Hellenic Innovation Forum & Awards 2021: η σημασία της καινοτομίας στο νέο παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας

Στόχος του φετινού HIFA είναι να αναδείξει τα ζητήματα και τις προκλήσεις αναφορικά με την αξιοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων σε Ε&Α.

Η πανδημία COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση μιας σειράς διαδικασιών και εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, μία εκ των οποίων δείχνει να είναι η ανάδειξη της καινοτομίας σε ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας. Αυτό το ζήτημα θα αποτελέσει και το κεντρικό θέμα της συζήτησης στο Hellenic Innovation Forum & Awards 2021, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου 2021, υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

Η εκδήλωση διοργανώνεται για 4η συνεχή χρονιά και αποτελεί πλέον θεσμό στο οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της χώρας. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί ψηφιακά, στο LiveOn Expo Complex, το ολοκληρωμένο τρισδιάστατο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο του ethosGROUP, με την παρουσία κοινού από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στόχος του φετινού Hellenic Innovation Forum είναι να αναδείξει τα ζητήματα και τις προκλήσεις αναφορικά με την αξιοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας, καθώς και την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης.

Η ατζέντα της εκδήλωσης περιλαμβάνει περισσότερους από 17 διακεκριμένους ομιλητές από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο, ενώ τιμητικές διακρίσεις θα λάβουν για την συνεισφορά τους στο Ελληνικό Οικοσύστημα Καινοτομίας ο κ. Χρίστος Δήμας, PhD, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων (Έρευνα & Καινοτομία) και ο κ. Μάρκος Βερέμης, Συνιδρυτής & Πρόεδρος ΔΣ Upstream, Εταίρος BigPi Venture.

Παράλληλα, μέσα από τη θεσμοθέτηση των Hellenic Innovation Awards επιδιώκεται η ανάδειξη ανθρώπων και επιχειρήσεων που βοηθούν, ώστε η καινοτομία να αποτελέσει βασικό πυλώνα του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Στα βραβεία θα επιδιωχθεί να συμπεριληφθούν επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και «ηλικίας» όπως και διεθνείς όμιλοι που έχουν επιλέξε ινα επενδύσουν στην Ελλάδα, διαβλέποντας τις δυνατότητες που έχει η χώρα και το ανθρώπινο δυναμικό της.

Την εκδήλωση διοργανώνει η εταιρεία Ethos Events, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ, αξιοποιώντας την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας και το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό της κέντρο, το LiveOn Expo Complex

H θεματολογία του Hellenic Innovation Forum & Awards επικεντρώνεται στο παρόν αλλά και στο μέλλον της καινοτομίας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν:

  • Καινοτόμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως είναι η τεχνολογία, η αγροδιατροφή, ο τουρισμός, οι επιστήμες της ζωής, η ενέργεια, η αεροδιαστημική βιομηχανία, τα logistics αλλά και η βιομηχανία.
  • Μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί που καινοτομούν σε διάφορους τομείς και χαρακτηρίζονται από έντονη εξωστρέφεια και προωθούν την καινοτομία μέσα από επενδύσεις, χρηματοδοτήσεις και διαγωνισμούς.
  • Πολυεθνικές εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα, έχοντας δημιουργήσει κέντρα έρευνας & ανάπτυξης (R&D) αλλά και hubs.
  • Πρωτοβουλίες όπως incubators και accelerators που βοηθούν στην προώθηση της καινοτομίας σε ολόκληρη την Ελλάδα.
  • Κρατικές δράσεις με στόχο την προώθηση της καινοτομίας.
  • Δράσεις για τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής/ερευνητικής κοινότητας με τις επιχειρήσεις.
  • Δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας στην περιφέρεια.

Στο συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό οι Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και ο Χρήστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Κεντρική ομιλήτρια του συνεδρίου είναι η Δρ. Εύη Σαχίνη, Διεύθυντρια του ΕΚΤ. Θα ακολουθήσουν οι θεματικές ενότητες "Χρηματοδοτόντας καινοτόμες ιδέες", "Παραδείγματα καινοτόμων εγχειρημάτων", "Αναπτύσσοντας και διασυνδέοντας την έρευνα", "Μαθήματα καινοτομίας". Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την απονομή των βραβείων Hellenic Innovation Awards 2021.

Οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν αξιοποιώντας την πλατφόρμα της LiveOn προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων στο Hellenic Innovation Forum. Στόχος είναι να αναδειχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η σημασία της καινοτομίας στο νέο παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.

Σε ποιους απευθύνεται

Στο Hellenic Innovation Forum & Awards2021 μπορούν να συμμετέχουν:

  • Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της καινοτομίας
  • Εταιρείες από τον χώρο των startups
  • Στελέχη επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν καινοτόμες ιδέες, λύσεις και προϊόντα
  • Στελέχη φορέων που κινούνται γύρω από τον χώρο της καινοτομίας
  • Εκπρόσωποι επενδυτικών funds από την Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Στελέχη hedge funds από την Ελλάδα και το εξωτερικόAngel Investors από την Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Στελέχη από τον χώρο των ερευνητικών ιδρυμάτων και των πανεπιστημίων
  • Φοιτητές που ασχολούνται με τον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας εδώ.

Τα Hellenic Innovation Awards

Τα Hellenic Innovation Awards αποτελούν μια προσπάθεια προκειμένου να αναδειχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις που καινοτομούν στην Ελλάδα, οι διεθνείς επιχειρήσεις που επενδύουν σε ελληνικές καινοτόμες ιδέες και στο εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και οι πρωτοβουλίες εκείνες που έχουν ως στόχο η καινοτομία να αποτελέσει βασικό πυλώνα της δημιουργίας του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Παράλληλα, μέσα από τη θεσμοθέτηση των Hellenic Innovation Awards επιδιώκεται η ανάδειξη ανθρώπων και επιχειρήσεων που βοηθούν, ώστε η καινοτομία να αποτελέσει βασικό πυλώνα του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Στόχος είναι στα βραβεία να συμπεριληφθούν επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και "ηλικίας", όπως και διεθνείς όμιλοι που έχουν επιλέξει να επενδύσουν στην Ελλάδα διαβλέποντας τις δυνατότητες που έχει η χώρα και το ανθρώπινο δυναμικό της.

Οι υποβολές υποψηφιοτήτων θα ολοκληρωθούν έως τις 22 Οκτωβρίου και στη συνέχεια η κριτική Επιτροπή, με εξέχουσες προσωπικότητες από τον θεσμικό και επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και το κοινό με ξεχωριστή ψηφοφορία, θα αναδείξουν τους πρωταγωνιστές που οδηγούν την καινοτομία. Τα Hellenic Innovation  Awards 2021 περιλαμβάνουν 8 επιμέρους θεματικές ενότητες, στις οποίες θα απονεμηθούν συνολικά 23 κατηγορίες βραβείων, καθώς και 2 τιμητικά βραβεία. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου. Mέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων είναι ο Αργύρης Περουλάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΤ.

Όσες επιχειρήσεις διαθέτουν ισχυρό όραμα και καινοτόμες πρακτικές μπορούν να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους για τα Hellenic Innovation Awards 2021 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου εδώ, επιλέγοντας μεταξύ των κατηγοριών εκείνη που αντιστοιχεί στο έργο και τις δραστηριότητές τους.

H εκδήλωση Hellenic Innovation Forum & Awards 2021 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και ερευνητικών, επαγγελματικών και φορέων, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

Το ΕΚΤ στο οικοσύστημα καινοτομίας

Το ΕΚΤ, οργανισμός δημοσίου συμφέροντος εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, υποστηρίζει καινοτόμες και εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές και χρηματοδότηση, αξιοποιώντας τα ερευνητικά αποτελέσματα και τις τεχνολογίες/προϊόντα τους. Δίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαβουλεύσεις για μελλοντικές πρωτοβουλίες.

Το ΕΚΤ, επίσης, είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες «Υγεία» και «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα». Έχοντας πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία ως Εθνικό Σημείο Επαφής για ευρωπαϊκά προγράμματα, υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής, λειτουργώντας ως «one-stop-shop» για την πληροφόρηση επιχειρήσεων για ευρωπαϊκά θέματα, για την εξεύρεση επιχειρηματικών συνεργασιών στο εξωτερικό, για υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, για τη διαμεσολάβηση για διεθνείς τεχνολογικές συνεργασίες, για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.

Επίσης, το ΕΚΤ είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα (μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας & Τεχνολογίας). Συμμετέχει δε ενεργά στην κοινοπραξία του έργου STARTUP3, υποστηρίζοντας ελληνικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις σε διαφορετικά πεδία, από την Τεχνητή Νοημοσύνη και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μέχρι τη γεωεπισκόπηση και τη βιοτεχνολογία.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ethosEVENTS, EKT