Οι προοπτικές των Ψηφιακών Τεχνολογιών και της Έξυπνης Βιομηχανίας σε εκδήλωση από το ΕΚΤ

Η εκδήλωση απευθυνόταν στην ερευνητική και την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας και σε ολόκληρο το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των Ψηφιακών Τεχνολογιών και της Έξυπνης Βιομηχανίας.

Με 250 συμμετέχοντες από το ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας των Ψηφιακών Τεχνολογιών και της Βιομηχανίας πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Ορίζοντας Ευρώπη: Ευκαιρίες για το μέλλον της Έξυπνης Βιομηχανίας & των Ψηφιακών Τεχνολογιών», που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη και συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022.

H εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων Περιεχομένου και Τεχνολογιών- DG CNECT, και Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας- DG RTD).

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν παρουσιάσεις για τη θεματική των Ψηφιακών Τεχνολογιών και της Βιομηχανίας (Cluster 4) στον Ορίζοντα Ευρώπη και τις νέες προκηρύξεις που αναμένονται να ανοίξουν ή έχουν ήδη ανοίξει. Επίσης, Εθνικοί Εκπρόσωποι για το Cluster 4 μίλησαν για χρηματοδοτικές ευκαιρίες και την ελληνική συμμετοχή σε έργα του Cluster, ενώ τα Εθνικά Σημεία Επαφής για το Cluster 4 παρουσίασαν τους τρόπους που υποστηρίζουν τη συμμετοχή της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας στα έργα του Ορίζοντα Ευρώπη. Επιπλέον, υπήρξε ειδική ενότητα παρουσιάσεων με ιστορίες επιτυχίας από την ελληνική πραγματικότητα στον τομέα της Έξυπνης Βιομηχανίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στον χαιρετισμό της, η Διευθύντρια του ΕΚΤ, Δρ Εύη Σαχίνη, αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία για την Ευρώπη και την Ελλάδα των αλλαγών που φέρνουν οι εξελίξεις στον τομέα αιχμής των ψηφιακών τεχνολογιών και της έξυπνης βιομηχανίας. Τόνισε την ανάγκη για αυτονομία στη βιομηχανία, και εξασφάλιση έξυπνων και επαναχρησιμοποιήσιμων πρώτων υλών και την παραγωγή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, δράσεις στις οποίες έχει δώσει έμφαση η ΕΕ μέσω και του Cluster 4, ως παραδείγματα που θα ενισχύσουν ψηφιακά και τεχνολογικά τα κράτη μέλη και τις κοινωνίες τους. Τέλος, τόνισε τον ρόλο του ΕΚΤ ως Εθνικού Σημείου Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη για το Cluster 4, επισημαίνοντας την αξία της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας που έχει όλα τα εχέγγυα για την υποβολή επιτυχημένων προτάσεων και φέτος.

Τον λόγο έπειτα πήρε ο Μιχάλης Δρίτσας, Διευθυντής του Γραφείου Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Δρ Χρίστου Δήμα, ο οποίος τόνισε τον ρόλο του ΕΚΤ στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο του Ορίζοντα 2020 στην υποστήριξη οργανισμών και επιχειρήσεων στις αντίστοιχες προκηρύξεις, που έφεραν χρηματοδότηση στη χώρα και συνέβαλαν καθοριστικά στον μετασχηματισμό του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, ο Δρ Nicholas Deliyanakis, Policy Officer της Γενικής Διεύθυνσης Industrial Transformation (DG RTD), παρουσίασε τη θεματική της Βιομηχανίας, επεξηγώντας το όραμα κατά τον σχεδιασμό της θεματικής που ήταν ανθρωποκεντρικό, έχοντας στο κέντρο το κοινωνικό σύνολο, τον εργαζόμενο, τον πολίτη, αλλά και τον σεβασμό προς τον πλανήτη. Στη συνέχεια, παρουσίασε τα Destinations του Cluster 4, με έμφαση στο Destination 1 (πράσινη και ψηφιακή μετάβαση) και το Destination 2 (Ανθεκτικότητα) και τους βασικούς στρατηγικούς προσανατολισμούς, ενώ τόνισε τη συνεισφορά των Ανθρωπιστικών Επιστημών στα έργα του Cluster 4, με σκοπό την ενίσχυση και βελτίωση των αποτελεσμάτων των ερευνών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Τις τρέχουσες προκηρύξεις χρηματοδότησης και τις τροποποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο στη θεματική των Ψηφιακών Τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης ανέλυσε με τη σειρά της η Δρ Evangelia Markidou, από τη Γενική Διεύθυνση Communications Networks, Content &Technology (DG Connect). Ανέφερε επίσης τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από τα έργα της θεματικής, τα οποία θα πρέπει να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, γεγονός που θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στις προτάσεις.

Έπειτα, η Δρ Μάρα Χαχαμίδου, Εθνικός Εκπρόσωπος για το Cluster 4 (Digital, Industry) από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, παρουσίασε τη συμμετοχή της χώρας στα Destinations 1 και 2 στις προκηρύξεις του Cluster 4 του Ορίζοντα Ευρώπη αλλά και τη συμμετοχή στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο (Ορίζοντας 2020) με πολύ καλές επιδόσεις.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρουσιάσεις ιστοριών επιτυχίας από την Ελλάδα στον τομέα της Έξυπνης Βιομηχανίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Καθηγ. Στέργιος Λογοθετίδης, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών Ελλάδος, Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, αναφέρθηκε στη νέα τεχνολογία των ανόργανων ημιαγωγών και τη νανοτεχνολογία που άνοιξαν νέους δρόμους σε εφαρμογές, στην ενέργεια και τον αυτοματισμό. Οι τεχνολογίες αυτές αναπτύχθηκαν με έργα του Ορίζοντα 2020 και αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση η εξαγωγή των τεχνολογιών από το εργαστήριο με σκοπό την ευρεία βιομηχανική παραγωγή.

Ο Καθηγ. Γεώργιος Αραμπατζής, Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, μίλησε για τρία έργα της ομάδας του που βρίσκονται σε εξέλιξη και μετασχηματίζουν τον τομέα της Βιομηχανίας, όπως ο εξευγενισμός του υγραερίου LPG και η επεξεργασία και η ανακύκλωση του νερού για εργοστάσια. Τα έργα υλοποιούνται σε συνεργασία με μεγάλους εταίρους, πολυεθνικές εταιρίες και ερευνητικούς οργανισμούς, ενώ τα αποτελέσματα των ερευνών εφαρμόζονται σε μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανικές μονάδες-πιλότου. Τέλος, ο Καθ. Γ. Αραμπατζής παρουσίασε τις τεχνολογίες που διευκολύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ παρέθεσε συμβουλές για την επιτυχή έκβαση μιας πρότασης για χρηματοδότηση στο Cluster 4 του Ορίζοντα Ευρώπη.

Τη δική του ιστορία επιτυχίας από τη spinoff D-Cube, που δημιούργησε ο ίδιος και η ομάδα του, αξιοποιώντας ερευνητικά αποτελέσματα από έργο του Ορίζοντα 2020, παρουσίασε ο Δρ Δημήτρης Ζαρπαλάς, από το Εργαστήριο Οπτικής Υπολογιστικής, Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ. Η εταιρεία D-Cube απέσπασε Βραβείo BoostUp για βιώσιμη, ανθεκτική και ανθρωποκεντρική λύση που έχει δημιουργήσει, ενώ παρέχει ήδη λύσεις και τεχνολογίες σε εργοστάσια της Ευρώπης.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν τα Εθνικά Σημεία Επαφής του Cluster 4 για τον Ορίζοντα Ευρώπη από το ΕΚΤ.

Η Βαρβάρα Βασιλάκη, Εθνικό Σημείο Επαφής για τη θεματική της Βιομηχανίας και σύμβουλος Καινοτομίας, παρουσίασε τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στο Cluster 4 του Ορίζοντα Ευρώπη, ο οποίος συμπληρώνει το σύνολο των δραστηριοτήτων του οργανισμού, όπως τον συντονιστικό του ρόλο στο Enterprise Europe Network Hellas και ως ελληνικός κόμβος του EIT Health, προς όφελος της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Ελλάδας. Αναφέρθηκε στους τρόπους υποστήριξης της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας από το ΕΚΤ κατά την υποβολή προτάσεων στον Ορίζοντα Ευρώπη, ενώ έδωσε έμφαση στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου, σε αρμονία με το κριτήριο επιλεξιμότητας που έχει θέσει πλέον η ΕΕ, όχι μόνο αναφορικά με την ύπαρξη Σχεδίου Ισότητας Φύλων (Gender Equality Plan-GEP), αλλά και στο ερευνητικό έργο του ενδιαφερόμενου εν γένει.

Την πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» που υλοποιεί το ΕΚΤ, την ανανεωμένη ψηφιακή πλατφόρμα της, καθώς και τις δυνατότητες αξιοποίησής της στο πλαίσιο του Ορίζοντα Ευρώπη, παρουσίασε ο Νίκος Μανιαδάκης, Εθνικό Σημείο Επαφής για τη θεματική της Βιομηχανίας και σύμβουλος Καινοτομίας. Η πρωτοβουλία, επισήμανε ο Ν. Μανιαδάκης, αξιοποιεί τη γνώση και την τεχνογνωσία των Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, και τη διασύνδεσή τους με την Ελλάδα και πλέον μπορεί να παρέχει πληροφορίες για χρηματοδοτικές ευκαιρίες και εξειδικευμένη καθοδήγηση. Η νέα αναβαθμισμένη ψηφιακή πλατφόρμα της πρωτοβουλίας έχει σχεδιαστεί για να παρέχει υπηρεσίες με προστιθέμενη αξία για τα μέλη της και μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την ενεργοποίηση ενδιαφερομένων και την ενίσχυση της αξιοποίησης του Cluster 4, αλλά και γενικότερα του Ορίζοντα Ευρώπη.

Ο Μάριος Ροδης, σύμβουλος Καινοτομίας στο ΕΚΤ, παρουσίασε το Enterprise Europe Network, ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα επιχειρηματικής υποστήριξης. Το ΕΚΤ είναι συντονιστής του ελληνικού κόμβου του ευρωπαϊκού δικτύου, με αρμοδιότητα να υποστηρίζει καινοτόμες και εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές και χρηματοδότηση. Στις υπηρεσίες που προσφέρει συγκαταλέγονται και διεθνείς επιχειρηματικές, τεχνολογικές και ερευνητικές συνεργασίες, ανταλλαγή γνώσης και μεταφορά τεχνολογίας, συμμετοχή σε επιχειρηματικές αποστολές και brokerage events. Συγκεκριμένα, ο Μ. Ροΐδης ανέφερε ότι το Enterprise Europe Network βοήθησε 14.000 εταιρίες να υπογράψουν επιχειρηματικές ή ερευνητικές συνεργασίες και 200.000 επιχειρήσεις να λάβουν μέρος σε εκδηλώσεις δικτύωσης, τη δεκαετία 2008-2018.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό είχε την ευκαιρία να πραγματοποιεί ζωντανά ερωτήσεις στους ομιλητές, οι οποίες απαντήθηκαν μετά το τέλος των παρουσιάσεων.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο Γιώργος Μέγας, κύριο Εθνικό Σημείο Επαφής για το Cluster 4 στο ΕΚΤ, και η Βαρβάρα Βασιλάκη, Εθνικό Σημείο Επαφής για τη θεματική της Βιομηχανίας στο Cluster 4 στο ΕΚΤ.

Όλες οι παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης βρίσκονται εδώ, ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ (βίντεο).

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης.

 

H Θεματική Ενότητα 4 στον Ορίζοντα Ευρώπη

Η θεματική ενότητα 4 (Cluster 4) αποτελεί ένα από τα προγράμματα του Πυλώνα ΙΙ για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

Με προϋπολογισμό περίπου 15 δις. εκατ. ευρώ, το πρωταρχικό όραμα πίσω από τις προτεινόμενες επενδύσεις είναι αυτό της Ευρώπης που διαμορφώνει ανταγωνιστικές και αξιόπιστες τεχνολογίες για μια ευρωπαϊκή βιομηχανία που θα ηγείται σε παγκόσμιο επίπεδο σε βασικούς τομείς, ενισχύοντας τη διάσταση της προστασίας του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και της κατανάλωσης, με σεβασμό στα όρια του πλανήτη μας.

Σκοπός είναι η μετάβαση σε μια ανταγωνιστική, ψηφιακή, χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και κυκλική βιομηχανία που θα εξασφαλίσει βιώσιμη προμήθεια πρώτων υλών, θα αναπτύξει προηγμένα υλικά και θα παρέχει τη βάση για την πρόοδο και την καινοτομία στις παγκόσμιες προκλήσεις για την κοινωνία. Το αναμενόμενο αντίκτυπο αυτού του Cluster περιέχονται στο στρατηγικό σχέδιο «Ορίζοντας Ευρώπη».

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες 1 «Υγεία» και 4 «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα». Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταγραφή και ανάλυση της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Ως Εθνικό Σημείο Επαφής, υποστηρίζει την υλοποίηση έργων που συνεχίζονται και στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020. Το ΕΚΤ είναι βασικό μέλος του δικτύου των ΕΣΕ για το Digital στον Ορίζοντα Ευρώπη, Ideal-ist και των ΕΣΕ για το Industry, NCP4Industry.

Το ΕΚΤ είναι ο πρώτος Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας (DIH) στην Ελλάδα που καταχωρήθηκε στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετέχει ενεργά στο DIH Expert Group της Eυρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, το EKT είναι ο συντονιστής του ελληνικού κόμβου EIT Health στην Ελλάδα.

Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής, λειτουργώντας ως «one-stop-shop» για την πληροφόρηση επιχειρήσεων για ευρωπαϊκά θέματα, για την εξεύρεση επιχειρηματικών συνεργασιών στο εξωτερικό, για υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, για τη διαμεσολάβηση για διεθνείς τεχνολογικές συνεργασίες,για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή