Απονεμήθηκαν τα βραβεία Greek Exports Awards 2024 στις κορυφαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις

Για 12η συνεχή χρονιά απονεμήθηκαν τα Greek Exports Forum & Awards 2024 στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που στηρίζουν την ελληνική οικονομία. Ο Διευθυντής του ΕΚΤ, Δρ Κυριάκος Τολιάς, συμμετείχε στην Κριτική Επιτροπή και απένειμε βραβεία σε 5 εταιρείες.

Τον «δρόμο» για την επιτυχημένη ανάπτυξη του εξαγωγικού μοντέλου της χώρας, έδειξαν οι ομιλητές και οι βραβευθέντες στα Greek Exports Forum & Awards 2024, που πραγματοποιήθηκαν με πολύ μεγάλη συμμετοχή, την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024. Το Greek Exports Forum πραγματοποιήθηκε το πρωί ψηφιακά, μέσω του LiveOn Expo Complex, ενώ το Greek Exports Awards, το βράδυ της ίδιας μέρας, υβριδικά, με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso.

Το συνέδριο-θεσμός για τον εξαγωγικό τομέα διοργάνωσαν για 12η συνεχή χρονιά, η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με την ethos EVENTS, το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

Η διοργάνωση Greek Exports Forum & Awards διαχρονικά δίνει την ευκαιρία σε όλους τους εν δυνάμει εξαγωγείς να ακούσουν τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους, θεσμικούς και λοιπούς παράγοντες της αγοράς, να συζητούν για τα τελευταία οικονομικά δεδομένα, καθώς και για τα τελευταία αναπτυξιακά προγράμματα. Επιπλέον, επιτυχημένοι εξαγωγείς παρουσιάζουν τα success stories των εταιρειών τους και μοιράζονται με το κοινό τις δικές τους πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις.

Tα φετινά Greek Exports Awards περιελάμβανε 4 επιμέρους θεματικές ενότητες, στις οποίες απονεμήθηκαν συνολικά 49 κατηγορίες βραβείων και 2 τιμητικές βραβεύσεις. Οι θεματικές ενότητες των Βραβείων ήταν: Special Exports Awards, Top Export Companies, Top Export Products & Services, Top Export Assistance Companies.

Tο κορυφαίο βραβείο της φετινής διοργάνωσης, Top Greek Export Company 2024, Gold, απονεμήθηκε στην Παπαστράτος PMI. Στην ίδια κατηγορία, βραβείο Silver έλαβε η Distillery – Winery of Thrace S.A. και επίσης Silver βραβείο η Olympia Electronics A.E. Στην κατηγορία Τοp Innovation in Exports, Silver βραβείο έλαβε η εταιρεία Κεχαγιάς Β. & Λ. Ο.Ε.

Επίσης, δόθηκαν τρεις τιμητικές διακρίσεις, Honorary Export Distinction, στους κ.κ. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρο Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Δρ. Jorge Sanchez, Πρόεδρο Δ.Σ. si-Cluster & CFSO Corallia-Ε.Κ. Αθηνά και Δρ. Αθανάσιο Πότση, Πρόεδρο Δ.Σ. Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ).

Ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχόμενου (ΕΚΤ), Δρ Κυριάκος Τολιάς, συμμετείχε ως μέλος στην Κριτική Επιτροπή Βράβευσης των Greek Exports Awards 2024, και στην εκδήλωση απένειμε βραβεία σε 5 εταιρείες:

Κατηγορία Top Export Company in Sustainability

Κατηγορία Top Export Company in R&D

Κατηγορία Top Export Company in Customer Satisfaction

Οι εταιρείες που βραβεύθηκαν σε όλες τις κατηγορίες παρουσιάζονται εδώ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του: "Η έννοια της αριστείας έχει βαθιές ρίζες στον ελληνικό πολιτισμό. Η σημερινή εκδήλωση συνιστά επιβράβευση των εξαγωγικών εταιρειών και ταυτόχρονα ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού τους, ενώ τις καθιστά ως παράδειγμα για κάθε επιχείρηση με εξαγωγικό όραμα".

Κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής των Greek Exports Awards, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, τόνισε: "Το ελληνικό εξαγωγικό θαύμα έχει γίνει με τις δικές σας δυνάμεις και σε αντίξοο επιχειρηματικό και κρατικό περιβάλλον. Γνωρίζω τα εμπόδια και για εμάς αποτελεί πρόκληση να δουλεύουμε για να πετύχουμε τον στόχο. Η Ελλάδα πραγματικά αλλάζει. Οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι κομβικές ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα. Η Ευρώπη πρέπει να τρέξει ταχύτερα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ειδικά των οικονομιών του Νότου. Διερχόμαστε μία περίοδο προκλήσεων. Πρέπει να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους και να καινοτομούν".

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, στον χαιρετισμό της ανέφερε: “Οι εξαγωγές αποτελούν κρίσιμο πυρήνα της οικονομίας και στοίχημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι ένας δυνατός παίκτης, παρ’ όλ’ αυτά η κυβέρνηση έχει αναλάβει δράση για να ενισχύει την βιομηχανία. Η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια έχουμε στρατηγική για την βιομηχανία με στόχο να αυξήσουμε τις εξαγωγικές θέσεις εργασίας, το ΑΕΠ. Ο ρυθμός ανάπτυξης που παρουσίασε η ελληνική οικονομία το 2023 ανήλθε στο 2%. Εν πολλοίς οφείλεται στις εξαγωγές που αποτελούν μοχλό της οικονομικής δραστηριότητας».

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είπε: «Mετά την οικονομική κρίση, η ελληνική οικονομία βρέθηκε μπροστά σε προκλήσεις. Πριν τη κρίση, η εξωστρέφεια ήταν περιορισμένη, στο 10% το πολύ. Η εικόνα άλλαξε στην περίοδο που ακολούθησε. Το 2020 άγγιξε το επίπεδο του 18% του ΑΕΠ. Έγιναν ρυθμίσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας. Βασικός πυλώνας της προσπάθειας είναι ο αγροτοδιατροφικός τομέας».

Μάθετε περισσότερα για τα όσα παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στην εκδήλωση Greek Exports Forum & Awards 2024, στο απολογιστικό άρθρο της εκδήλωσης.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ethosEvents, banks.com.gr