
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού στο Δημόσιο και τις επιχειρήσεις» συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ) και η Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, στις 20 Ιουνίου 2025. Στην εκδήλωση συμμετείχε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).
Όπως αναδείχθηκε στην ημερίδα, η ταχεία διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης και της ιδιωτικής οικονομίας αποτελεί όχι μόνο τεχνολογική καινοτομία, αλλά και αναπτυξιακή πρόκληση εθνικής κλίμακας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληροφορικής, οι οποίες διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση και μοναδική τεχνογνωσία, μπορούν να υπηρετήσουν αυτήν την πρόκληση και να προωθήσουν ταχύτερα την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
Στην ημερίδα συμμετείχαν με παρεμβάσεις κυβερνητικά στελέχη, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων, ανάμεσά τους και ο Διευθυντής του ΕΚΤ, Δρ Κυριάκος Τολιάς, καταδεικνύοντας την ανάγκη για ενίσχυση των συνεργειών, την αξιοποίηση των διαθέσιμων υποδομών και την ενδυνάμωση της παραγωγής καινοτομίας, ώστε ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας να καταστούν ψηφιακά ώριμοι, λειτουργικά αποτελεσματικοί και τεχνολογικά ανταγωνιστικοί.
Κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος υπενθύμισε τα επιτεύγματα της αξιοποίησης των τεχνολογιών της τεχνητής νοημοσύνης εκ μέρους της δημόσιας διοίκησης.
Όπως είπε, ο Ψηφιακός Βοηθός της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) έχει προσφέρει κατά τους τελευταίους 18 μήνες περισσότερες από 2,5 εκατ. απαντήσεις για τη χρήση των περίπου 2.200 ψηφιακών υπηρεσιών του κράτους. Παράλληλα, οι εφαρμογές για τον νομικό έλεγχο συμβολαίων στο Κτηματολόγιο και για την παροχή πληροφοριών στον Τουρισμό (mAiGreece) παρέχουν καθημερινά σημαντική διευκόλυνση σε ειδικούς και ταξιδιώτες αντίστοιχα.
Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που κατέθεσαν πρόταση για την ανάπτυξη εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης (AI Factory) με την ονομασία «Pharos», έργο στο οποίο συμμετέχει και το ΕΚΤ, η οποία έγινε δεκτή με επιτυχία. Η οριστική άδεια εκδόθηκε πρόσφατα και έτσι πλέον αρχίζουν με γοργό ρυθμό οι εργασίες για την κατασκευή υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, εξήγγειλε την υποβολή νέας πρότασης για την εγκατάσταση ενός ακόμη εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο θα ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική στην ευρύτερη περιοχή.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα αποκτά βαρύνουσα θέση στον τομέα της ανάπτυξης κέντρων δεδομένων», καθώς θεωρείται «το πιο ασφαλές σημείο της Ευρώπης προς Ανατολάς», λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ), Θεόφιλος Μυλωνάς, σημείωσε ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες, αλλά ταυτοχρόνως απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και, κατά συνέπεια, επιστήμονες υψηλής κατάρτισης. «Η αξιοποίηση της ΑΙ προϋποθέτει», όπως είπε, «τη στρατηγική ενίσχυση τεσσάρων βασικών παραμέτρων, δηλαδή του ανθρώπινου κεφαλαίου και της σύγχρονης γνώσης, των αναγκαίων υποδομών, της πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης, όπως αυτής του ΤΜΕΔΕ Microfinance, και της παρουσίας σε εθνικές και διεθνείς αγορές».
Ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νικόλαος Τζόλλας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρωτοποριακό ρόλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία, όπως σημείωσε, υποστηρίζει ενεργά την επιχειρηματικότητα και τις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού με χρηματοδοτικούς πόρους άνω των 500 εκατ. € κατά τα τελευταία δύο (2) χρόνια. Ο κ. Τζόλλας τόνισε επίσης την ανάγκη να διαμορφωθεί κοινό όραμα και να διευρυνθούν οι δράσεις συνέργειας με βιβλιοθήκες, πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιστη-μονικούς και επαγγελματικούς φορείς, ώστε να προωθηθεί η καινοτομία και να επιταχυνθεί η ψηφιακή μετάβαση.
Από την πλευρά του, ο Δρ Κ. Τολιάς, μιλώντας στο πάνελ συζήτησης για τα δεδομένα, τις αξίες και την ηθική στην εποχή της ΑΙ, τόνισε ότι η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης με σεβασμό στα δικαιώματα και την ποιότητα των δεδομένων. «Το περιεχόμενο επιτέλους αναγνωρίζεται ως πρωταγωνιστής. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο καθρέφτης των αξιών μας - όχι απλώς ένα εργαλείο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε, το ΕΚΤ ήδη εργάζεται στην ανάπτυξη ποιοτικών datasets για την εκπαίδευση αλγορίθμων, στοχεύοντας στην ενίσχυση της διαφάνειας, της καινοτομίας και της προσβασιμότητας, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία ανοικτών δημόσιων δεδομένων υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, τόνισε ότι σε θέματα ΑΙ «Η Ευρώπη δεν είναι πίσω. Δείχνει τον δρόμο. Και η Ελλάδα έχει τη γνώση και το ανθρώπινο δυναμικό για να είναι μέρος αυτής της πρωτοπορίας - με αξίες, όχι με "αναβολικά" και τεχνολογικές υπερβολές».
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας διεξήχθησαν πέντε θεματικές συζητήσεις (panels) με τη συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων, επιχειρηματιών και εμπειρογνωμόνων, μέσω των οποίων αναδείχθηκαν καίριες πτυχές της αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης σε επιμέρους τομείς.
To κύριο συμπέρασμα των εργασιών της ημερίδας, ήταν ότι η ταχεία διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης και της ιδιωτικής οικονομίας αποτελεί όχι μόνο τεχνολογική καινοτομία, αλλά και αναπτυξιακή πρόκληση εθνικής κλίμακας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληροφορικής, οι οποίες διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση και μοναδική τεχνογνωσία, μπορούν να υπηρετήσουν αυτήν την πρόκληση και να προωθήσουν ταχύτερα την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
Διαβάστε το αναλυτικό Δελτίο Τύπου του ΣΕΤΠΕ εδώ.