Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας στο Hellenic Innovation Forum & Awards 2021

Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν ώστε η καινοτομία να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της οικονομίας και του νέου παραγωγικού μοντέλου, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο φετινό Hellenic Innovation Forum & Awards 2021, με κεντρική ομιλήτρια τη Διευθύντρια του ΕΚΤ, Δρ Εύη Σαχίνη.
03.12.2021

Τα ζητήματα και τις προκλήσεις αναφορικά με το πώς μπορούμε ως χώρα να αξιοποιήσουμε καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας αλλά και πώς θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, αποτέλεσαν αντικείμενο του Hellenic Innovation Forum & Awards 2021 που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021, υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Παράλληλα, μέσα από τη θεσμοθέτηση των Hellenic Innovation Awards, η εκδήλωση ανέδειξε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που συμβάλλουν, ώστε η καινοτομία να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Δρ Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

Η Δρ Εύη Σαχίνη, κατά την ομιλία της για την καινοτομία στην Ελλάδα και τον ρόλο του ΕΚΤ σημείωσε: «Αποτελούμε μέρος του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας, δραστηριοποιούμαστε περί τα 30 χρόνια με συμμετοχές σε διεθνές επίπεδο. Η καινοτομία είναι η αλλαγή που γεννά αξία, είναι ένας καρπός σύνθετων διαδικασιών. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αναρριχηθεί σε μια ικανοποιητική θέση, σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ και πως αν δει κάποιος τη διαχρονική εξέλιξη, η χώρα μας παρουσιάζει μία συστηματική αύξηση των καινοτόμων επιχειρήσεων. «Η Ελλάδα, στον ευρωπαϊκό πίνακα το 2021, ήταν μεταξύ των πέντε χωρών με τον καλύτερο δείκτη ανάπτυξης της καινοτομίας. Όταν μετράμε καινοτομία, μετράμε με ένα αυστηρό πλαίσιο, με κανόνες». Η Διευθύντρια του ΕΚΤ παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία και δείκτες για το ελληνικό σύστημα καινοτομίας, τις δραστηριότητες Έρευνας & Ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων και τις καινοτομικές επιδόσεις τους, καθώς και την πορεία τους προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία της Δρ Εύης Σαχίνη στο video που ακολουθεί.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ξεχώρισαν οι δύο τιμητικές διακρίσεις που απονεμήθηκαν στον κ. Χρίστο Δήμα, PhD, Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων (Έρευνα & Καινοτομία) και στον κ. Μάρκο Βερέμη, Συνιδρυτή & Πρόεδρο ΔΣ Upstream, Εταίρο στην BigPi Venture, για τη συνεισφορά τους στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Για την επόμενη μέρα στον χώρο της καινοτομίας μίλησε ο κ. Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατά τη θεσμική του ομιλία στην έναρξη του συνεδρίου, επισημαίνοντας τα σημαντικά αποτελέσματα που έχουν φέρει τα προγράμματα Jeremie και Equifund. «Θα κατευθύνουμε χρήματα με στόχο να καλυφθεί το κενό στις νέες προσπάθειες, σε αυτές δηλαδή που είναι εν τη γενέσει τους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κατευθυνθούν περίπου 20 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Συνεπενδύσεων με επενδυτικούς αγγέλους (Business Angels  co-investment fund). Στα προαναφερθέντα χρηματοδοτικά εργαλεία θα πρέπει να προσθέσουμε και το ειδικό ταμείο Accelerate TT, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) το οποίο από τον Μάρτιο θα προικοδοτηθεί με αρχικά κεφάλαια ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών», ανέφερε ο κ. Τσακίρης.

Κατά τη θεσμική του ομιλία ο κ. Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, παρέθεσε τους τρεις στόχους του Υπουργείου Ανάπτυξης για την έρευνα και την τεχνολογία. Ο πρώτος στόχος έχει να κάνει με την αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης. Όπως τόνισε: «Υιοθετήσαμε μία σημαντική πολιτική, όσον αφορά τα φορολογικά κίνητρα, με υπερ-εκπτώσεις, καθιστώντας την Ελλάδα μεταξύ των πιο ελκυστικών προορισμών στην Ε.Ε.». Ο δεύτερος στόχος αφορά την εξέλιξη της έρευνας σε καινοτομία και επιχειρηματικότητα, ενώ ο τρίτος στόχος αφορά τη σύνδεση του κατακερματισμού του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Κατά τη διάρκεια του Hellenic Innovation Forum & Awards 2021 ενδιαφέρουσες ομιλίες παρέθεσαν εκπρόσωποι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και funds, επικεφαλής ερευνητικών ομάδων και επιχειρήσεων, καθώς και επρόσωποι επιχειρηματικών συνδέσμων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, παρουσιάζοντας τη δική τους οπτική, πορεία και επιδίωξη για το οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα.

Παράλληλα, μέσα από τη θεσμοθέτηση των Hellenic Innovation Awards, η εκδήλωση ανέδειξε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που βοηθούν, ώστε η καινοτομία να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Μέλη της κριτικής επιτροπής των βραβείων ήταν εξέχουσες προσωπικότητες από τον θεσμικό και επιχειρηματικό κόσμο. Στην επιτροπή συμμετείχε ο Αργύρης Περουλάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΤ. Οι νικητές  των Hellenic Innovation Awards 2021 (ανά εταιρεία) ήταν:

  • OPAP-Bespot - Top HI Award for Innovative Company >100 employees (Βραβείο καλύτερης καινοτόμου επιχείρησης με >100 εργαζόμενους)
  • Owiwι - Top HI Award for Greek Startup (Βραβείο καλύτερου ελληνικού startup)
  • Αdvent Technologies - Top HI Award for Innovative Company <100 employees (Βραβείο καλύτερης καινοτόμου επιχείρησης με <100 εργαζόμενους)
  • HairCG.TV – Hair Community Greece (3 βραβεία)- Top HI Award for Innovative Company <100 employees (Βραβείο καλύτερης καινοτόμου επιχείρησης με <100 εργαζόμενους) | HI Award for Business Model – <100 employees (Βραβείο καινοτόμου επιχειρηματικού μοντέλου) | HI Award for Business Growth – <100 employees (Βραβείο επιχειρησιακής ανάπτυξης)
  • Software Competitiveness International (2 βραβεία) | Top HI Award for Innovative Company <100 employees (Βραβείο καλύτερης καινοτόμου επιχείρησης με <100 εργαζόμενους) | HI Award for HR & Employees Development – <100 employees (Βραβείο διαχείρισης & ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού)
  • Νοσηλεία Τώρα (2 βραβεία) | HI Award for Business Model – Startups (Βραβείο καινοτόμου επιχειρηματικού μοντέλου) | HI Award for Business Growth – Startups (Βραβείο επιχειρησιακής ανάπτυξης)
  • VentureFriends VC (2 βραβεία) | HI Award for Series a Funding (Βραβείο Series A funding) | HI Award for VC Impact (Βραβείο venture fund με τη μεγαλύτερη επίδραση)
  • VARVARESSOS S.A. EUROPEAN SPINNING MILLS - HI Award for Business Model >100 employees (Βραβείο καινοτόμου επιχειρηματικού μοντέλου)
  • ΝBG Business Seeds - HI Award for the Promoting Innovation Ecosystem (Βραβείο για την καλύτερη πρωτοβουλία ενίσχυσης του οικοσυστήματος)
  • Dialectica - HI Award for HR & Employees Development – >100 employees (Βραβείο διαχείρισης & ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού
  • Envolve Entrepreneurship - HI Award for Ιnitiative with Broad Impact (Βραβείο για την πρωτοβουλία ενίσχυσης της καινοτομίας στην Ελλάδα με τη μεγαλύτερη επίδραση)
  • GIZELIS ROBOTICS S.A. - HI Award for Extroversion – >100 employees (Βραβείο εξωστρέφειας)
  • JUST SOLUTIONS - HI Award for Business Model – Startups (Βραβείο καινοτόμου επιχειρηματικού μοντέλου)
  • nvisionist - HI Award for Business Model – <100 employees (Βραβείο καινοτόμου επιχειρηματικού μοντέλου)
  • PCN MATERIALS - HI Award for Business Model – Startups (Βραβείο καινοτόμου επιχειρηματικού μοντέλου)
  • Pfizer Eλλάς Α.Ε. - HI Award for Investing in R&D (Βραβείο για επένδυση σε κέντρο R&D)
  • PTL - HI Award for Business Model – <100 employees (Βραβείο καινοτόμου επιχειρηματικού μοντέλου)
  • Samsung Electronics Hellas - HI Award for Investing in Greek Innovative Ideas (Βραβείο επενδύσεων σε ελληνικές καινοτόμες ιδέες)
  • SUNLIGHT - HI Award for Business Growth – >100 employees (Βραβείο επιχειρησιακής ανάπτυξης)
  • Terracom S.A. - HI Award for Extroversion – <100 employees (Βραβείο εξωστρέφειας)
  • egg - enter•grow•go - HI Award for Best Incubator/Accelerator (Βραβείο για τον incubator/accelerator με την μεγαλύτερη επίδραση)

Τα Hellenic Innovation Forum & Awards 2021 διοργανώθηκαν από την ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ. Η διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την τεχνολογία LiveOn, από το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό της κέντρο, το LiveOn Expo Complex.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Hellenic Innovation Forum & Awards 2021, EKT