
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος τεσσάρων εκπαιδευτικών εργαστηρίων με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα οποία διοργανώθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica EDIH.
Η εκπαιδευτική δράση σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες των στελεχών του ΕΕΑ και υλοποιήθηκε στους χώρους του Επιμελητηρίου στις 16, 18, 23 και 25 Ιουνίου 2025. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η εξοικείωση του στελεχιακού δυναμικού του Επιμελητηρίου με τις βασικές έννοιες και διαθέσιμες εφαρμογές που αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να βελτιώσουν την επαγγελματική τους καθημερινότητα.
Τα δύο πρώτα εργαστήρια αφορούσαν την παρουσίαση των διαθέσιμων εργαλείων και εφαρμογών, π.χ. για την επεξεργασία κειμένου και εικόνας, ανάλυση και οπτικοποίηση δεδομένων και μετάφρασης κειμένου. Επιδιώχθηκε, η διάδραση και η απόκτηση πρακτικής εξοικείωσης με τις εφαρμογές, διερευνώντας συγκεκριμένα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα στελέχη.
Τα επόμενα δύο εργαστήρια επικεντρώθηκαν στη θεωρητική διάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης, με στόχο την αποσαφήνιση βασικών εννοιών, την αποδόμηση διαδεδομένων παρερμηνειών, καθώς και τη συζήτηση γύρω από τις ευκαιρίες και τους πιθανούς κινδύνους που αναδύονται από τη ραγδαία ανάπτυξή της.
Οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό, εκτιμώντας την ποιότητα και τη χρηστικότητα του περιεχομένου των εργαστηρίων. Παράλληλα, μέσα από τη συνεργασία των δύο οργανισμών προέκυψαν κοινά συμπεράσματα και προσδιορίστηκαν νέοι άξονες μελλοντικής συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση της εκπαίδευσης σε καινοτόμες τεχνολογίες και την ουσιαστική αξιοποίησή τους στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.
Την επιστημονική επιμέλεια του συνόλου της δράσης, καθώς και την εισαγωγική ομιλία της διοργάνωσης ανέλαβε ο Δρ Νικόλαος Καραμπέκιος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Smart Attica EDIH για το ΕΚΤ.
Το περιεχόμενο των παρουσιάσεων αναπτύχθηκε και παρουσιάστηκε από την Δρ Ειρήνη Μαντζούνη, Data Analyst Smart Attica EDIH στο ΕΚΤ, η οποία ανέλαβε την παρουσίαση των διαθέσιμων εργαλείων και εφαρμογών, και την Κατερίνα Σιδερή, Σύμβουλο Επιχειρησιακής Ανάπτυξης Smart Attica EDIH στο ΕΚΤ, η οποία είχε την ευθύνη για τη διαδραστική ενότητα και την επίλυση επιμέρους επιχειρησιακών ζητημάτων που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης σε πραγματικό χρόνο και την οργάνωση του κοινού ανέλαβε η Χάρις Παπαχρήστου, Σύμβουλος Επικοινωνίας Smart Attica EDIH στο ΕΚΤ. Την οπτική τεκμηρίωση και την επιμέλεια του φωτογραφικού υλικού ανέλαβε ο Γιάννης Βουλγαράκης, Σύμβουλος Οπτικής Επικοινωνίας στο ΕΚΤ. Την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την επιμέλεια του επικοινωνιακού υλικού, καθώς και τη γενική επικοινωνία της διοργάνωσης ανέλαβε η Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Σύμβουλος Καινοτομίας και Επικοινωνίας Smart Attica EDIH στο ΕΚΤ.
Ο κόμβος Smart Attica EDIH
Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica (Smart Attica EDIH), ο πρώτος Κόμβος για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα, επικεντρώνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οργανισμών με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής τους ωριμότητας.
Ο Κόμβος Smart Attica παρέχει υπηρεσίες, οι οποίες βασίζονται στην τεχνογνωσία του Κόμβου, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα, την Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων, την Τεχνολογία 5G και την Κυβερνοασφάλεια.
Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και σε σύμπνοια με το πανευρωπαϊκό δίκτυο των European Digital Innovation Hubs, ο Κόμβος υποστηρίζει επιχειρήσεις και οργανισμούς σε τρεις κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας: Ενέργεια & Περιβάλλον (Energy & Environment), Εφοδιαστική Αλυσίδα & Μεταφορές (Supply Chain & Mobility), Πολιτισμός & Τουρισμός (Culture & Tourism).
Η κοινοπραξία του κόμβου Smart Attica EDIH αποτελείται από 17 εταίρους στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το ΕΚΤ, και συντονίζεται από το Digital Innovation Hub (ahedd) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Η τεχνογνωσία και οι ρόλοι των εταίρων, που προέρχονται από τον ερευνητικό, ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και τραπεζικό/ χρηματοοικονομικό τομέα, εγγυώνται την ενδυνάμωση των οργανισμών, προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών.
Ο κόμβος Smart Attica έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετέχει στο δίκτυο καινοτομίας των European Digital Innovation Hubs (EDIHs) και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027".
Το ΕKT, αξιοποιώντας την εμπειρία και το ρόλο του στο εγχώριο σύστημα καινοτομίας καθώς και τις συνέργειες που δημιουργούνται με έργα και δράσεις που ήδη υλοποιεί, προσφέρει ένα πλέγμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών δικτύωσης, συμβουλευτικής καθοδήγησης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης, προκειμένου να συμβάλλει στη βελτίωση της καινοτομικής και ψηφιακής ικανότητας επιχειρήσεων και οργανισμών, στην ωρίμανση και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών, προϊόντων και υπηρεσιών.