Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica για την Τεχνητή Νοημοσύνη ξεκινάει τη λειτουργία του

Το ΕΚΤ συμμετέχει στην κοινοπραξία του Smart Attica, έργο το οποίο έχει σκοπό να υποστηρίξει Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου τομέα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό

Τη λειτουργία του ξεκινάει ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα, έργο στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και συντονίζει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Στόχος του κόμβου είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Αττικής σε πρώτη φάση, και της υπόλοιπης Ελλάδας στη συνέχεια, δίνοντας έμφαση στους τομείς της Ενέργειας και το Περιβάλλοντος, της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και της Κινητικότητας, του Πολιτισμού και του Τουρισμού.

Ο κόμβος Smart Attica, σε σύμπνοια με το πανευρωπαϊκό δίκτυο των European Digital Innovation Hubs, έχει σκοπό να υποστηρίξει Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου τομέα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, παρέχοντας υπηρεσίες, οι οποίες βασίζονται στην τεχνογνωσία του κόμβου στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα, τις εφαρμογές Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων, την τεχνολογία 5G και την Κυβερνοασφάλεια.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του Smart Attica πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023, στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και παρέστησαν ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης και ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας Δήμου Αθηναίων κ. Νικόλαος Βαφειάδης, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για την χώρα η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, της πολιτείας και της κοινωνίας, με άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν στελέχη του ΕΚΤ, και συγκεκριμένα ο Δρ Νίκος Καραμπέκιος, επικεφαλής της Μονάδας Καινοτομίας και Δικτύωσης ΕΚΤ, ο Άγγελος Αγγελίδης, Συντονιστής Enterprise Europe Network-Hellas και Εθνικό Σημείο Επαφής για το Cluster 4 στον Ορίζοντα Ευρώπη, ΕΚΤ και ο Γιώργος Μέγας, κύριο Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη και Συντονιστής EIT Health, ΕΚΤ.

Το έργο Smart Attica  EDIH (European Digital Innovation Hub for Artificial Intelligence in Greece) στοχεύει να υποστηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να διαδώσει τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), της Υπολογιστικής Υψηλών Επιδόσεων (HPC) και της Kυβερνοασφάλειας (Cybersecurity), τόσο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και στη δημόσια διοίκηση.

Ο κόμβος Smart Attica εστιάζει σε τρεις κρίσιμους επιχειρηματικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, στην Περιφέρεια Αττικής και σε όλη την επικράτεια: Ενέργεια και Περιβάλλον, Εφοδιαστική Αλυσίδα και Κινητικότητα, Πολιτισμός και Τουρισμός

Στοχεύει δε στην ενίσχυση της ψηφιακής τους ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα, και θα προσφέρει τέσσερις τύπους υπηρεσιών καινοτομίας στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • δοκιμή πριν από την επένδυση (test before invest),
  • οικοσύστημα καινοτομίας και ευκαιρίες δικτύωσης (innovation ecosystem and networking opportunities),
  • δεξιότητες και εκπαίδευση (skills and training),
  • υποστήριξη για την εύρεση επενδυτικού κεφαλαίου (support to find investment).

O Κόμβος πρόκειται να συνεργαστεί με μεγάλες επιχειρήσεις και φορείς της χώρας καθώς και με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς κόμβους ψηφιακής καινοτομίας. Στην εναρκτήρια εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, οι Associate partners του κόμβου, δηλαδή εκπρόσωποι επιχειρήσεων και φορέων, με τους οποίους το έργο έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας, οι οποίοι μέχρι στιγμής, είναι οι (με αλφαβητική σειρά): AI Catalyst, Αναβάθμιση, Αρχειοθήκη, cognitiv+, 8bells, EYZHN, FEAC Engineering, Future Intelligence, Fuelics, Hewlett Packard Enterprise, Linked Business, m-hospitality, Motor Oil, Νομική Βιβλιοθήκη, PlanBe, SciFY, ΣΕΚΕΕ, Vodafone. Με αυτόν τον τρόπο, υπήρξε η δυνατότητα γνωριμίας και δικτύωσης μεταξύ των εταίρων του κόμβου και των συνεργαζόμενων φορέων και τέθηκαν οι βάσεις για την έναρξη της συνεργασίας τους.

Η κοινοπραξία του κόμβου Smart Attica αποτελείται από 17 εταίρους στην Ελλάδα και συντονίζεται από το Digital Innovation Hub (ahedd) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Η τεχνογνωσία και οι ρόλοι των εταίρων, που προέρχονται από τον ερευνητικό, ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και τραπεζικό/ χρηματοοικονομικό τομέα, εγγυώνται την ενδυνάμωση των οργανισμών, προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, οι εταίροι του Smart Attica EDIH είναι: το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, το Found.ation, το Ερευνητικό κέντρο "Αθηνά", το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, το Υπερταμείο, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, η  Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής και το Uni.Fund Venture Capital Management Company.

Το EKT αξιοποιώντας την εμπειρία και τη θέση που διαθέτει στο εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και τις συνέργειες που δημιουργούνται με έργα και δράσεις που ήδη υλοποίει και αφορούν την υποστήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητα, τις ψηφιακές τεχνολογίες και την ενδυνάμωση δεξιοτήτων, στο πλαίσιο του έργου θα προσφέρει υπηρεσίες σε όλες τις προβλεπόμενες κατηγορίες.

Ο κόμβος Smart Attica έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με 135 ακόμη κόμβους, συμμετέχει στο δίκτυο καινοτομίας των European Digital Innovation Hubs (EDIHs) και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, δήλωσε τα εξής: «H Ενέργεια και το Περιβάλλον, η Εφοδιαστική αλυσίδα, ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός αποτελούν τομείς με ιδιαίτερη βαρύτητα για την οικονομία και την κοινωνία μας. Με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica αξιοποιούμε τη γνώση, τη δικτύωση και τη δυναμική κορυφαίων φορέων από την ερευνητική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα σε τομείς αιχμής. Είμαι βέβαιος πως το Smart Attica θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα, καθιστώντας την Ελλάδα οδηγό των εξελίξεων».

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ένας ακόμα κόμβος ψηφιακής καινοτομίας ξεκινάει τη λειτουργία του σήμερα. Το Smart Attica με συντονιστή τον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» θα αποτελέσει σημαντική προσθήκη στο οικοσύστημα της ψηφιακής καινοτομίας και ψηφιακής τεχνικής νοημοσύνης που θέλουμε να δημιουργήσουμε στη χώρα. Ως Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που συντονίζουμε τους εφτά Ευρωπαϊκούς Κόμβους της ψηφιακής καινοτομίας στην Ελλάδα, ευχόμαστε καλή επιτυχία».

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και συντονιστής του Smart Attica EDIH, Ευάγγελος Καρκαλέτσης, δήλωσε: «Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργήσει και να υποστηρίξει, μέσω ενός μακροχρόνιου προγράμματος χρηματοδότησης, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας στα πλαίσια του προγράμματος Digital Europe, είναι καταλυτική για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών αιχμής. Ήδη από το 2019 ιδρύσαμε στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» τον κόμβο ψηφιακής καινοτομίας ahedd. Η μεγάλη επιτυχία του ahedd αποτέλεσε και το κίνητρο για το συντονισμό της πρότασης δημιουργίας του ευρωπαϊκού κόμβου Smart Attica. Η επιτυχής αξιολόγηση της πρότασης αυτής τόσο στο εθνικό όσο και στο ευρωπαϊκό σκέλος οδήγησε στο έργο Smart Attica EDIH που συντονίζεται από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023. Στο Smart Attica συμμετέχει το μεγαλύτερο τμήμα της ερευνητικής και ακαδημαϊκής αριστείας της Αττικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μεγάλων Δεδομένων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΠΙΣΕΥ, Ε.Κ. «Αθηνά»). Τον ισχυρό αυτό πυρήνα υποστηρίζουν φορείς από το χώρο της καινοτομίας (ΕΚΤ, Αρχιμήδης-ΕΚΠΑ, Foundation), των υπολογιστικών υποδομών (ΕΔΥΤΕ) και του πολιτισμού (Ίδρυμα Ωνάση)».

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027», υποστήριξε την ανάπτυξη ενός Δικτύου Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (European Digital Innovation Hubs – EDIHs) με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της Υπολογιστικής Υψηλών Επιδόσεων (HPC), της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), της Κυβερνοασφάλειας (Cybersecurity), της ανάπτυξης προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills) και του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης και της διαλειτουργικότητας.

Oι Ευρωπαϊκοί Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας είναι κοινοπραξίες οργανισμών με συμπληρωματικές εξειδικεύσεις που έχουν ως σκοπό να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, αλλά και το δημόσιο τομέα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Παρέχοντας πρόσβαση σε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και πειραματισμό, καθώς και τη δυνατότητα «δοκιμών πριν από την επένδυση» (test before invest), θα υποστηρίξουν τις εταιρείες ώστε να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές/παραγωγικές διαδικασίες, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες. Επιπλέον θα παρέχουν υπηρεσίες καινοτομίας, όπως συμβουλές χρηματοδότησης, κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτούνται για έναν επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η Ελλάδα θα συμμετέχει στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας με συνολικά επτά κόμβους, τέσσερις εκ των οποίων θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027», με ποσό που αγγίζει συνολικά τα 9,3 εκατομμύρια ευρώ για τρία έτη, ενώ τρεις ακόμη Κόμβοι θα συμμετέχουν στο Δίκτυο χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, καθώς πήραν τη σφραγίδα αριστείας (seal of excellence) της ΕΕ. Οι Ελληνικοί Κόμβοι του Δικτύου θα δραστηριοποιηθούν σε τεχνολογικούς τομείς όπως: Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, 5G, big data analysis, blockchain κ.α. σε συνδυασμό με τομείς πολιτικής όπως υγεία, αγροτική ανάπτυξη, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ.ά.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ΕΚΤ