών Επιστημών και Μηχανικής. Τα βραβεία αυτά αποτελούν τη μεγαλύτερη αναγνώριση για τους νέους επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο και απονέμονται σε τρεις κατηγορίες: Επιστήμες Ζωής, Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική, Χημεία.

Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των βραβείων, ήταν ο συντονιστής μιας υπο-ομάδας 100 φυσικών στο πρόγραμμα ATLAS, μιας μεγάλης επιστημονικής σύμπραξης στο CERN, το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στη Φυσική στον αιώνα μας. Η εργασία του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου, μερικούς μήνες μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του, βελτίωσε σημαντικά την κατανόησή μας για το μποζόνιο Higgs και συνέβαλε στην περαιτέρω διερεύνηση νέων προοπτικών στον τομέα της Θεμελιώδους Φυσικής (Fundamental Physics), πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο (Standard Model).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, ο οποίος είναι καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στη Μεγάλη Βρετανία, είχε διακριθεί το 2016 λαμβάνοντας χρηματοδότηση ύψους 1.5 εκατ. ευρώ από το European Research Council (ERC), με στόχο να υποστηρίξει περαιτέρω την έρευνά του γύρω από το μποζόνιο Higgs. To ERC, που συστάθηκε το 2007 από την ΕΕ, είναι ο πρώτος πανευρωπαϊκός φορέας χρηματοδότησης για την έρευνα αιχμής. Σκοπός του είναι να τονώσει την επιστημονική αριστεία στην Ευρώπη ενθαρρύνοντας τον ανταγωνισμό για χρηματοδότηση μεταξύ των καλύτερων δημιουργικών ερευνητών οποιασδήποτε εθνικότητας και ηλικίας. Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης αποτελεί το Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα του ERC στον Ορίζοντα 2020

Τα βραβεία «Blavatnik Awards 2019 in the UK» απονέμονται από την Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης και το Ίδρυμα «Blavatnik Family» σε επιστήμονες κάτω των 42 ετών και συνοδεύεται με το χρηματικό έπαθλο των 100.000 δολαρίων. Την ίδια διάκριση με τον Κ. Νικολόπουλο έλαβαν για την προσφορά της στις «Επιστήμες Ζωής» η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Cambridge, Ewa Paluch, και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Oxford, Philipp Kukura, για την προσφορά του στον τομέα της «Χημείας».

Σχετικά με τα Blavatnik Awards in the UK

Τα βραβεία «Blavatnik Awards in the UK» Θεσμοθετήθηκαν το 2017 με στόχο να συμβάλλουν στην αναγνώριση και υποστήριξη διακεκριμένων νέων επιστημόνων και μηχανικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε χρόνο ένας υποψήφιος ανά κατηγορία λαμβάνει το Βραβείο Blavatnik στο Ηνωμένο Βασίλειο και το χρηματικό ποσό των 100.000 δολαρίων και δύο φιναλίστ ανά κατηγορία το ποσό των 30.000 δολαρίων. Οι βραβευθέντες και φιναλίστ των Βραβείων Blavatnik στο Ηνωμένο Βασίλειο επιλέγονται από κριτική επιτροπή διακεκριμένων ερευνητών στους αντίστοιχους κλάδους. Μάθετε περισσότερα: http://blavatnikawards.org/

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Blavatnik Αwards